Trumpin yllätysheitto: Brasilia voisi liittyä Natoon

Brasilian presidentti sanoi tukevansa Trumpin maahanmuuttopolitiikkaa, koska "suurimmalla osalla maahanmuuttajista ei ole hyviä aikeita".

Brasilia
Donald Trump ja Jair Bolsonaro.
Donald Trump ja Jair Bolsonaro Valkoisen talon edustalla.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vastaanottanut brasilialaisen virkaveljensä Jair Bolsonaron vierailulle Valkoiseen taloon.

Tervetulotilaisuudessa Trump sanoi vahvasti harkitsevansa mahdollisuutta, että Brasilia liittyisi Pohjois-Atlantin puolustusliittoon Natoon, tai johonkin muuhun liittoumaan.

Trump sanoi myös kannattavansa Brasilian liittymistä kehittyneiden talousmaiden järjestöön OECD:hen. Brasilia, joka on maailman kahdeksanneksi suurin talous, on tehnyt liittymisanomuksen vuonna 2017.

Vierailun tarkkaa asialistaa ei ole julkistettu, mutta presidentit keskustelevat todennäköisesti ainakin Venezuelan kuohuvasta tilanteesta. Bolsonaro on kuvannut sosialistipresidentti Nicolas Maduron johtamaa Venezuelaa "huumeita tuottavaksi diktatuuriksi".

Brasilian oikeistopopulistinen presidentti Bolsonaro on politiikassaan vahvasti Trumpin linjoilla ja pyrkii myös vahvistamaan maiden suhteita. Vierailun alla Brasilia perui määräyksen, jonka mukaan Brasiliaan matkustavat yhdysvaltalaiset tarvitsevat viisumin.

Ennen käyntiään Valkoisessa talossa Bolsonaro esiintyi Trumpin suosiman TV-kanavan, Fox Newsin haastattelussa.

Bolsonaro kertoi kannattavansa vahvasti Trumpin hanketta rakentaa muuri Meksikon rajalle, koska maahanmuuttajilla on usein kyseenalaiset aikeet.

– Suurimmalla osalla mahdollisista maahanmuuttajista ei ole hyviä aikeita. He eivät aio tehdä hyviä asioita Yhdysvaltain kansalle.

Bolsonaro on aiemmin kehunut Yhdysvaltain tukemaa sotilasjunttaa, joka hallitsi Brasiliaa noin 20 vuotta ennen maan demokratisoitumista vuonna 1985.

Donald Trump ja Jair Bolsonaro.
Bolsonaro antoi Trumpille tuliaisina Brasilian jalkapallomaajoukkueen paidan, jossa on Trumpin nimi ja numero 10.Chris Kleponis / EPA

Lähteet: Reuters