EU vaatii ratkaisua brexit-kaaokseen, May aikoo pyytää lykkäystä eropäivämäärään

Brittihallitus saattaa tuoda brexit-sopimuksen parlamentin äänestettäväksi jälleen ensi viikolla. EU ei myönnä lykkäystä ilman perusteita.

Brexit
Britannian pääministeri Theresa May.
Pääministeri Theresa Mayn brexit-suunnitelmat ovat jälleen kerran kaaoksessa.Facundo Arrizabalaga / EPA

Britanniassa pääministeri Theresa May yrittää löytää ulospääsyä EU-erohankkeen ympärillä vallitsevasta sekasorrosta

Brexit-prosessi ajautui maanantaina umpikujaan puhemies John Bercow'n ilmoitettua, ettei sopimusta voi tuoda parlamentin alahuoneen äänestettäväksi kolmatta kertaa ilman tuntuvia muutoksia.

Mayn oli ollut tarkoitus tuoda alahuoneen jo kaksi kertaa hylkäämä sopimus uudelleen äänestykseen tällä viikolla ennen torstaina alkavaa EU:n huippukokousta.

Hallitus pohti tiistaina kriisikokouksessa, miten tilanteessa pitäisi edetä. Jos mitään ei tehdä, Britannia eroaa EU:sta 29. maaliskuuta ilman sopimusta.

Pääministerin tiedottajan mukaan May aikoo pyytää lykkäystä eropäivämäärään EU:n neuvoston puheenjohtajalta Donald Tuskilta tänään tai huomenna.

Yleisradioyhtiö BBC:n vahvistamattomien tietojen mukaan May toivoisi lykkäystä kesäkuun loppuun asti, mutta haluaisi myös mahdollisuuden jopa kahden vuoden lykkäykseen.

Aamulla brexit-ministeri Stephen Barclay antoi ymmärtää, että hallitus saattaisi yrittää tuoda sopimusta parlamentin äänestykseen ensi viikolla – Bercow'n ilmoituksesta huolimatta.

Barclayn mukaan kansanedustajat "löytävät kyllä keinot" uuden äänestyksen järjestämiseksi.

"Epävarmuuden pidentämistä"

EU-maiden edustajat ovat kommentoineet Lontoon poliittista kaaosta turhautuneeseen sävyyn. Eurooppaministerien kokous käsitteli iltapäivällä brexit-tilannetta.

Suomea edustanut valtiosihteeri Samuli Virtanen sanoi, että EU-maat ovat yksimielisiä siitä, että Britannialle voidaan myöntää lyhyt jatkoaika kesäkuun loppuun asti, jotta sopimus saadaan hyväksyttyä parlamentissa..

– Mutta jos halutaan pidempää ajanjaksoa, siinä pitää olla selkeät perusteet. Moni kollega sanoi, minkä takia?, Virtanen kuvaili keskustelua.

– Päivän sana oli epävarmuus. Tunnelma on odottava, Virtanen sanoo.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier kyseenalaisti hänkin pidemmän jatkoajan myöntämisen ilman järkeviä perusteita.

– Eropäivän siirtäminen on epävarmuuden pidentämistä, Barnier sanoi kokouksen jälkeen.

Ranskan Eurooppa-ministeri Nathalie Loiseau varoitti, että brittien pitää pystyä tekemään päätöksiä, jotta maa ei rysähdä ulos EU:sta täysin hallitsemattomasti.

– Brittikansanedustajat ovat sanoneet ei sekä sopimuksettomalle erolle että realistiselle erolle. Heidän täytyy muuttaa mieltään jomman kumman vaihtoehdon osalta, Loiseau sanoi Brysselissä.

Saksan Eurooppa-ministeri Michael Roth totesi EU:n olevan kaksi vuotta kestäneiden brexit-neuvotteluiden jälkeen lopen uupunut.

– Odotan Britannian hallitukselta selviä ja täsmällisiä ehdotuksia, Roth sanoi.

MIKSI BREXIT
Video kertoo miten britit päätyivät kansanäänestykseen, joka erottaa heidät Euroopan unionista. Erotarinassa on selkeitä käännekohtia.

Merkel: Taistelemme järjestäytyneen brexitin puolesta

Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan on luvannut taistella viimeiseen asti järjestäytyneen brexitin puolesta.

– Taistelen järjestäytyneen eron puolesta maaliskuun 29. päivään ja viimeisiin minuutteihin asti. Aikaa ei ole enää paljon, mutta vielä muutamia päiviä, Merkel sanoi Berliinissä.

– Seuraamme tarkasti, mitä Theresa May sanoo ja mitä hän toivoo, ja yritämme vastata siihen, liittokansleri lupasi.

Merkelin mukaan kyse on paitsi Britannian myös koko EU:n edusta.

Helsingissä vieraillut Saksan ulkoministeri Heiko Maas korosti, että lisäaika sopii, jos sillä voidaan estää sopimukseton ero.

– Jos Britannia tarvitsee lisää aikaa, niin sen puolesta on tehtävä töitä, ettemme mene sopimuksettomaan eroon, Maas kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Lisää aiheesta:

Puhemies luki 1800-luvun sääntökirjaa ja brexit meni jälleen sekaisin – brittiparlamentissa jöötä pitää mies, jonka kissankin nimi on Order

Brexit käy kalliiksi muiden EU-maiden veronmaksajille, Suomessakin pitää säätää monta yksityiskohtaa

Lähteet: Reuters