1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Säätiöt ja apurahat

Mauno Pudas pääsi vasta aikuisena taideopiskelijaksi – jakaa nyt 14 000 euroa pikkupaikkakunnan lahjakkaalle nuorelle

Runsaan taideopintoapurahan kohdistaminen pelkästään pohjoiseen pikkukuntaan on harvinaista.

Mauno Pudas-säätiö jakaa apurahan musiikkia tai muuta taiteenalaa opiskelevalle nuorelle. Vaatimuksena on, että nuori on ollut Kolarissa kirjoilla viimeiset kaksi vuotta. Kuva: Marika Paaso / Yle

Vantaalla asuvan Mauno Pudaksen haave on jo pitkään ollut auttaa kolarilaisia taiteellisesti lahjakkaita ja vähävaraisia nuoria eteenpäin opiskeluissaan. Hän itse ei vielä nuorena saanut opiskella taidealaa, vaan päätyi palkkatöihin.

– Ympäristö ei ollut hyvin taidemyönteinen Kolarissa 1950-luvulla, muistelee lapsuutensa Lapissa viettänyt laulupedagogi Mauno Pudas.

Hän oli jo lapsena taitava kuvataiteissa ja musiikissa, mutta esimerkiksi Suomen taideakatemian ovi tuntui mahdottomalta aukaista vähävaraiselle.

Viime syksynä Pudas perusti säätiön, joka jakaa nyt ensimmäistä kertaa 14 000 euroa kolarilaiselle taideopintoja suunnittelevalle nuorelle alan opintoihin. Kaksivuotista apurahaa on aikaa hakea 25. maaliskuuta saakka.

– Olen nähnyt lahjakkuuksia, jotka sortuvat usein rahan puutteseen, Mauno Pudas sanoo.

Pudas itse suoritti lauluopintoja vasta aikuisena Sibelius-akatemiassa 1970- ja 1990-luvuilla. Hän sai opinnoistaan laulupedagogin pätevyyden. Varsinainen palkkatyö hänellä on ollut muun kuin taiteen parissa.

"Mahtava avaus"

Pelkästään kolarilaisia nuoria taitelijalupauksia tukeva säätiö on harvinainen Suomessa.

– Ei ole tyypillistä, että varat kohdistetaan pieneen lappilaiseen kuntaan, toteaa Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu.

Mauno Pudas-säätiön pääoma on 200 000 euroa ja se karttuu tulevaisuudessa lisää perustajansa saamilla vuokratuloilla. Pudas aikoo jakaa jatkossakin apurahaa kolarilaisille taitelijanaluille.

Haasteena voi olla löytää sopivia apurahan kohteita vain noin neljäntuhannen asukkaan kunnasta, Liisa Suvikumpu pohtii. Hän kiittelee erityisesti sitä, että nuorten tekemä luova työ saa säätiön kautta arvostusta.

– Mahtava avaus, Suvikumpu toteaa.

Korjaus 21.3.2019 klo 19.09: Korjattu, että apurahaa voi hakea 25.3. asti. Aiemmin jutussa luki, että päivä olisi 26.3.