Poliisi on pidättänyt kolmannen henkilön Utrechtin ampumiseen liittyen

Kolme ihmistä kuoli ja viisi haavoittui maanantain ampumisessa Utrechtissa.

Utrecht
poliiseja
Huhumylly pyörii nyt kovaa Utrechtin kaupungissa, kirjoittaa Petri Raivio.EPA

Hollannissa poliisi on pidättänyt kolmannen henkilön Utrechtin eiliseen raitiovaunuampumiseen liittyen, kertoo hollantilaismedia.

De Telegraaf -lehden mukaan vielä ei tiedetä, mitä yhteyksiä kiinniotetulla mahdollisesti on ampumiseen.

Poliisi kertoi eilen illalla pidättäneensä massiivisen etsintäoperaation jälkeen ampumisesta epäillyn miehen. Aiemmin poliisi oli pidättänyt myös toisen miehen tapaukseen liittyen. Ratsioita tehtiin myös muualla Hollannissa.

Kolme ihmistä kuoli ja viisi haavoittui maanantain ampumisessa Utrechtissa. Maanantai-illan tietojen mukaan haavoittuneista kolme oli kriittisessä tilassa.

Iskua tutkitaan mahdollisena terroritekona

Ennen ampumisesta epäillyn miehen pidätystä poliisi oli julkaissut tämän kuvan ja pyytänyt yleisöhavaintoja. Maan terrorisminvastaisen viraston johtaja vahvisti pidätetyn olevan pääepäilty.

Hollannin pääministerin Mark Rutten mukaan ampumista tutkitaan mahdollisena terroritekona. Ampujan motiivista ei ollut tietoa. Poliisin mukaan myöskään mahdollista perheriitaa ei ole suljettu pois.

Pidätetty mies on poliisin vanha tuttu. Hollantilaismedian mukaan 37-vuotias turkkilaissyntyinen mutta vuosikausia Hollannissa asunut mies on syyllistynyt aiemmin useisiin pikkurikoksiin ja muutamiin vakavampiinkin.

Hän on vuosien varrella ollut syytettynä muun muassa tapon yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta. Vasta kaksi viikkoa sitten hän oli oikeuden edessä raiskauksesta syytettynä.

Ampumisen jälkeen levisi huhuja, joiden mukaan miehellä olisi myös yhteyksiä äärijärjestö Isisiin, mutta niitä ei vahvistettu.

Tiedot tapahtumien kulusta epäselviä

Tiedot ampumisesta ovat olleet epäselviä. Poliisi sai hälytyksen kaupungin länsipuolelle hieman ennen yhtätoista aamupäivällä paikallista aikaa.

Poliisin tiedotteen mukaan ampuminen tapahtui raitiovaunussa tai sen ulkopuolella 24 Oktoberplein -nimisen pysäkin luona. Silminnäkijän mukaan "mies alkoi ammuskella villisti".

Vahvistamattomien havaintojen mukaan mies olisi ampunut seurassaan ollutta naista ja sitten muita, jotka olivat tulleet auttamaan tätä.

Ampumisen jälkeen mies kaappasi paikalta auton ja pakeni sillä. Auto löydettiin iltapäivällä hylättynä. Poliisin mukaan mies pidätettiin lopulta ratsiassa Pijlsweerdin kaupunginosassa.

Uhrien joukossa ei tiedetä olevan suomalaisia. Ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kerrottiin STT:lle, että 13 suomalaista on tehnyt matkustusilmoituksen Utrechtiin. Kaikkiaan Hollannissa matkailee matkustusilmoitusten perusteella nyt noin 240 suomalaista.

Utrecht on Hollannin neljänneksi suurin kaupunki. Siellä asuu noin 340 000 ihmistä. Rikollisuus on kaupungissa vähäistä ja ampuma-aseilla tehdyt tapot erittäin harvinaisia.

Kaupungin moskeijat pysyvät varotoimena suljettuina myös tiistaina.