“Kipukohdista ei välttämättä saa mitään hauskaa irti” – imitaattori Jarkko Tamminen ei matki kuolleita eikä elämän kolhimia

Tamminen opettaa Susanna Laineelle imitointia kevään ajan, lopputulos nähdään vappuna.

imitaattorit
Imitaattori Jarkko Tamminen kunnioittaa hahmojaan eikä matki kuolleita
Imitaattori Jarkko Tamminen kunnioittaa hahmojaan eikä matki kuolleita

Jarkko Tamminen on yksi Suomen tunnetuimmista imitaattoreista, jolta luonnistuu niin presidenttien, urheilijoiden kuin laulajienkin äänet. Miehen repertuaarissa on kaikkiaan noin 150 hahmoa ja uusia tulee koko ajan.

Kaikki hahmot eivät silti ole enää käytössä, sillä Tammisen periaatteena on, että hän imitoi vain eläviä henkilöitä.

– Haluan, että hahmojen jutut käsittelevät nykyhetken asioita ja uutisia. Tuntuisi hassulta, että joku Spede tai Virolainen olisivat yhtäkkiä kommentoimassa tätä hetkeä, perusteli Tamminen Puoli seitsemän -haastattelussa.

Tamminen tuntee myös vastuuta imitoitavista henkilöistä. Hän lähestyy uutta hahmoa aina kunnioituksella, mutta huumorin kannalta. Pitää osata nauraa niin hahmolle kuin itselleenkin.

Vaikeuksissakin on usein joku hauska näkökulma

Joskus, jos imitoitavalla menee oikeassa elämässä huonosti, Tamminen panee hahmon hyllylle. Näin kävi esimerkiksi Jari Sillanpäälle. Mutta nyt, kun tilanne vaikuttaa tasaantuneen, Tamminen on harkinnut, että hänet voisi ottaa uudelleen ohjelmistoon.

– Tietenkään niihin kipukohtiin ei kannata keskittyä, ei siitä välttämättä saa mitään hauskaa. Mutta kun hahmo on herkullinen, niin hänessä on aina joku hauska näkökulma, mistä voi lähestyä.

Tammisen kunnioittavasta tyylistä kertoo se, että imitoinnin kohteet ovat harvoin harmissaan imitoinnista, päinvastoin. Esimerkiksi Aira Samulin pyytää usein Tammisen tavatessaan tätä vartavasten matkimaan itseään.

Tärkeintä imitoinnissa on rytmi

Parhaillaan Jarkko Tamminen harjoittelee uusia hahmoja syksyllä ensi-iltaan tulevaan kokoillan show´hunsa. Lavalla on ensimmäisen kerran mukana bändi ja taustalla iso käsikirjoitustiimi.

Tammisella on edessään myös toinen haaste: hän opettaa Puoli seitsemän juontajalle Susanna Laineelle imitointia kevään ajan. Laine opettelee imitoimaan 3-4 hahmoa.

Tammisen mukaan tärkeintä imitoinnin opettelussa on rytmi.

– Ensin kirjoitetaan paperille pieniä pätkiä siitä, mitä henkilö sanoo. Sitä toistetaan videon avulla ensin omalla äänellä ja tutkitaan, missä kohtaa imitoitava henkilö hengittää ja pitää taukoja. Vasta sitten haetaan oikea ääni.

Vappuaaton Puoli seitsemän -lähetyksessä selviää, miltä näyttävät ja kuulostavat Susanna Laineen Tarja Turunen ja Paula Koivuniemi sekä katsojien valitsema yllätysnimi.

Katso Jarkko Tammisen koko haastattelu Yle Areenasta. Haastattelun lomassa hän opettaa juontajille, miten imitoidaan presidentti Sauli Niinistöä.

Tässä Mikko Kekäläisen tyylinäyte presidentistä:

Mikko Kekäläinen imitoi presidentti Sauli Niinistöä