1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Disney ostaa 21st Century Foxin – mitä yhdistyminen merkitsee? Kuinka elokuvankatsoja näkee muutoksen? Kriitikko Kalle Kinnunen vastaa

Myllerrys vie entistä useamman elokuvan maksumuurin taa. Elokuvakriitikko Kalle Kinnunen vastaa yleisön kysymyksiin.

elokuvat
Kalle Kinnunen
Elokuvajournalisti ja tietokirjailija Kalle KinnunenKati Sinisalo / Yle

Mikki Hiiren ja Aku Ankan maailman tietoisuuteen tuonut Disney-yhtiö hankkii jättikaupalla haltuunsa 21st Century Fox -yhtiön, joka on tullut elokuvankatsojille tutuksi loisteliaasta valonheitin-tunnuksestaan.

Elokuvajournalisti ja tietokirjailija Kalle Kinnunen vastaa tässä Disneyn ja 21st Century Foxin kaupan herättämiin kysymyksiin. Arvioitavana on sekä Disneyn linja, striimauspaine ja Suomenkin tv-kanavien vaikeutuva tilanne.

Disney-yhtiön mukaan kauppa käsittää toistakymmentä 21st Century Foxiin kuuluvaa yritystä, mukaan lukien National Geograhic Partnersin.

Kaupan arvoksi on arvioitu 71 miljardia dollaria, eli yli 60 miljardia euroa.

Disney 21st Century Fox logot
AOP / Yle Uutisgrafiikka

21st Century Foxin työntekijöille kauppa ennakoi kovia aikoja. Yhtiön palveluksessa on nyt noin 22 000 työntekijää, joista tuhannet voivat menettää työnsä, kun yhtiöt yhdistyvät.

Erityisen ankarasti järjestelyn odotetaan koettelevan 21st Century Foxin elokuvastudioita, jotka tuottavat nyt toistakymmentä elokuvaa vuodessa. Määrän odotetaan putoavan muutamaan, mikä uhkaa studioiden kolmen tuhannen työntekijän työpaikkoja.

Disneyn kauppa ei koske Fox News -uutiskanavaa, joka on yleensä ollut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tukena.

Jättikaupan taustalla nähdään elokuva-alan koveneva kilpailu, kun perinteiset yhtiöt jourtuvat vastaamaan Netlix-yhtiön ja striimauksen haasteeseen. Hanke on ollut vireillä jo toista vuotta.

Keskustelu ja kysymysten esittäminen on nyt suljettu, kuten ennalta ilmoitettiin. Vastausten ohella kannattaa lukea myös kommenttiosan vilkas mielipiteiden vaihto elokuvan tulevaisuudesta!

Vastauksia on ryhmitelty ja väliotsikoita lisätty kello 16.23.

Disney ei tee pelkkää perheidylliä

1. kysymys: Vahvistuuko Disneyn kiiltokuva-luonne, niin että jokainen vanhemmille katsojillekin suunnattu elokuva siivotaan hankalista aiheista, kirosanoista ja väkivallasta, jotta alempi ikäraja mahdollistaisi suuremmat katsojatulot?

Kalle Kinnunen vastaa: Tuskin. The Walt Disney Company on suuryritys, jonka tytäryhtiöt ovat ennenkin levittäneet hyvin monenlaista sisältöä. Aiemmin Disney on omistanut esimerkiksi Miramaxin, jonka elokuviin kuuluivat Pulp Fiction ja Kill Billit sekä Dimension Filmsin, joka tunnettiin kauhuelokuvista.

2. kysymys: Disneyllä tuntuu olevan aina ajatuksena, että kaikista leffoista tehdään perheleffoja. Tuleeko siis elokuvien särmät yleisesti pyyhkiytymään vieläkin voimakkaammin tulevaisuudessa, vai kuinka paljon variaatiota Disney on valmis lisäämään elokuviinsa kaupan myötä?

Kalle Kinnunen vastaa: The Walt Disney Companyn alla on toiminut jo vuosikymmenien ajan myös yhtiöitä ja osastoja, joiden elokuvat ovat kaikkea muuta kuin perheviihdettä.

Disney-leimaa ei ole päällä esimerkiksi sellaisissa elokuvissa kuin Pulp Fiction ja vaikkapa Starship Troopers, joita Disneyn tytäryhtiöt Miramax ja Touchstone ovat Yhdysvalloissa levittäneet.

Brändit ja helmet säilyvät – luultavasti

3. Miten National Geographicin dokkarituotannolle käy? Sievistelläänkö sieltä sotahistoria yms. pois?

Kalle Kinnunen vastaa: En usko minkäänlaiseen sievistelyyn. Uusi omistaja varmasti ymmärtää National Geographicin brändin vahvuudet.

