Dua Olivia Pazin vauvatukka on ihastelun aihe – monessa maassa hiukset ovat voiman symboli, mutta äidiltä hiuslaatu voi vaatia työtä ja kärsivällisyyttä

Etnisten hiusten käsittelyyn erikoistunut kampaamoyrittäjä toivoo etnisten hiusten käsittelyoppia alan koulutusohjelmaan Suomessakin.

hiustenhoito
Dua Olivia Pazilla on paksu, hartioille ulottuva vauvatukka
Kokkolalaisella Dua Olivia Pazilla ei ole aivan yhtä valtava tukka kuin someilmiö Chancolla, mutta näistäkin kietaisee jo helposti nutturan.Petra Haavisto / Yle

Sosiaalinen media kuhisi vuonna 2018 japanilaisesta Chanco-vauvasta, jonka pitkä ja tuuhea tukka ihastutti tytön Instagram-tilillä. Tukka poiki mallisopimuksen.

Chanco sai myös Suomessa mediahuomiota ja ihmettelyä, miten vauvalla voi olla niin paljon tukkaa. MTV Uutisten (siirryt toiseen palveluun)siteeraaman brittilääkärin mukaan geeniperimä ratkaisee, paljonko lapsella on tukkaa syntyessään.

Hiuksia riittää myös kokkolalaisvauvalla. Carmen Villaneuva-Paz silittelee viiden kuukauden ikäisen tyttärensä Dua Olivia Pazin sysimustaa tukkaa. Pikkuneidin hiuksista saisi helposti nutturan tai poninhännän.

Vauvatukka saa rauhassa kasvaa vähintään Dua Olivian yksivuotispäivään saakka. Sitten vanhemmat ehkä jo järjestävät bolivialaisen perinnejuhlan, johon lapsen tukka letitetään täyteen pikkulettejä.

– Jokainen vieras leikkaa itselleen yhden letin ja antaa sitä vastaan lahjan tai rahaa, Carmen Villaneuva-Paz kertoo.

Lopuksi lapsen pää ajellaan kaljuksi, että vauvatukan tilalle pääsee kasvamaan uudet, vahvat hiukset. 1–3 vuoden ikäisille tytöille ja pojille järjestettävä juhla on edelleen suosittu Boliviassa.

Dua Olivian hiukset teettävät äidille paljon töitä.

– Ne menevät helposti takkuun eli vaativat paljon harjaamista. Tukan peseminen ja kuivuminen kestää kauan.

Brianan afrotukka vaatii hoitamista
Briana tykkää pitää hiuksiaan twisteillä. Äidillä kuluu lettien pyörittelyyn tuntikausia aikaa.Susanna Kentala

Wash and go -meininki ei riitä myöskään 10-vuotiaan Briana Kentalan hiuksille. Kaustiselle Keniasta adoptoidun tytön afrohiukset tarvitsevat kosteutta ja vaativat melkoista kärsivällisyyttä äidiltä ja tyttäreltä.

Susanna Kentala pyöräyttää tyttärelleen usein twistit eli spiraalille pyöritetyt letit. Hiusten laittoon menee 3–4 tuntia.

– Afrikkalaisen perinteen mukaan homman pitäisi olla samalla leppoisaa äidin ja tyttären jutusteluaikaa, salaisuuksien kuiskuttelua. Meillä kyllä menee välillä tiuskailuksi. Molemmilla loppuu kärsivällisyys, Kentala naurahtaa.

Jos pesun jälkeen pienet korkkiruuvikiharat jättää auki, seuraavana aamuna odottaa tukkakatastrofi.

Hiukset menevät helposti niin takkuun, ettei niitä saa enää mitenkään auki.

– Viimeksi jouduttiin leikkaamaan takkujen takia. Tykkään hiuksistani, ne ovat kauniit. Saan niistä myös kehuja koulukavereilta, Briana Kentala kertoo.

Afrohiusten suuri kirjo

Etnisten hiusten käsittelyyn erikoistunut kampaamoyrittäjä Meron Laine HiusTrendistä Helsingistä muistaa, miltä tuntikausien hiustenselvittelysessiot äidin kanssa tuntuivat.

