Vihreiden tavoitteena on kansanedustaja Lapista – se vaatisi kannatuksen nelinkertaistamisen

Lähimpänä Lapin vihreät oli vuonna 2007, jolloin vaaliliitto Kokoomuksen kanssa toi varakansanedustajuuden.

eduskuntavaalit
Vihreiden eduskuntavaaliehdokas Riikka Karppinen
Riikka Karppinen, Sodankylän kunnanvaltuutettu ja vihreiden kansanedustajaehdokas Lapista.Perttu Ruokangas / Yle

Samaan aikaan kun hallituspuolueet väänsivät sotea aina hallituksen eroon saakka, oppositio teki jo työtään vaalikentillä. Vihreillä se on näkynyt kannatuksen nousuna heti uusvanhan puheenjohtajan Pekka Haaviston valinnan jälkeen.

Haavisto nauttii kansan suosiosta, jonka pohjat on luotu kaksissa presidentinvaaleissa.

Edellisten eduskuntavaalien 8 prosentin kannatus on kivunnut mielipidetiedusteluissa jopa 14 prosenttiin. Se tuskin romahtaa kovin paljoa vaalipäivään mennessä. Vihreille povataan syystäkin vaalivoittoa.

Vihreiden kannatus on kuitenkin suurissa kaupungeissa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla. Lapissa tilanne on toinen.

Äänikynnys Lapissa yli 10 000

Lähimpänä Lapin vihreät olivat vuoden 2007 eduskuntavaaleissa, jolloin rovaniemeläinen opettaja ja silloinen kuntapoliitikko Timo Törmänen sai 3 065 ääntä. Kannatus nosti hänet kokoomuksen ja vihreiden vaaliliitossa ensimmäiselle varasijalle.

Listan ykköseksi matkaa jäi kuitenkin 1 600 ääntä ja eduskuntaan nousi kokoomuksen Ulla Karvo yli 4 600 äänellä.

Pienten puolueiden ongelmana on Lapin vaalipiirin äänikynnys, joka lienee Suomen korkein, kolmessa edellisessä eduskuntavaalissa yli 10 600.

Vihreiden kannatus oli vuoden 2015 eduskuntavaaleissa Lapissa 2 643 ääntä. Paikka seuraavaan eduskuntaan vaatisi kannatuksen nelinkertaistamisen, eli oikean vaali-ihmeen.

Tämän laski aikanaan myös Timo Törmänen itse, kieltäytyessään vuoden 2011 ehdokkuudesta.

Vihreiden kärkiehdokas

Lapin vihreät lähtevät näihin vaaleihin omalla 14 ehdokkaan listalla. Heistä valtakunnallisesti tunnetuin on sodankyläläinen 24-vuotias Viiankiaavan suojelija Riikka Karppinen, josta luontokuvaaja Petteri Saario teki dokumentin Aktivisti.

Karppinen istuu toista kauttaan Sodankylän kunnanvaltuustossa, jonne hän kuntavaalien ääniharavana veti yhden vihreän mukanaan.

Karppinen kerännee vaaleissa hyvän henkilökohtaisen äänipotin mutta lähes 8 000 uutta äänestäjää taitaa olla hieman liian suuri vaatimus jopa hänelle ja vihreiden listalle. Karppisen kampanjan Rovaniemen aluepäällikkönä toimii Timo Törmänen.

Opiskelijat vihreistä

Kysyimme Lapin yliopiston politiikan opiskelijoiden arvioita Vihreistä:

– Vihreät on aloittanut ilmasto- ja ympäristöpuolueena mutta se laajentunut myös sosiaalipoliittisiin kysymyksiin. Puheenjohtajavaihdos teki hyvää puolueen imagolle. Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjat ovat varmasti buustanneet vihreiden kannatusta, ja Haavistoa pidetään uskottavampana ehkä kuin edellistä puheenjohtajaa Touko Aaltoa, politiikan opiskelija Tuuli Ritola arvioi.

– Vihreät on profiloitunut sosiaaliliberaaliksi, nuorten koulutettujen kaupunkilaisten puolueeksi, joka on huolissaan ympäristöstä, koulutuksesta ja ihmisten yleisestä tulevaisuudesta. Haaviston valinnan jälkeen puolueessa on pystytty keskittymään omien tavoitteiden ajamiseen ja niiden esille tuomiseen. He ovat onnistuneet hyvin profiloitumaan siihen, mitä he edustavat, politiikan opiskelija Otto Ikävalko arvioi.

– Kiinnostava nähdä, miten puolueen imago näkyy Lapissa ja muissa maakunnissa, Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtaja ja vaalivastaava Juho Keränen pohtii ja jatkaa:

– Pekka Haavisto on tähän asti linjannut, että hän on kesään asti vaihdokaspuheenjohtaja. Varmasti äänestäjiä mietityttää, kuka johtaa puoluetta kesän jälkeen.

Lapin yliopiston politiikan opiskelijat Juho Keränen, Otto Ikävalko ja Tuuli Ritola.
Lapin yliopiston politiikan opiskelijat Juho Keränen, Otto Ikävalko ja Tuuli Ritola.Raimo Torikka / Yle

Päivitetty 21.3.2019 klo 18:50: Riikka Karppisen äänet nostivat hänen lisäkseen yhden vihreiden edustajan valtuustoon, eikä kahta, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.