Hyppää sisältöön

Eduskunta lähti vaalikentille – talouspäätökset, tiedustelulait ja "historiallinen" takapakki jäävät muistiin

Hallitus teki historiallisen heikennyksen luonnonsuojeluun, arvioi Satu Hassi. Leena Meren mielestä sote jyräsi liikaa muita tärkeitä lakihankkeita.

Eduskuntatyöstä luopuvat kansanedustajat SDP:n Eero Heinäluoma (vas.) ja kokoomuksen Pertti Salolainen (oik.) keskustelevat SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen kanssa eduskunnan kuppilassa Helsingissä 19. maaliskuuta Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Eduskunta vei tänään läpi vaalikauden viimeiset äänestykset. Aselain muutokset hyväksyttiin selvin numeroin.

Maakunta- ja sote-uudistuksen sekä hallituksen kaatuminen värittivät eduskunnan viimeisiä viikkoja. Vaalikaudelta kansanedustajien muistiin jäivät myös vaikeat talouspäätökset ja tiedustelulait.

– Kyllä tiedustelulainsäädäntö on Suomen turvallisuuden kannalta kaikkein tärkein päätös täällä, arvioi eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.)

Risikko esitteli siviilitiedustelulain eduskunnalle sisäministerinä ja nuiji puhemiehenä sen hyväksytyksi.

Risikon näkemys saa tukea oppositiolta.

– Tiedustelulakien uusiminen oli ehkä sitten loppujen lopuksi suurin asia, joka tällä vaalikaudella tehtiin ja joka tulee pitkään vaikuttamaan tulevaisuuteen. Se tehtiin kuitenkin niin, että kansalaisten oikeussuoja säilyi, toteaa kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.).

Vaikeat talouspäätökset ovat jääneet myös mieleen.

– Suomen talouden nosto syvästä suosta. Se oli rankka teko. Sitä ei edeltäjä uskaltanut tehdä. Sipilän hallitus sen teki, kompastelikin välillä, teki ehkä jotain vähän väärinkin, mutta se iso kuva mikä nyt piirtyy Suomen tulevaisuuden tielle tai eteen, niin se on positiivinen, kiittelee eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.).

Hassi: Historiallinen takapakki ympäristönsuojelussa

Ympäristönsuojelun näkökulmasta vaalikausi on ollut historiallinen – nimittäin historiallisen heikko, arvioi ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) neljän vuoden mieleenpainuvimpia käänteitä.

– Tämä on Suomen historian ensimmäinen eduskuntakausi, jolloin ympäristönsuojelua on heikennetty: ympäristölainsäädäntöä ja ympäristöhallinnon toimivaltaa on heikennetty.

Aikaisemmin luonnonsuojelun taso on jokaisena vaalikautena joko edennyt hiukan, tai pysynyt suurin piirtein entisellään, nyt suhteellisesti suurimmat määrärahaleikkaukset tehtiin Hassin mukaan hallituskauden alussa luonnonsuojelurahoihin.

Saavutuksena Hassi pitää kansainvälisen ilmastotietoisuuden kasvua, ja sen ulottumista eduskuntaankin. Hän toivoo kahdeksan eduskuntapuolueen yhteisen ilmastositoumuksen kantavan seuraavalle vaalikaudelle.

– Ilmasto on noussut ansaitsemaansa asemaan poliittisessa keskustelussa vihdoin viimein. Se (sitoumus) on varsin hyvä pohja seuraavan hallituksen neuvotteluille, mitkä puolueet siinä sitten ovatkaan.

Meri: Soteen kulutettu aika jyräsi muita tärkeitä lakeja

Perussuomalaisten nelivuotiskautta värittää muisto eduskuntaryhmän dramaattisesta jakautumisesta 2017 sen jälkeen, kun puheenjohtaja Timo Soinin (sin.) jatkajaksi valittiin Jussi Halla-aho.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Leena Meren (ps.) mukaan tapaus kääntyi lopulta parhain päin.

–Se on terävöittänyt meidän politiikan, Meri sanoo.

Merta harmittaa, että soteen käytettiin niin paljon aikaa, vaikka hänen mukaansa oli pitkään nähtävissä, ettei se etene. Tämän takia muita hankkeita ei ehditty käsitellä. Meri on soten kanssa tiiviisti työskennelleen perustuslakivaliokunnan jäsen.

–Esimerkiksi eläinten hyvinvointilaki, jota oli valmisteltu vuosikausia, pysähtyi.

–Kaikki eduskuntaryhmien puheenjohtajat tekivät vetoomuksen, että lapsen seksuaalisen hyväksikäytön alarajaa nostettaisiin. Se jäi myös käsittelemättä.

Risikko: Aika vauhdikasta on ollut

Moni kokenut kansanedustaja jää nyt sivuun eduskunnasta. Heinäluoma ja Pekkarinen tähtäävät eurovaaleihin. Risikko haluaa jatkaa eduskunnassa.

– Aika vauhdikasta on ollut. Paljon on saatu aikaiseksi ja mielestäni siihen nähden, mikä on meidän yhteiskunnallisten muutosten vauhti, niin kyllä eduskunta on pysynyt siinä hyvin mukana, Risikko kehuu eduskunnan työtä.

Oppositiosta kaivataan sovinnollista politiikkaa.

– Toivon, että tulisi lisää yhteistyön henkeä ja halua, ja sitä tulisi paitsi eduskuntaan, hallituksen ja eduskunnan välille, myös laveammin yhteiskunnassa. Vähemmän saneluratkaisuja ja enemmän toistensa kuuntelua, Heinäluoma linjaa.

Keskustan Pekkarinen muistuttaa, että päätöksiä on pystyttävä tekemään.

– On tavattoman tärkeää, että eduskunta pysyy paikkana,jossa erilaiset aatteet, ihanteet voivat tulla esille ja voivat ottaa yhteenkin. Silloin kun on sopimisen paikka, niin silloin tuon demokratian tyyssijan täytyy kyetä sopimaan, vaikka äänestäen, ei niin, että asiat jäävät hajalleen, Pekkarinen muistuttaa.

Jutusta voi keskustella kello 22:een asti.

19.3. klo 16:40 Lisätty Satu Hassin ja Leena Meren kommentit

.
.