Hyppää sisältöön

Olutmestari loi suomen kieleen uuden sanan, mutta ei uskalla käyttää sitä yrityksen nimessä uuden alkoholilain takia: Siirtyi englannin kieleen

Käsityöläisolut-pykälä rajaa, kuinka paljon olutta saa myydä ulos. Jos menee rajan yli, saako yritys toimia käsityöläispanimona?

Olutmestari Tuomas Pere keksi käsityöläispanimo-sanan, mutta ei uskalla nyt käyttää sitä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tamperelaisella Pyynikin käsityöläispanimolla on erikoinen tilanne. Olutmestari Tuomas Pere kertoo keksineensä suomen kieleen uuden sanan käsityöläispanimo, mutta ei nyt uskalla käyttää sitä aktiivisesti uuden alkoholilain uudistuksen takia.

– Tilanne on epäselvä. Emme tiedä asiaa itsekään, Pere kertoo.

Käsityöläispanimopykälä määrittää uudessa laissa, että vain alle 500 000 litraa vuodessa valmistavat panimot saavat myydä yli 5,5-prosenttisia oluita. Litramäärään lasketaan myös ulkomaanvientiin menevät oluet.

Laki puhuu käsityöläisoluista, mutta käsityöläispanimo-nimi viittaa käsityöläisoluisiin.

Pyynikin käsityöläispanimo kasvaa nopeasti ja viime vuonna se myi 1,35 miljoonaa litraa olutta. Yritys sai aluehallintovirastolta määräaikaisen luvan myydä vahvoja oluita, mutta lupa päättyy tämän viikon torstaina.

Uuden lain mukaan Pyynikin käsityöläispanimo ylittää siis käsityöläispanimon tuotantorajan. Tästä syystä yritys pelkää, että jos se käyttää käsityöläispanimonimeä, sitä voidaan syyttää harhaanjohtavasta mainonnasta.

– Otimme käyttöön Pyynikin Brewing Company varmuuden vuoksi, jos katsotaan, ettemme saa käyttää itse suomen kieleen tuottamaamme nimeä.

Arkistokuva Tuomas Pereestä. Kuva: Kai Pohjanen / Yle

Tilanne on epäselvä, koska kyse on viranomaisten tulevasta tulkinnasta, joten ennakkopäätöstä nimen käytöstä ei ole Pereen tiedossa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan aluehallintovirastot valvovat alkoholijuomien vähittäismyyntiä ja anniskelua sekä markkinointia alueellaan. Nimestä on tulossa myös avissa mielenkiintoinen linjanveto.

Avilla ei vielä vastausta

Etelä-Suomen aluehallintoviraston Alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen sanoo, että laissa puhutaan käsityöläisoluesta, ei -panimosta. Hänen mukaansa termin tulkinta on hankalaa käsityöläispanimon osalta, onko se harhaanjohtavaa vai ei.

Hän kehottaa ottamaan yhteyttä paikalliseen valvovaan viranomaiseen eli Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Alle puoli miljonaa olutlitraa tuottavat panimot saavat verohuojennuksen. Taustalla on EU-lainsäädäntö.

Tuomas Pere antoi käsityöläispanimo-nimen panimolle vuonna 2012. Nimi sointui keksijänsä mukaan hyvin tamperelaiseen tehdaskulttuuriin.

– Olen henkilökohtaisesti otettu, että olen keksinyt termin ja sanan, jota käytetään laajalti virkamiesten kesken. Jännää on kyllä.

"Vähän kuin Mersu"

Alkoholiuudistuksen kautta (siirryt toiseen palveluun) Pyynikin käsityöläispanimo menettää myös luvan myydä myymälässä vahvoja oluita. Jatkossa panimon neljää maailmalla palkittua olutta saa Alkosta tilaustuotteena.

– Se on vähän kuin Mersu ei saisi myydä kuin pieniä kotteroita. Isommat ja tehokkaammat mallit jäävät myymättä.

Tuomas Pere kiittelee muuten uutta alkoholilakia.

– Sinne on eksynyt vain tällainen pieni hama.

"Olisi pitänyt pysäyttää kasvu"

Suomessa on noin 90 pienpanimoa, joista arviolta vain viisi tuottaa yli puolen miljoonan litran rajan ja muutama, jotka ovat tuon maagisen rajan tuntumassa. Luvut ovat vuodelta 2017.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Käsityöläispanimopykälä koskee siis harvoja yrityksiä.

– On vaikea ymmärtää, miksi tehdään rajoitteita, jotka vaikeuttavat yritysten kasvua. Jos olisimme halunneet säilyttää ulosmyyntioikeudet, meidän olisi pitänyt pysäyttää kasvu, Pere sanoo.

Pyynikin käsityöläispanimo ja Lidl tekivät viime vuoden lopulla sopimuksen, jonka mukaan tamperelaisoluet tulevat myyntiin 12 Euroopan maassa ja 2 300 myymälässä.

Suomalaisten oluiden vienti vetää ja olutmatkailu on Pereen mukaan kasvussa.

– Ihmiset ympäri maailmaa tulevat vierailemaan panimollamme ja joka ikinen kerta he haluavat ostaa oluitamme mukaan.

Lue lisää: