1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uusi-Seelanti

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern ei aio koskaan lausua Christchurchin hyökkääjän nimeä – pyytää sen sijaan toistamaan uhrien nimiä

Jotkut uusiseelantilaiset ovat toimittaneet vapaaehtoisesti aseitaan poliisille hyökkäyksen jälkeen.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on tavannut iskun jälkeen muslimiyhteisön jäseniä Christchurchissä. Kuva: Boris Jancic / EPA

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern sanoo, ettei Christchurchin terrori-iskun tekijälle pidä antaa kuuluisuutta.

– Sen takia ette koskaan kuule, että mainitsisin hänen nimensä. Hän on terroristi. Hän on rikollinen, Ardern ilmoitti parlamentissa pitämässään puheessa.

Ardern pyysi puheessaan, että ihmiset kunnioittaisivat mieluummin iskun uhreja toistamalla heidän nimiään.

Ardernin mukaan perjantai oli Uuden-Seelannin historian synkimpiä päiviä. Hän lupasi, että uhrit saavat oikeutta ja tekijä tuomitaan Uuden-Seelannin lakien mukaan.

Ardern toivoi, että uusiseelantilaiset surisivat iskun uhreja islamin pyhäpäivänä perjantaina yhdessä muslimiyhteisön kanssa. Hän päätti puheensa arabiankieliseen siunaukseen ja rauhan toivotukseen.

Uusiseelantilaiset toimittaneet aseitaan poliisille

Hyökkääjä surmasi perjantaina 50 ihmistä kahdessa moskeijassa Christchurchin kaupungissa. Teosta epäillään äärioikeistolaista australialaismiestä, joka on vangittu murhasta syytettynä.

Hyökkääjä käytti iskussa muun muassa puoliautomaattista AR-15-rynnäkkökivääriä.

Pääministeri Ardern on jo luvannut, että hallitus aikoo kiristää aselakeja hyökkäyksen seurauksena. Hän itse kannattaa itse puoliautomaattisten rynnäkköaseiden kieltoa.

Työväenpuolueen johtama hallitus kertoo suunnitelmistaan tarkemmin ensi viikon maanantaina.

Osa uusiseelantilaisista on toimittanut vapaaehtoisesti aseitaan poliisille hyökkäyksen jälkeen. Toiset taas ovat varautuneet kieltoihin ostamalla lisää aseita.

Lue myös:

Pikkupaikkakunnan poliisit pysäyttivät Uuden-Seelannin terroristin, mutta eivät pidä itseään sankareina – "Aika vaatimattomia kavereita"

Uuden-Seelannin terroriepäilty aikoo edustaa itseään oikeudessa – osti aseita netin kautta

Ghassan Alaraji menetti ystävänsä, Rob Classworthin usko murskattiin – Yle tapasi joukkomurhan järkyttämiä uusiseelantilaisia

Keskustele. Mitä mieltä olet pääministeri Jacinda Ardernin päätöksestä jättää hyökkääjän nimi mainitsematta?