Miten maatalouden katovuosi näkyi tukimiljoonissa? Katso lista suurimmista maataloustukien saajista

Vihtiläinen luomutila nousi suurimpien tuensaajien kärkikymmenikköön.

maataloustuki
Lehmiä laitumella
Maatalouden saamista suurimmista tuista huomattava osa menee matkailuyrityksille ja neuvontajärjestöille. AOP

Vuosi 2018 oli Suomessa katovuosi (siirryt toiseen palveluun).

Sato oli koko 2000-luvun surkein. Maatalouden tuet eivät kuitenkaan kasvaneet, sillä ne on sidottu eläinten lukumäärään ja pellon pinta-alaan – ei tuotantomääriin.

Suurimpia yksittäisiä tukien saajia ovatkin muut kuin maatilat.

Tässä listassa on kymmenen suurinta maatalouden ja maaseudun kehittämisen tukirahan saajaa.

Juttu jatkuu taulukon jälkeen

Maataloustuki vuosi 2018
Maatalouden ja maaseudun tukien saajat vuoden 2018 aikana. Antti Parviala / Yle

Luonnovarakekuksen tilaston mukaan (siirryt toiseen palveluun) Suomen varsinaiset maataloustuet olivat viime vuonna noin 1,8 miljardia euroa. Summassa on mukana EU:n ja Suomen itse maksamat tuet. Kuten alla oleva kuva kertoo, summa on pienentynyt tasaisesti. Vielä vuonna 2012 se hipoi kahden miljardin rajaa.

Tänään julkaistuissa Ruokaviraston tukisummissa on mukana viljelijä-, hanke- ja yritys-, rakenne- ja markkinatuet. Yhteensä niistä tulee yli kaksi miljardia euroa. Tuensaajia on lähes 60 000, mutta maatiloja niistä on vain 53 000.

Tukea myös matkailuun

Suurimpien tukien saajien listalle nousee esimerkiksi matkailuyrityksiä.

Selityksenä on se, että tässä listataan suoranaisten maataloustukien lisäksi maaseudun kehittämiseen liittyvät hankkeet. Usein ne ovat tukia suuriin investointeihin, vaikkapa rakentamiseen.

Investointituet voivat olla kertasummina suuria, mutta valtaosa parin miljardin euron tukipotista hajaantuu Suomen lähes 50 000 maatilalle.

MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg.
MTK:n maatalousjohtaja Johan Åbergin mukaan lihantuotanto saa suoria tukia alle 100 miljoonaa euroa. Markku Pitkänen / Yle

Maataloustuottajien etujärjestössä MTK:ssa tuen jakaantumien myös hotelli- tai matkailuyrityksille saa ymmärrystä.

– Kyllä siitä on hyöytä kaikille, että elinvoima maaseudulla paranee. Esimerkiksi matkailuyritys tuo asaiakkaita lähituorkayrittäjille. Turimismi on tärkeää jos halutaan myydä suomalaista ruokaa ulkomaille, näin saadaan kuluttajakontakteja, MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg.

Luomutila sijalla 10

Kymmenen suurimman tuen saajan listalle nousee myös vihtiläinen Niko Olavi Ahlqvistin maatila. Ahlqvist ei halua kommentoida tukea, mutta se muodostuu paljolti luomutuotannon tuesta. Hänen tilansa on pinta-alaltaan Suomen suurin.

Lista kaikista tuensaajista löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Maatalouden myynti ja tuet
Antti Parviala / Yle

Viime vuosi oli maataloudessa kuivuuden takia heikko, mutta myös sitä edellinen vuosi tuotti huonosti – tosin liian sateisuuden takia. Maatalouden omasta tuotannosta saama myyntitulo on jäämässä vain niukasti kolmen miljardin euron päälle. Vielä 2013 se oli yli 3,5 miljardia.

MTK:ssa tuskaillaan kahta peräkkäistä heikon sadon vuotta.

– On ollut hankala vuosi. Satoa jäi saamatta, mutta tuissa ei näy suuria muutoksia, sanoo Åberg.

Niin sanottu kuivuuskorvaus, noin 30 miljoonaa euroa haajaantuu maatiloille pieniksi puroiksi. Tätä kansallista tukea on voinut hakea tammikussa ja Åbergin mukaan se saadaan "toivottavasti maksuun huhtikuussa".

– Pohjois-Suomessa nämä voivat näkyä ykkösmiljoonina rehuhuollon korvauksissa ja eläintukien korotuksina.

Lihantuotantoon 100 miljoonaa

Vaalien alla on keskusteltu myös lihan tuotannon tukemisesta ja esiin on nostettu ajatus jopa lihaverosta.

Åbergin mukaan nyt julkistetuissa tuissa on "hyvin vähän suoraa tukea" lihantuotantoon.

– Tottakai lihaa tuottaville tiloille tulee tukea myös pinta-alan kautta, kun viljelijä kasvatta rehua lihakarjalle. Mutta suoraa lihatuotantotukea on alle 100 miljoonaa euroa, Åberg arvioi.

Koulumaitotuki ja pakollinen juliste

Muun muassa viime vuonna tukien ykkössijalla ollut Valio näkyy nyt listalla sijalla yhdeksän. Tuki tulee koulumaitotuen (siirryt toiseen palveluun) tai virallisemmin koulujakelujärjestelmän muodossa. EU:n järjestelmän tavoitteena on terveellisten ruokailutottumusten lisääminen.

Runsaan miljoonan euroan tuen turvin Valio myy kouluille ja päiväkodeille maitoa alle tuotantokustannustensa. Koulumaitotuki on siis käytännössä tukea kunnille, jotka saavat kouluruokaloihinsa edullisempaa maitoa.

Ruokavirasto kertoo tuesta 20-sivuisessea oppassaan. Tukea saa vain rajatuille ja vähärasvaisille tuotteille ja hedelmille.

Tuki on myös selkeästi maitotuotteiden markkinointia. Maitotuen saamisen ehtona on, että koulun seinälle ripustetaan maidon, hedelmien ja vihannesten eduista muistuttava juliste.

Lisäys 20.3. klo 15:42 Täydennetty kommentit lihantuotannon tuista

Keskustele aiheesta - menevätkö tuet oikeaan osoitteeseen? Onko luomusta maatalouden pelastajaksi? Keskustelu on auki tänään keskiviikkona klo 22 saakka.