Stora Enson yt-pommi herättää epävarmuutta Oulun alueen yrityksissä

Metsäyhtiö suunnittelee sulkevansa paperikoneen Oulussa ja vähentävänsä 400 työpaikkaa.

Oulu
Stora Enson tehdas Oulussa.
Paulus Markkula / Yle

Suunnitelmat lakkauttaa paperintuotanto Stora Enson Oulun tehtaalta herättävät alueen yrityksissä epävarmuutta.

Stora Enso on tähän asti ostanut muun muassa raaka-aineita ja palveluita useilta Oulun alueen firmoilta. Joukossa on esimerkiksi kemianteollisuuden, kunnossapidon ja logistiikka-alan yrityksiä.

Lyhyt soittokierros yrityksiin paljasti, että hienopaperin tuotannon alasajosuunnitelmat aiheuttavat huolta tulevaisuudesta, mutta monikaan ei halunnut kommentoida asiaa vielä tarkemmin.

Stora Enso ilmoitti maanantaina aloittavansa yt-neuvottelut Oulun tehtaallaan ja saattavansa vähentää jopa 400 työntekijää.

Tämänhetkisten kaavailujen perusteella yksi Oulun tehtaan kahdesta paperikoneesta suljettaisiin ja toinen muutettaisiin tuottamaan pakkauskartonkia, jonka markkinoita yhtiö pitää lisääntyvän nettikaupan takia lupaavina.

Stora Enson mukaan hienopaperi, jota käytetään esimerkiksi aikakauslehdissä ja mainoskatalogeissa, ei enää käy riittävästi kaupaksi, ja muutos on tapahtunut nopeammin kuin yhtiö odotti.

Oulun elinkeinopolitiikan toteutuksesta vastaava BusinessOulu ei osaa vielä tässä vaiheessa arvioida, millaisia välillisiä vaikutuksia Stora Enson muutoksilla tulee tarkemmin olemaan Oulun alueen yrityksiin.

Johtaja Juha Ala-Mursula sanoo, että asiaan saadaan selvyyttä hieman myöhemmin, kun tilannetta saadaan selvitettyä enemmän.

Lue lisää: Analyysi: Suomen suurimman paperitehtaan jättimuutos ja yt-neuvottelut kertovat kaiken metsäteollisuuden nykymenosta

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)