Economist selvitti: Pariisi, Hongkong ja Singapore ovat nyt maailman kalleimmat kaupungit

Helsinki on lehden mukaan elinkustannuksiltaan mitattuna kalleudessaan sijalla 16 – yhtä kallis kuin Frankfurt ja Sydney.

kuluttajahinnat
Eifeltorni
Matkailija asettui yhteiskuvaan Pariisin kuuluisan maamerkin kanssa maaliskuussa. Pariisi on yksi kolmesta maailman kalleimmasta kaupungista listaa Economist. Christophe Petit Tesson / EPA

Economist on jälleen vertaillut, mitä 16 eri tuotetta tai palvelua kuten ruoka, juoma, julkinen liikenne sähkö tai vuokra maksavat eri puolilla maapalloa.

Ensimmäistä kertaa 30-vuotisessa vertailussa kalleimman kaupungin tittelin jakavat kolme metropolia, Pariisi, Hongkong ja Singapore.

Economistin mukaan elinkustannukset em. kaupungeissa ovat seitsemän prosenttia korkeammat kuin benchmarkina pidettävässä New Yorkissa.

Sen sijaan esimerkiksi Kööpenhaminassa ja Seoulissa kustannukset ovat yhtä suuret kuin New Yorkissa.

Tukholma Helsinkiä huomattavasti edullisempi

Suomen pääkaupunki sijoittuu listalla kuudenneksitoista kalleimmaksi yhdessä Saksan Frankfurtin ja Australian Sydneyn kanssa.

Mielenkiintoista on, että Economistin listauksen mukaan naapurimaamme Ruotsin pääkaupunki on Helsinkiä huomattavasti edullisempi, vasta sijalla 56.

Vastaavasti esimerkiksi Venezuelan pääkaupunki Caracas on tällä hetkellä halvin vertailluista kaupungeista. Kehitykseen on vaikuttanut maan hyperinflaatio ja maan valuutan, bolívarin romahdus.

Mielenkiintoista on myös suomalaisille tutun Istanbulin sijoitus. Kaupunki on pudonnut sijalta 48 sijalle 120.

Syynä tähän Economistin artikkelissa pidetään valuuttakriisiä ja kuluttajahintojen voimakasta laskua.

Ota kantaa! Keskustelu on auki kello 22 saakka.