Tänään voi huokaista helpotuksesta: päivä on nyt yötä pidempi – ensimmäiset leskenlehdet kukkivat jo

Tästä päivästä lähtien valoisaa aikaa on pohjoisella pallonpuoliskolla pimeää enemmän. Kerro jutun lopussa havaintosi muista kevään merkeistä.

Kevätpäiväntasaus
Leskenlehti
Leskenlehti kukki jo Vuosaaren golfkentän reunalla 19.3.2019.Antti Kolppo / Yle

Kevätpäiväntasauksen hetkellä aurinko siirtyy eteläiseltä tähtitaivaalta pohjoiselle ja Suomessa voidaan viimein huokaista helpotuksesta: "Pitkä ja pimeä talvi on viimein selätetty".

Valo lisääntyy kohisten ja tästä päivästä lähtien päivä on puolen vuoden ajan pidempi kuin yö.

Mutta onko kevät oikeasti jo alkanut? Ylen meteorologi Toni Hellinen ei aivan vielä uskalla tätä luvata, mutta pitää sitä kuitenkin todennäköisenä.

Jos lämpösumma laskisi pakkasen puolelle, niin jouduttaisiin kevään alkaminen perumaan. 

Toni Hellinen, Ylen meteorologi

– Kyllähän säässä kevään tuntua on. Jos katsotaan lähipäivien lämpötiloja, niin etenkin Etelä-Suomessa vuorokauden keskilämpötila on keskimäärin jo plussan puolella.

Aivan näin yksinkertaista niin sanotun termisen kevään määritteleminen ei kuitenkaan ole, vaan vaatii vuorokauden keskilämpötilan ja niin sanotun lämpösumman seuraamista. Tehtävässä joudutaankin Hellisen mukaan aina turvautumaan jälkiviisauteen.

– Jos nyt vielä sattuisi tulemaan pidempi kylmä jakso, niin se nollaisi tämän plus-lämpötiloista kertyneen lämpösumman. Jos lämpösumma laskisi pakkasen puolelle, niin jouduttaisiin kevään alkaminen perumaan. Mutta jos kylmää jaksoa ei ehdi tulla, niin kevät on saattanut jo alkaa jokunen päivä sitten Etelä-Suomessa.

Täsmällinen tasaushetki koittaa juuri ennen puolta yötä

Tänä vuonna oli hyvin likellä sekin, että kevätpäiväntasausta olisi juhlittu vasta torstaina 21.3. Tasauksen täsmällinen hetki on nimittäin vain kaksi minuuttia ennen puolen yön.

Kevätpäiväntasaus on Suomessa ollut 20.3. vuodesta 2016 lähtien. Helsingin yliopiston almanakkatoimiston mukaan vuodesta 2052 lähtien kevätpäiväntasaus voi olla jopa 19.3., kunnes vuodesta 2100 lähtien se palaa takaisin välille 20.–21.3.

Ajoituksella voi olla merkittäviä vaikutuksia esimerkiksi pääsiäisen ajankohtaan (siirryt toiseen palveluun).

Etelässä monia kevään merkkejä jo ilmassa

Tiistaina Helsingin Vuosaaressa kulkijoita ilahduttivat ensimmäiset leskenlehdet. Esimerkiksi Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta löytyy jo täysin lumettomia alueita.

– Etelä- ja Länsi-Suomessa lunta on paikoin jopa hieman tavanomaista vähemmän. Muualla maassa lunta kyllä vielä on ja etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa paikoin jopa tavanomaista enemmän, eli puhutaan yli metrin paksuisista kinoksista, Hellinen jatkaa

Yksi varma kevään merkki tulee silti meteorologillekin mieleen.

– Ehkä pyörällä, kun tulee töihin, niin huomaa, että lumet ovat jo lähteneet ja paikoin on jo käyty lakaisemassa hiekotushiekkoja.

Voit keskustella aiheesta ja kevään merkeistä tämän jutun alla keskiviikkona kello 22:00 asti.