4. kysymys: Kuinka valoisa tai synkkä "Fox Searchlightin" tulevaisuus on tämän kaupan myötä?

Kalle Kinnunen vastaa: Foxin art house -elokuvaosasto "Fox Searchlight" on yhtiölle helmi: sen elokuvat ovat pärjänneet esimerkiksi Oscareissa erinomaisesti ja tuottavuuskin on ollut hyvä.

Tästä osaamisesta tuskin halutaan luopua. Hollywoodin bisneslehtien spekulaatioissa nimenomaan Fox Searchlightille on povattu valoisaa tulevaisuutta

Netflix tuo uutta kilpailua

5. kysymys: Voiko vapaasta kilpailusta enää puhuakaan, vai muodostuuko viihdealalle epäterve monopoli nyt kun Disney omistaa Marvelin, Pixarin, Lucasfilmin ja Foxin?

Kalle Kinnunen vastaa: Kilpailu on vapaata – ja esimerkiksi Netflix tuo elokuvabisnekseen aivan uudenlaista kilpailua. Yhdysvalloissa lainsäädännöllä on myös erikseen varmistettu, että elokuvateatterit ja elokuvien levitysyhtiöt eivät saa muodostaa kartelleja.

5. kysymys: Onko luultavaa, että Disney alkaa tekemään uusintaversioita elokuvista, joihin heillä on nyt oikeudet vai tehdäänkö jatko-osia tai spin-off-sarjoja sen sijaan?

Kalle Kinnunen vastaa: On mahdollista, että fuusion myötä kaivetaan esiin otollisia elokuvia uusintaversioita varten. Lähtökohdat eivät kuitenkaan merkittävästi muutu aiemmista: periaatteessa ne olisi voitu tehdä Foxilla aivan yhtä hyvin jo edellisen omistuspohjan aikaan.

Mikki Hiiri, Simpsonit ja demokraatit

6. kysymys: Tarkoittaako tämä nyt sitä että Simpsonit muuttuvat Mikki Hiiriksi? Tulemmeko näkemään Mikki Hiiren ja Simpsonien yhteiset seikkailut?

Kalle Kinnunen vastaa: Tuskin sen enempää kuin Marvel-hahmot ovat alkaneet seikkailla ristiin Tähtien sodan maailmassa tai Ankkalinnassa, vaikka nämä hahmot kuuluvat Disneyn katalogiin.

7. kysymys: Onko tämä kauppa sidoksissa republikaanien ja demokraattien keskinäiseen taisteluun media-ilmatilan hallinnasta?

Kalle Kinnunen vastaa: Tämä kauppa ei nähdäkseni mitenkään liity Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaan. Republikaanisena tunnettu Fox News -kanava pysyy osana televisiotoiminnoista muodostettua omaa yhtiötään Fox Corporationia, joka ei kuulu Disney-kauppaan.

Hollywood on kansainvälinen

8. kysymys: Millaisia muutoksia tällä kaupalla on mahdollisesti amerikkalaisen kulttuurivaikutuksen eli ns. soft-powerin sisällön ja kansainvälisen ulottuvuuden kannalta?

Kalle Kinnunen vastaa: Merkittävän monikansallisen media- ja viihdeteollisuusyhtiön kasvu entistäkin suuremmaksi tekee siitä luonnollisesti vahvemman – ehdottomasti myös kansainvälisesti.

Hollywoodina tunnettu elokuva- ja televisioala on kuitenkin erittäin globaalia ja useat niin sanotut Hollywood-yhtiöt saavat nykyään rahoitusta esimerkiksi Intiasta ja Kiinasta. Toisaalta amerikkalaisen ns. soft powerin kokonaisuus on valtava ja riippuvainen suuresta määrästä itsenäisiä yhtiöitä.

9. kysymys: Puuttuuko Disney jatkossa yhä herkemmin tuotteidensa parodiseen käyttöön tai lainaamiseen eri yhteyksissä, kuten esim. kuvataiteessa? Mitä mietteitä fuusio yleisemmin herättää tekijänoikeuksien tulevaisuudesta?

Kalle Kinnunen vastaa: Disney on vuosikymmeniä toiminut aggressiivisesti tekijänoikeusasioissa. Tämä kauppa tuskin tuo asiaan minkäänlaista muutosta suuntaan tai toiseen.

Disneyn striimaus haastaa Netflixin

10. kysymys: Minkälaista muutosta fuusio tuo striimausmarkkinoille?

