Ihmisiä yhä jumissa katoilla ja puissa – YK: sykloni saattaa olla eteläisen pallonpuoliskon historian pahin sään aiheuttama katastrofi

YK:n mukaan Idai-sykloni saattaa olla eteläisen pallonpuoliskon pahin sään aiheuttama katastrofi. Syklonin reitillä oli Mosambikissa 1,7 miljoonaa ihmistä.

Mosambik
Sykloni Idain aiheuttamia tuhoja Sofalan alueella Mosambikin keskiosassa.
Sykloni Idai aiheutti rannikon lisäksi tuhoja myös Sofalan alueella Mosambikin keskiosassa.Josh Estey / CARE

Nopeasti nousevat tulvavedet ovat luoneet Mosambikiin "sisämaameren" ja saartaneet ihmisiä katoille ja puiden oksiin, sanovat pelastusjärjestöjen työntekijät.

Jatkuvat sateet nostavat tulvavesiä entisestään ja uhkaavat useita tuhansia perheitä.

– Tämä on suuri humanitaarinen katastrofi, ja se pahenee tunti tunnilta, sanoi Maailman ruokajärjestön WFP:n edustaja Herve Verhoosel tiistaina uutistoimisto AP:n mukaan.

Verhooselin mukaan Beiran satamakaupungin ulkopuolella useita ihmisiä on jumissa katoilla ja korkeilla maakaistaleilla.

Avustusjärjestö Caren välittämä ilmakuva näyttää, mikä oli tilanne Praia Novan kylässä Mosambikin keskiosissa sunnuntaina.
Avustusjärjestö Caren välittämä ilmakuva näyttää, mikä oli tilanne Praia Novan kylässä Mosambikin keskiosissa sunnuntaina.Josh Estey / Care / EPA

Pungue- ja Buzi-joet ovat tulvineet ja ovat nyt Verhooselin sanoin "sisämaameriä, jotka ulottuvat kilometrien päähän joka suuntaan".

Myös Punainen Risti on kertonut katoilla ja puissa sinnittelevistä ihmisistä. Save the Children arvioi, että tulvavesien vuoksi vaarassa on jopa 100 000 ihmistä.

Hirmumyrskyn jälkeisiä tuhoja Beirassa, Mosambikissa 17. maaliskuuta.
Hirmumyrskyn jälkeisiä tuhoja Beirassa, Mosambikissa 17. maaliskuuta.Adrien Barbier / AFP

Uhriluvun uskotaan nousevan

Mosambikiin iski viime viikolla Idai-nimen saanut sykloni, joka tuhosi pahoin etenkin rannikolla sijaitsevaa Beiran kaupunkia.

Beirassa on noin 500 000 asukasta.

YK:n mukaan myrsky nostatti kuuden metrin tulvavedet. Myrsky saattaa YK:n virkailijoiden arvion mukaan olla jopa pahin säähän liittyvä katastrofi, mitä eteläisellä pallonpuoliskolla on nähty.

Mosambik Zimbabwe -kartta
Yle Uutisgrafiikka

WFP kertoi tiistaina, että satellittikuvien perustella tehtyjen arvioiden mukaan syklonin suoralla reitillä oli Mosambikissa ainakin 1,7 miljoonaa ihmistä. Malawissa myrsky vaikutti 920 000 ihmisen elämään.

Punainen Risti puolestaan arvioi tiistaina, että hirmumyrskyn uhriluku nousee vielä merkittävästi. Virallinen luku Mosambikissa on edelleen 84.

Sykloni aiheutti tuhoja myös Zimbabwessa ja Malawissa.

Zimbabwen hallituksen mukaan myrskyn uhriluku nousi tiistaina 98 kuolleeseen. Malawissa kuolonuhreja on vahvistettu olevan 56.

Kansainvälisen Punaisen Ristin välittämässä kuvassa näkyy, miltä Mosambikin Beirassa näytti 15. maaliskuuta. Sykloni Idai iski rantaan edellisenä yönä.
Kansainvälisen Punaisen Ristin välittämässä kuvassa näkyy, miltä Mosambikin Beirassa näytti 15. maaliskuuta. Sykloni Idai iski rantaan edellisenä yönä.Denis Onyodi / EPA

Lue myös:

Suomalainen avustustyöntekijä Mosambikissa: Myrsky vahingoittanut lähes kaikkia suurkaupungin taloja

Lähteet: Reuters, AP