– Päänahkaan sattui kuin nuppineulat olisivat iskeneet koko ajan samaan paikkaan, Laine toteaa.

Etiopialaissyntyinen Laine ei saanut kasvattaa hiuksiaan ennen kuin oppi itse hoitamaan ne.

Herkkiä afrohiuksia yhdistää kiharan kuivuus. Pelkkä shampoopesu saa hiukset nitisemään ja natisemaan.

– Hoitoaineesta ei kannata koskaan tinkiä. Afrotukalle riittää pesu kerran viikossa ja kosteusnaamio. Moni käyttää öljyjä kostutukseen. Hiusten harjaus kosteana, ei kuivana tai saa pörrötukan, Laine luettelee.

Hän iloitsee, että nykyään on jo saatavissa kotimaisia afrohiusten hoitoaineita. Suomesta löytyy myös jonkin verran etnisten hiusten käsittelyyn erikoistuneita kampaamoita.

Laineen mukaan niitä ja oppia tarvittaisiin enemmän. Hän itse perusti ystävänsä kanssa AfroAkatemian, jonka nimissä käy luennoimassa.

– Toivoisimme, että etnisten hiusten käsittely saataisiin vihdoin alan opetussuunitelmaan, Laine sanoo.

Ei riitä, että erilaisia hiuslaatuja käydään koulutuksessa läpi, niitä pitää myös päästä konkreettisesti työstämään.

Laineen mukaan moni etsii hiustenhoito-ohjeita esimerkiksi YouTubesta.

– Siellä on paljon hyviä videoita, mutta ensin pitää tietää, minkälainen hius itsellä on ja sopivatko videon ohjeet omalle hiustyypille. Moni luulee, että esimerkiksi afrotukka tarkoittaa vain yhdenlaista hiusta. Oman hiuslaadun selvittämiseen kannattaa käyttää ammattilaisen apua.

Äiti, vauva ja täti. Carmen  ja Iris Villaneuva-Paz ja Dua Olivia Paz.
Carmen (vasemmalla) ja Iris Villaneuva-Paz kyllästyvät välillä mustaan tukkaan, ja värjäävät hiuksiaan ulkomailla tai itse. Kotivärjäyksessä kuluu helposti viisi väripaketillista.Petra Haavisto / Yle

Hiukset ovat naisen kruunu, sanoo vanha suomalainen sananlasku. Vastaava ajatus löytyy bolivialaisesta perinteestä. Äiti on vieläkin vihainen, jos aikuiset sisarukset Carmen ja Iris Villaneuva-Paz leikkaavat hiuksiaan.

– Pakko on välillä leikata, varsinkin kesällä ne ovat niin kuumat, kertovat sisarukset, jotka muuttivat pikkutyttöinä Suomeen äitinsä kanssa Bolivian pääkaupungista Sucresta.

Sisarusten mukaan Boliviassa ihaillaan myös miesten pitkiä hiuksia.

– Vanhoissa perinteissä uskotaan, että miehet saavat pitkien hiuksiensa kautta itselleen auringon voimaa ja energiaa, kertoo Carmen Villaneuva-Paz.

Yllättävän samanlainen uskomus löytyy myös suomalaisesta perinteestä. Auringon asemesta voima saadaan tuulelta.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkiston perinnekokoelmista selviää, että miesten piti heittää irtohiuksensa tuulen vietäväksi, koska tuuleen heitetty hius teki miehestä taistelijan.

Kansanperinteen mukaan hiuksissa on taikavoimaa.

– Bolivialaisen uskomuksen mukaan miesten pitkät hiukset ovat kuin kuudes aisti eli hiusten kautta pystyy ennakoimaan asioita, Iris Villaneuva-Paz kertoo.

Myös Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistojen kätköistä löytyy tietoja, joiden mukaan tietäjät ja noidat käyttivät taikojensa tekoon hiuksia.

Köpelösti kävi, jos äiti noitui pojaltaan hiukset päästä: tämä menetti hiusten myötä myös tietäjänkykynsä.