Kalle Kinnunen vastaa: Varmasti yksi syy kauppaan oli Foxin valtava sisältökatogi eli tuhannet elokuvat ja tv-sarjat, joihin sillä on oikeudet. Disney on perustamassa oman striimauspalvelunsa Disney+:n vielä tänä vuonna, ja sinne tarvitaan houkuttelevia nimikkeitä – kilpailusta tämän sektorin markkinajohtajan Netflixin kanssa tulee kovaa.

Olemassaolevien sopimusten vuoksi Disney ei oitis saa tähän omaan palveluunsa kaikkia omien tytäryhtiöittensä elokuvia. Esimerkiksi Tähtien sota -elokuvista valtaosa vapautuu Disney+:aan vasta vuonna 2024.

11. kysymys: Nyt kun Disney vetää ison nipun omia tuotoksiaan omaan perustettavaan striimaus palveluun niin Netflixin ahdinko vain syvenee. Miksi Netflix tuottaa joka vuosi tappiota yli miljardi dollaria?

Kalle Kinnunen vastaa: Netflix on erittäin aggressiivisesti kasvava yritys, joka tavoittelee ylivoimaista otetta globaaleista striimausmarkkinoista. Monien asiantuntijoiden mukaan se tulee saavuttamaan sen pysyvästi.

Kasvuvaiheessa se tekee tappiota, mutta ahdingosta on tuskin kyse. Kilpailijat eivät ole vieläkään ehtineet perään ja vakavastiotettavimmaksi maailmanlaajuiseksi haastajaksi arvioitu Disney+ antaa yhä odottaa itseään.

Odotukset Netflixin tulevaisuuden suhteen ovat siis kovat – kannattaa muistaa, että viime kesänä yhtiön markkina-arvo pörssissä nousi jopa yli vanhan Disneyn.

Suomen tv-kanavat kovilla

12. kysymys: Voiko kauppa johtaa Suomen tv-kanavien elokuvatarjonnan kuihtumiseen? Meneekö enemmän tarjontaa maksumuurien taakse?

Kalle Kinnunen vastaa: Kauppa liittyy kehityssuuntaan, jossa suuret mediayhtiöt kamppailevat elintilasta.

Suomen televisiokanavien elokuvatarjontaan vaikutus on hidas, mutta uskon, että kaupalliset kanavat Suomessa kuihtuvat entisestään ja kiinnostavimmat sisällöt tulevat jatkossa yhä enemmän nimenomaan maksullisiin striimauspalveluihin.

Netflixin omaa tuotantoa ei kannata odottaa suomalaisille television ilmaiskanaville ja sama voi hyvin koskea merkittävää osaa Disneyn ja sen tytäryhtiöitten sisällöstä, jos ja kun yhtiö saa oman Disney+ -striimauspalvelunsa käyntiin.

Supersankarit jylläävät – kuinka käy elokuvan?

13. kysymys: Disney on alkujaan sarjakuvayritys. Onko odotettavissa että elokuva-alaa syövän kaltaisesti vallannut sarjakuvaleffojen tulva pahenee entisestään?

Kalle Kinnunen vastaa: Supersankarielokuvien valtava menestys vain jatkuu. Sille ei näy käännettä. Tähän bisnekseen kauppa liittyy sikäli, että Disney sai talliinsa niitä viimeisiä Marvel-kustantamon hahmoja, joista tehdyt menestyselokuvat eivät vielä sille kuuluneet, eli X-Men -franchisen ja Deadpoolin.

Sikäli voidaan olettaa, että sarjakuvaelokuvien tulva ei varmasti ainakaan vähene. Syyt ovat kuitenkin tämän hetken leffamarkkinoissa, eivät Disneyn taustassa.

14.kysymys: Yksipuolistuuko massatarjonta fuusion myötä entisestään, jolloin pienen piirin elokuvat ja niiden näkyvyys ovat yhä enemmän ahtaammalla?

Kalle Kinnunen vastaa: Tämä yrityskauppa tuskin sinänsä vaikuttaa näihin kehityssuuntiin. Disney+ -striimauspalveluun on ainakin Yhdysvalloissa tulossa enemmänkin nimenomaan Disneyn perheviihdebrändin sisältöä ja aikuisten elokuvat sekä muu vaativampi laatusisältö jäävät toiseen striimauspalveluun, Huluun.

Disney omistaa valtaosan Hulusta, joka toimii toistaiseksi vain Yhdysvalloissa ja Japanissa. Jää nähtäväksi, miten Disney aikoo hyödyntää tätä omistamaansa ei-perheviihde-sisältöään striimausmaailmassa.

On selvää, ettei se jätä niitä kaappiin mätänemäänkään – se olisi huonoa bisnestä.

Lue seuraavaksi