1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mosambik

"Sade vain jatkuu ja jatkuu ja jatkuu" – Ylen toimittaja pääsi hirmumyrskyn runtelemaan Beiran satamaan Mosambikissa, jatkuva sade pahentaa paikallisten hätää

Pahoin kärsineessä Beiran kaupungissa sähköt ja tiet ovat poikki, kaupat kiinni ja lentokentän katto vuotaa. Ihmisille pitäisi saada ruokaa ja puhdasta vettä.

Mosambik
Dondon kylässä sykloni ja tulvavedet ovat vieneet tietä mennessään.
Dondon kylässä sykloni ja tulvavedet ovat vieneet tietä mennessään. Emidio Jozine / EPA

Hirmumyrsky Idai iski Mosambikin rannikolle lähes viikko sitten, mutta avustustyöt ovat vielä alkuvaiheissaan. Tuhot ovat osoittautuneet luultua pahemmiksi.

Paikallisten hätää pahentaa jatkuva sade, kertoo pahoin kärsineeseen Beiran rannikkokaupunkiin tiistaina illalla saapunut Ylen toimittaja Liselott Lindström.

– Pahimmille tulva-alueille ei ole päästy vielä, eli noin 200 000 ihmisen kohtaloa ei tiedetä, koska puhelinlinjat ja netti eivät toimi siellä. Helikoptereilla on yritetty pudottaa jotain apua, mutta kun sää jatkuu huonona, helikopterilla lentäminen on todella vaarallista. Se vaikeuttaa auttamista.

Sääennuste ei lupaa helpotusta:

– Sade vain jatkuu ja jatkuu ja jatkuu, ja sadetta on luvattu kymmeneksi päiväksi, Lindström kuvailee.

Idai-sykloni iski Mosambikiin 47 metrin sekuntinopeudella viime torstaina. Se teki pahoja tuhoja ja nostatti niin laajat tulvat, että Maailman ruokajärjestön WFP:n edustaja kuvaili niitä tiistaina sisämaamereksi.

Tiet poikki, kaupat kiinni

Beirassa asuu noin puoli miljoonaa ihmistä. Lindström kertoo, että Beirassa ei tällä hetkellä ole sähköjä kuin generaattoreiden avulla. Puhelinverkko toimii satunnaisesti.

– Todella lohduton näky, kaikki tähän mennessä näkemäni talot ovat jotenkin vaurioituneita. Lentokentän katto vuotaa, täällä on lätäköitä lattialla, Lindström kuvailee Beiran lentokentältä, jonne avustusjärjestöt ovat kokoontuneet.

Kenttä on rannan läheisyydessä, joten siellä vesi ei ole kovin korkealla. Tiet ovat kuitenkin huonossa kunnossa, ja avustusjärjestöillä on vaikeuksia päästä ulos kaupungista.

Beirassa on suurimpia kansainvälisiä avustusjärjestöjä, kuten Punainen Risti, Unicef ja WFP. Avuntarpeen suuruus on tullut niillekin osin yllätyksenä.

– Tänne ei ole saatu läheskään tarpeeksi apua, koska ei osattu varautua näin pahaan tilanteeseen. Sykloni lähti, mutta jatkuvat sateet ovat johtaneet humanitaariseen kriisiin.

Lindström kertoo, että esimerkiksi Punainen Risti pääsi paikalle sunnuntaina.

– Nyt vasta katsotaan, mikä on tilanne ja yritetään arvioida avun tarvetta. Aika lapsenkengissä on vielä tämä avustusoperaatio.

Apua tarvitaan perustarpeiden kattamiseen ja sairauksien estämiseen.

– Beirassa ei ole kauppoja auki, eli ihan vettä ja ruokaa pitäisi saada tavallisille ihmisille.

Lindström muistuttaa, että 200 000 ihmisen kohtalosta ja avuntarpeesta ei ole tarkkaa tietoa. Heille on toistaiseksi pudotettu ilmasta vedenpuhdistustabletteja ja energiapatukoita.

Karttagrafiikka
Hirmumyrsky Idain vaikutukset Mosambikissa ja naapurivaltioissa.Ilkka Kemppinen / Yle

Laskeutumista piti yrittää kolme kertaa

Säätilan vaikutuksia kuvaa hyvin Lindströmin matka Maputosta Beiraan. Kovassa tuulessa ja sateessa koneen laskeutuminen oli hankalaa, ja sitä yritettiin kolme kertaa.

– Sen jälkeen kaikki koneet joutuivat kääntymään takaisin Maputoon. Se tarkoittaa myös, että avustuslennoilla on hankaluuksia päästä perille. Toivotaan, että tänään pääsisi apua perille.

Lue myös:

Kuvat paljastavat Mosambikin tuhon laajuuden – Idai-syklonin uhriluku jatkaa nousuaan

Suomalainen avustustyöntekijä Mosambikissa: Myrsky vahingoittanut lähes kaikkia suurkaupungin taloja

Lue seuraavaksi