Hyppää sisältöön

Jo muutamat lisälöylyt saunassa kasvattavat sähkölaskua – Neljä asiantuntijan vinkkiä sähkönkulutuksen pienentämiseen

Kodin energiankulutusta voi hallita yksinkertaisilla toimenpiteillä.

Vaikka kiuasta pitää vain 10 minuuttia turhaan päällä, se näkyy heti sähkölaskussa. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Sähkölaskun pienentäminen ei ole rakettitiedettä. Arjessa on monia keinoja vähentää energiankulutusta.

Sähkölaskun suuruuteen vaikuttaa paljon asumismuoto. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa sähkönkulutus on aivan eri luokkaa kuin kerrostalossa.

– Sähkölaskun suuruuteen vaikuttaa merkittävästi, meneekö sähköä lämmitykseen vai onko se kotitaloussähköä, sanoo kestävän kehityksen asiantuntijapalveluja tarjoavan Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Suur-Uski kertoo neljä arkista asiaa, jotka vaikuttavat sähkönkulutukseen.

1. Suunnittelua saunomiseen

Omakotitaloissa ja kerrostaloasunnoissa on paljon samoja asioita, joilla sähkönkulutusta voi hillitä. Yksi niistä on sauna.

– Kiuasta ei kannata pitää turhaan päällä. Pelkästään 10 minuutin lisäaika näkyy selkeästi laskussa vuositasolla, kertoo Suur-Uski.

Myös tiettynä vuorokaudenaikana saunominen voi pienentää sähkönkulutusta. Pörssisähkön hinta vaihtelee tuntien välillä jopa useita senttejä.

2. Huomiota kodinkoneisiin

Sähkö virtaa puroina kaikkiin kodin laitteisiin, joten on vaikeaa sanoa, mikä yksittäinen laite kuluttaa eniten sähköä.

– Jääkaapin rinnalla se voi olla televisio tai kuivausrumpu, jonka käyttöön kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota, sanoo Suur-Uski.

Kuivausrumpujen sähkönkulutuksessa voi olla merkittäviä eroja. Kuva: Hanna Seikola / Yle

Käytännössä kaikki on kiinni siitä, kuinka paljon laitteita käytetään. Kodinkoneita ei kannata pitää turhaa päällä. Toinen ratkaiseva seikka on laitteiston ominaisuudet. Esimerkiksi perinteiset kuivausrummut vievät enemmän energiaa kuin nykyaikaiset lämpöpumpputekniikkaa hyödyntävät kuivausrummut.

Myös siisteydellä on merkitystä sähkönkulutuksessa. Jääkaapit toimivat energiatehokkaasti, kun tiivisteet ovat puhtaita ja laitteen takaosa on pölytön.

3. Led-valaisimen vaihto kannattaa

Led-valaisimet korvaavat nopeasti muut lampputekniikat, sillä ne ovat energiatehokkaita ja niiden käyttöikä on pidempi kuin energiasäästölamppujen.

Kun hehkulamput vaihtaa led-lamppuihin, sähkölasku voi pienentyä huomattavasti. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Omakotitalossa, jossa on paljon ulko- ja sisävalaisimia saadaan lamppujen vaihdolla aikaan isoja säästöjä. Nykyaikaisiin led-valaisimiin verrattuna vanhojen hehkulamppujen kuluttama energiamäärä voi olla jopa 50 kertainen. Sähkölaskussa ero voi olla useita kymmeniä euroja.

– Jos jollakin on vielä vanha hehkulamppu, kannattaa se vaihtaa välittömästi led-lamppuun. Sähkölaskussa lampun hinnan säästää vuodessa tai viimeistään kahdessa, kehottaa Suur-Uski.

4. Säädä lämpötilaa

Sähkölämmitteisessä asunnossa merkittävimpiä sähkönkuluttajia ovat lämmitys ja lämpimän veden käyttö.

Nykyään monessa asunnossa on lattialämmitys kylpyhuoneessa, eteisessä tai keittiössä. Jo muutamalla lämpöasteella on merkitys sähkönkulutukseen, joten itselle sopiva lämpötila kannattaa kokeilla tarkasti.

Kerrostaloasunnosta voi löytyä myös huoneistokohtainen ilmanvaihtokone, joka on melkoinen sähkösyöppö.

– Lattialämmityksen tai ilmanvaihtokoneen käyttämä sähkö voi olla jopa puolet kerrostaloasunnon sähkönkulutuksesta, sanoo Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Sähkönkulutusta voidaan hallita myös automaation avulla. Käytännössä asukas voi ohjelmoida toivotunlaiset lämpötilat päivän eri tunneille, jolloin sähkönkulutusta saa laskettua.

Miten sinä säästät sähkössä? Voit keskustella aiheesta jutun kommenttiosiossa kello 22.00 saakka.

Aiheesta lisää: