Millä porskuttaa pienen paikkakunnan taidemuseo? Lapualla taas huippuvuosi kävijämäärissä

Museot ovat saaneet piristysruiskeen museokortista. Lapualla taidemuseo on aina ilmainen, mikä selittänee osaltaan museon suosiota.

taidemuseot
Lapuan taidemuseossa vieraili viime vuonna 16 000 ihmistä.
Lapuan taidemuseossa vieraili viime vuonna 16 000 ihmistä.Mirva Ekman / Yle

Lapuan taidemuseossa on ihan tavallisena arkipäivänä melko rauhallista, mutta ryhmäesittely pitää nytkin lehtori Kirsi-Maria Tuomiston kiireisenä.

– Suosiota selittää esimerkiksi se, että taiteen katsomisen paikkoja on tällä hetkellä maakunnassa vähän. Me satsaamme lisäksi yleisötyöhön ja teemme yhteistyötä esimerkiksi päiväkotien ja koulujen kanssa, Lapuan taidemuseon lehtorina alusta alkaen eli vuodesta 2006 toiminut Tuomisto kertoo.

– Me olemme Etelä-Pohjanmaan kahdesta taidemuseosta toinen, toinen on Nelimarkka-museo Alajärvellä. Seinäjoelle tulee nyt myös kulttuurikeskus Kalevan navettaan taidehallin muuttaessa sinne, ja uskon että nämä keskukset myös ruokkivat toisiaan, pohtii Lapuan kaupungin kulttuuripäällikkö Susanna Oversteyns.

Vuosi 2018 oli muun muassa Lapuan taidemuseolle yksi huippuvuosista. Ovista kulki vuoden aikana lähes 16 000 ihmistä – siis enemmän kuin paikkakunnalla on asukkaita.

Vapaa pääsy houkuttelee

Museokäyntien määrä koko Suomessa on kasvanut kolmanneksella (siirryt toiseen palveluun) vuoden 2015 jälkeen. Tuolloin markkinoille tuotiin museokortti, jolla pääsee vuosimaksua vastaan lähes kolmeensataan museoon ympäri Suomea. Museobuumi heijastuu pohjalaiskuntiinkin.

Etelä-Pohjanmaalla suosituimpia museoita museokorttitilastoissa olivat viime vuonna Seinäjoen taidehalli, Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo (Törnävän museoalue) ja Nelimarkka-museo Alajärvellä. Pohjanmaalla porskuttivat puolestaan Vaasassa sijaitsevat Kuntsin modernin taiteen museo, Pohjanmaan museo ja Tikanojan taidekoti.

Lapuan kaupungin museoita ei lasketa museokorttitilastoon lainkaan, koska Vanhan Paukun kulttuurikeskuksen museoihin on aina vapaa pääsy.

Lapuan taidemuseossa on menossa parhaillaan Kotopaikan tuntu -niminen näyttely.
Lapuan taidemuseossa on menossa parhaillaan Kotopaikan tuntu -niminen näyttely.Mirva Ekman / Yle

– Huomasimme kokeilun myötä, että saimme enemmän kävijöitä, kun ei ollut pääsymaksuja. Museoiden ei ole myöskään tarkoitus tuottaa voittoa, huomauttaa Lapuan kaupungin museoiden museointendentti Sakari Hanhimäki.

Myös Seinäjoen museot ovat kokeilleet vuoden alusta yhtä päivää viikossa, jolloin museoissa ei peritä sisäänpääsymaksua. Keskiviikkojen ilmainen sisäänpääsy on lisännyt kävijöitä Suojeluskunta- ja lottamuseossa sekä Etelä-Pohjanmaan museossa.

Museotkin muuttuvat

Kirsi-Maria Tuomiston mainitsemaa yleisötyötä aiotaan laajentaa koko kulttuurikeskuksessa entisestään. Jo nyt museot toimivat esimerkiksi koululaisille oppimisympäristönä.

– En vain itse kerro heille asioita, vaan opin myös itse jotain uutta joka kerta. Tämä ei myöskään ole pelkästään kuvaamataitoa, vaan olemme yhdistäneet mukaan esimerkiksi musiikkia, Tuomisto kuvaa.

Lapuan kaupungin kulttuuripäällikkö Susanna Oversteyns (vas.), Lapuan kaupungin museoiden museointendentti Sakari Hanhimäki ja Lapuan taidemuseon lehtori Kirsi-Maria Tuomisto taidemuseossa.
Lapuan kaupungin kulttuuripäällikkö Susanna Oversteyns (vas.), Lapuan kaupungin museoiden museointendentti Sakari Hanhimäki ja Lapuan taidemuseon lehtori Kirsi-Maria Tuomisto taidemuseossa.Mirva Ekman / Yle

Vanhan Paukun kulttuurikeskuksessa on taidemuseon lisäksi kulttuurihistorialliset museot eli Lapuan Patruunatehtaan museo, Lapuanliikkeen museo ja Pyhälahden valokuvaamomuseo. Samaa yleisötyötä tehdään sekä taidemuseon että kulttuurihistoriallisten museoiden yksiköissä.

Lisäksi museoita myös kehitetään jatkuvasti. Pyhälahden valokuvaamomuseo on uudistettu ja muitakin perusnäyttelyitä uudistetaan tulevaisuudessa.

– Panostamme toiminnallisiin ratkaisuihin. Valokuvaamomuseossa pääsee jo nyt pukeutumaan entisajan hattuihin ja ottamaan selfien vanhan taustakankaan edessä. Ne nimenomaan kiinnostavat ihmisiä ja samalla tietenkin sosiaalisessa mediassa sanoma leviää nopeammin, Lapuan kaupungin kulttuuripäällikkö Susanna Oversteyns hymyilee.