Hukkumisia triathlonilla ja hyppytorneissa, sairaalaan kelkkasafarilta – Tukes huolissaan vakavista turmista vapaa-ajan palveluissa

Ei kannata ottaa sellaisia riskejä, mitä itse ei voi hallita, muistutetaan Tukesista.

onnettomuudet
Myllysaari
ArkistokuvaKare Lehtonen / Yle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on huolissaan viime vuonna tapahtuneista vapaa-ajan turmista. Tukes käsitteli lähes 200 kuluttajien vapaa-ajalla käyttämissä palveluissa tapahtunutta onnettomuutta.

Näistä 38 tapausta oli vakavia. Näiden joukossa oli seitsemän hukkuvaa ja katsojan kuolema rallikilpailussa. Eniten onnettomuuksia oli sisäaktiviteettipuistoissa, uimahalleissa, ratsastuspalveluissa tai esimerkiksi moottorikelkkasafareilla, kertoo Tukes tiedotteessa. Viimeksi tänään kerrottiin, että poliisi epäilee safariyritystä rikoksesta moottorikelkkaonnettomuudessa.

Kaikki hukkuvien pelastamistapaukset tapahtuivat kesä-heinäkuussa eri puolella Suomea. Tukesin ryhmäpäällikkö Janne Niemelä uskoo, että viime kesän lämmin sää vaikutti osaltaan turmien määrään. Kyseessä oli Finntriathlonissa uimarin saama sydänkohtaus, hyppytornionnettomuudet sekä uimarannoilla tapahtuneet uimarien hukkumiset.

– Joidenkin hyppytornien yöllistä käyttöä on yritetty estää, mutta aina joku sinne väkisin menee. Kokonaan sitä on mahdoton estää, vaikka torni suljettaisiin, sanoo ryhmäpäällikköJanne Niemelä Tukesista.

"Kuluttajan pitää tunnistaa omat kykynsä ja taitonsa"

Vapaa-ajan palvelujen tarjoajan on ilmoitettava Tukesiin vakavista onnettomuuksista tai läheltä piti -tilanteista. Esimerkiksi hukkumistapauksissa ilmoitusvelvollisuus on kunnalla. Tukes kirjaa ylös onnettomuudet, mutta ei jälkikäteen selvitä, kuinka uhrille loppujen lopuksi kävi. Siksi kaikissa seitsemässä hukkuvan pelastamisessa ei välttämättä ole kyse hukkumiskuolemasta.

– Toivotaan, että murheellisten lukujen vuoksi uimarantojen turvallisuutta arvioitaisiin uudesta näkökulmasta. Olemme kehittäneet rantavalvontatyökaluja siihen, että suosituille ja korkeariskisille uimarannoille saataisiin enemmän valvontaa. Se varmasti vähentäisi onnettomuuksien määrää.

Joidenkin hyppytornien yöllistä käyttöä on yritetty estää, mutta aina joku sinne väkisin menee.

Janne Niemelä, Tukesin ryhmäpäällikkö

Tukes ei tee onnettomuustutkintaa vaan valvoo ennaltaehkäisevästi.

Niemelä toivoo, että oman vastuunsa muistaisivat niin kuluttajat kuin palvelujen tarjoajat. Kuluttajan pitää tunnistaa omat kykynsä ja taitonsa ja se, että ei oteta sellaisia riskejä, mitä itse ei voi hallita.

– Ei kukaan varmasti osallistu palveluun sillä mielellä, että tässä loukkaannutaan. Palvelun tarjoajan pitää kaikin keinoin pyrkiä välttämään vakavia onnettomuuksia ja suunnittelemaan oma palvelu niin, että se olisi riittävän turvallinen käyttää.

Lue lisää:

Onnettomuus Kuopion hyppytornissa oli jo toinen samankaltainen vuoden sisällä – "Ainoa keino estää nämä kokonaan on hävittää torni"

Tukes selvitti: onnettomuudet ovat huolestuttavan yleisiä trampoliini- ja sisäliikuntapuistoissa