1. yle.fi
  2. Uutiset

Kazakstanin presidentti eroaa – johti maata lähes kolmekymmentä vuotta itsevaltaisesti

Presidentti Nursultan Nazarbajev kertoi erostaan televisiopuheessa.

Kazakstan
Nursultan Nazarbajev
Nursultan Nazarbajev on ollut itsevaltainen johtaja, joka on houkutellut miljardi-investointeja maan energia-alalle.AOP

Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev eroaa tehtävistään. Hän kertoi asiasta kansakunnalle pitämässään televisiopuheessa.

Nazarbajevin mukaan päätös astuu voimaan keskiviikkona. Väliaikaiseksi presidentiksi nousee Nazarbajevin mukaan senaatin puheenjohtaja Kassym-Jomart Tokajev.

Nazarbajev aikoo kuitenkin pysyä yhä valtion turvallisuuskomitean puheenjohtajana ja valtapuolue Nur Otanin johdossa. Lisäksi hänellä on perustuslain takaama asema "kansakunnan johtajana".

Nazarbajev on ollut itsevaltainen johtaja, jota on syytetty lukuisista ihmisoikeusrikkomuksista. Kazakstanissa ei ole koskaan pidetty vaaleja, joita länsimaiset tarkkailijat olisivat pitäneet reiluna, sanomalehti The Guardian kirjoitti ennen viimeisimpiä presidentinvaaleja. (siirryt toiseen palveluun)

Kazakstanilla on mittavat öljyvarat. Nazarbajevin johdolla Kazakstan on houkutellut kymmenien miljardien sijoituksia energia-alalle. Hän on pitänyt yllä kohtalaisen läheistä suhdetta Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

78-vuotias Nazarbajev on itsenäisen Kazakstanin ensimmäinen presidentti. Hän aloitti Kazakstanin presidenttinä Neuvostoliittoon kuuluneessa Kazakstanissa vuonna 1990, ja johti maata sen itsenäistyessä seuraavana vuonna.

Lähteet: Tass, AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi