Seurakuntalaiset toivovat mahdollisuutta osallistua kolehtiin mobiilimaksulla – Lahden seurakuntayhtymä kysyy mielipiteitä

Lahden seurakuntayhtymä haluaisi mahdollistaa kolehdin antamisen myös kännykän avulla.

Mobiilimaksaminen
Kolehtia kerätään kirkossa.
Toni Pitkänen / Yle

Lahden seurakuntayhtymä kysyy seurakuntalaisten mielipidettä mobiilikolehdista. Kirkossa kerättävään kolehtiin olisi mahdollista osallistua kännykkäsovelluksen avulla, jos mukana ei ole käteistä rahaa.

Yhtymän talouspäällikön Tiina Mörskyn mukaan jotkut seurakuntalaiset ovat toivoneet mobiilimaksumahdollisuutta. Sopivaa sovellusta ei kuitenkaan ole löytynyt valmiina.

Lahden seurakuntayhtymä haluaisi, että kolehtisovellus olisi helppokäyttöinen sekä selkeä, ja se näyttäisi mistä kirkosta on kyse ja mille kohteelle raha on tarkoitettu. Lahden seurakunnat eivät itse pystyisi teettämään halutunlaista sovellusta, koska se tulisi liian kalliiksi.

– Nämä ovat sen verran arvokkaita, että emme ehkä lähde tähän yksin. Jos muut seurakunnat tai kirkkohallitus kiinnostuisivat, niin yhteistyössä se voisi olla mahdollista, toteaa talouspäällikkö Mörsky.

Ainakin Helsingissä on kokeiltu kolehdin korttimaksumahdollisuutta. Mörskyn mukaan kokeilun tulokset eivät ole olleet niin hyviä, että Lahdessa harkittaisiin maksupäätteen hankkimista.

80 000 euroa vuodessa haaviin

Lahden seurakuntalaiset voivat kertoa mielipiteensä mobiilikolehdin ideasta Lahden seurakuntien sometileillä.

Lahden seurakunnissa kerätään kolehtia noin 80 000 euroa vuodessa. Yksi syy vaihtoehtojen etsimiseen on se, että pankit ovat haluttomia käsittelemään käteistä ja käsittelymaksut nousevat.

Kirkkohallitus on linjannut vuonna 2015, että sähköinen kolehti voi olla vaihtoehto käteislahjoitukselle, mutta kolehti on aina kerättävä myös perinteisellä tavalla. Kolehdin keruuta ohjaa rahankeräyslaki, joka rajaa keruun uskonnollisten tilaisuuksien yhteyteen.

Olipa maksutapa mikä tahansa, kolehtia saa kerätä vain niiltä henkilöiltä, jotka osallistuvat tilaisuuteen. Seurakunnilla täytyy olla raportointijärjestelmä, jolla rahankeräyslain toteutuminen voidaan osoittaa.