Puhuiko poliitikko palturia? Kerro meille, tarkistamme faktat

Ylen faktantarkistajat seuraavat, pitävätkö eduskuntaan pyrkivien poliitikkojen puheet paikkansa.

eduskuntavaalit
Puolueen puheenjohtajat
Yle Uutisgrafiikka

Kun eduskuntavaalit lähestyvät ja kilpailu kiihtyy, poliitikot saattavat puhua mitä sattuu ja lupailla liikoja. Siksi Yle tarkistaa faktat poliitikkojen väitteistä.

Seuraamme eduskuntavaalien alla tiiviisti poliitikkojen lausuntoja esimerkiksi vaalitenteissä, -ohjelmissa ja sosiaalisessa mediassa. Valitsemme faktantarkistukseen muun muassa väitteitä, jotka ovat herättäneet kiistaa tai joiden totuudenmukaisuus on kyseenalaistettu. Kokoamme väitteet yhteen ja arvioimme niiden totuudenmukaisuutta Ylen sivuilla julkaistavissa jutuissa.

Selkeät mielipidekysymykset rajaamme faktantarkistuksen ulkopuolelle, ja keskitymme todennettavissa oleviin väitteisiin.

Väitteitä tarkistetaan julkisista lähteistä sekä asiantuntijoiden avulla. Faktantarkistus painottuu eduskuntapuolueiden edustajiin.

Vaalikamppailu on kuitenkin kiivasta ja moni väite jää helposti huomaamatta. Siksi tarvitsemme myös yleisön apua.

Kuulitko oudon väitteen? Näitkö mainoksen, joka sisälsi vääriä tietoja? Huomasitko poliitikon päästäneen suustaan sammakon haastattelussa tai tentissä? Ilmianna poliitikko tai puolue meille!

Vinkkejä tarkistettaviksi faktoiksi voi lähettää osoitteeseen faktantarkistus@yle.fi.

Vaihtoehtoisesti voit lähettää väitteen tarkistettavaksi anonyymisti alla olevalla lomakkeella.

Ilmoita lomakkeessa missä ja kenen sanomana väärä tieto esitettiin. Liitä mukaan mahdollisuuksien mukaan kuvakaappaus tai muu tieto, jolla voimme varmistaa, että väite on todella esitetty.

Lähetettyjä vinkkejä ja kuvia voidaan käyttää julkaistujen juttujen yhteydessä. Ne kuitenkin käsitellään niin, ettei lähettäjää voi saada selville.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.