Tinkisitkö sunnuntain tuplapalkasta? Yrittäjien kysely: Enemmistö valmis neuvottelemaan pienemmästäkin pyhäkorvauksesta

Yrittäjät kysyivät, pitäisikö työnantajan ja työntekijän voida sopia sunnuntaipalkasta keskenään, jos molemmat haluavat.

yrittäjyys
Kirjakauppa
Suomen Yrittäjien mukaan enemmistö suomalaisista olisi valmis neuvottelemaan sunnuntaikorvauksista.Henrietta Hassinen / Yle

Suomen Yrittäjien kyselyssä 58 prosenttia vastaajista sanoi olevansa valmis siihen, että työntekijät ja työnantaja voisivat sopia sunnuntaikorvausten maksamisesta keskenään. Nykyään laki vaatii, että sunnuntaina tehtävästä työstä pitää maksaa kaksinkertainen palkka arkityöhön verrattuna.

28 prosenttia vastaajista vastusti ajatusta. 14 prosenttia ei ottanut asiaan kantaa.

Suomen Yrittäjien mukaan nykyinen laki estää varsinkin pienyrityksiä pitämään firmaa auki sunnuntaisin. Päivä saattaa jäädä tappiolle.

– Esitämme Kasva Suomi -tavoiteohjelmassamme, että vaalien jälkeen valittavan eduskunnan ja hallituksen kannattaa tarttua asiaan. Se olisi yksi keino parantaa työllisyyttä, että yrittäjillä olisi varaa tarjota työtunteja myös sunnuntaisin, sanoo Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

Tutkimuksen teki Kantar TNS Suomen Yrittäjien pyynnöstä. Aineisto kerättiin 25.–31. tammikuuta Gallup Kanavalla. Tutkimusta varten kerättiin 1 078 haastattelua. Tilastollinen virhemarginaali on 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.