Verotus sai suomalaiset vähentämään sokerilimua, mutta ei karkkeja – raportti tarjoaa selityksen

Terveellisiin tuotteisiin ohjailu näyttää vaativan, että on riittävän samanlaisia kevytvaihtoehtoja.

verotus
Kuvassa kaksi ihmistä ottaa irtokarkkihyllystä irtokarkkeja
Minna Mustonen / Yle

Vaikka makeisvero nosti selvästi makeisten hintoja, se ei ole vaikuttanut makeisten kysyntään. Asia käy ilmi Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuoreesta raportista.

Virallinen perustelu vuonna 2011 käyttöön otetulle makeisverolle oli kerätä verotuloja. Poliittisessa keskustelussa selvä tavoite oli kuitenkin ohjata kulutusta terveellisempään suuntaan. Makeisveroa peritään myös jäätelöstä.

Sen sijaan vuonna 2014 käyttöön tullut virvoitusjuomavero alensi sokerillisten juomien kulutusta ja ohjasi sitä sokerittomiin juomiin.

Onnistunut terveellisiin tuotteisiin ohjailu näyttää raportin mukaan vaativan sitä, että ostettavissa on riittävän samantyyppisiä, terveellisempiä vaihtoehtoja. Usein sokerilimsasta on ostettavissa samanlainen sisartuote ilman sokeria.

Tämä substituutiovaikutus voi selittää sen, miksi sokerilimujen tapauksessa havaitaan kysyntävaikutus ja makeisten veronmuutoksissa ei, vaikka hintavaikutukseltaan veronmuutokset ovat samankaltaisia.

Jättimäinen aineisto S-ryhmältä

Tutkimuksessa oli käytössä S-ryhmältä saatu, useiden satojen miljoonien havaintojen aineisto. Sen avulla oli mahdollista verrata makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien sekä makeisverottomien tuotteiden hintoja ja kulutusta. Raportin mukaan aineisto kuvaa kattavasti makeisten kulutusta Suomessa.

– Aineistosta ei kuitenkaan selviä tarkempia tietoja yksittäisistä kuluttajista, kuten ikäluokkaa tai sukupuolta. Suomen sisäisiä, alueellisia kulutuseroja voisi sen sijaan saada esiin aineiston jatkotutkimuksella, arvioi tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta.

Lue myös:

Sokeriveroa ei säädetä makeisveron tilalle – päätöksestä sadan miljoonan veroaukko

Maailman terveysjärjestö WHO: Kaikkien maiden syytä verottaa sokeripitoisia juomia

Jo 2-vuotiaat sokerihumalassa – Vero voisi purra sokerikoukkuun