Poliisi epäilee safariyritystä rikoksesta moottorikelkkaonnettomuudessa

Poliisin esitutkinnassa selvitetään, onko moottorikelkkasafarilla toimittu kuluttajaturvallisuuslain vastaisesti.

esitutkinta
Kypärä on pakollinen moottorikelkalla ajettaessa.
Arkistokuva, joka ei liity tapaukseenKari Kosonen / Yle

Lapin poliisilaitos epäilee moottorikelkkasafareja järjestävää safariyritystä rikoksesta. Rikosnimike on terveysrikos.

Kyse on Lapin poliisilaitoksen ensimmäisestä esitutkinnasta, jossa selvitetään safariyrityksen vastuuta moottorikelkkaonnettomuudessa.

Onnettomuus tapahtui loppuvuonna 2018 Lapin tunturikeskuksessa. Kokemattoman noin 55-vuotiaan kuljettajan kyydissä ollut matkustaja loukkaantui vakavasti, kun kelkka lähti hallinnasta siltaa ylittäessä. Kuljettaja ja matkustaja olivat ulkomaalaisia Suomessa lomamatkalla olleita turisteja. Kuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Tapausta tutkii myös onnettomuustutkintalautakunta.

Poliisi ei kerro, missä tunturikeskuksessa onnettomuus on tapahtunut, mutta tiettävästi paikka on Kittilän Levi. Poliisi ei myöskään kerro, mikä yritys on rikoksesta epäiltynä.

– Emme tässä vaiheessa paljasta myöskään, mistä maasta kelkkailevat turistit ovat kotoisin. Sen verran voin kertoa, että he ovat eurooppalaisia, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Huhtamäki Lapin poliisista sanoo.

Safarit kuluttajaturvallisuuslain alla

Moottorikelkkasafarit ovat kuluttajaturvallisuuslain alaisia kuluttajapalveluja. Kuluttajaturvallisuuslaki edellyttää, että toiminnanharjoittajan on olosuhteiden vaatiman huolellisuuden ja ammattitaidon edellyttämällä tavalla varmistauduttava siitä, että kuluttajapalvelusta ei aiheudu vaaraa kenenkään terveydelle tai omaisuudelle.

Kuluttajaturvallisuuslakia vastoin toimiva voidaan tuomita terveysrikoksesta.

Poliisin esitutkinnassa selvitetään, onko moottorikelkkasafarilla toimittu kuluttajaturvallisuuslain vastaisesti viemällä moottorikelkkailusta kokemattomat kuljettajat matkustajineen sellaiseen paikkaan, ettei heillä ole ollut mahdollisuutta selviytyä siellä ilman vahinkoa ja vahingon vaaraa.

Esitutkinnassa selvitetään myös, onko safariyritys tehnyt kaiken voitavansa onnettomuuden estämiseksi ja välttämiseksi esimerkiksi valitsemalla käytetyt reitit mahdollisimman riskittömiksi. Lisäksi selvitetään, onko kuluttajille kerrottu kuluttajapalveluun liittyvistä riskeistä ennen moottorikelkkasafarille lähtöä ja onko kuluttajapalvelun riskienhallinta kunnossa.

Esitutkunta loppusuoralla

Esitutkinta on loppuvaiheessa ja odottaa vielä esitutkintamateriaalin käännöstyön valmistumista. Esitutkinnassa on muun muassa kuulusteltu yrityksen omistaja, oppaana toiminut henkilö sekä moottorikelkkaa kuljettanut henkilö ja hänen kyydissään ollut matkustaja.

– Tutkinta valmistuu kuukauden tai viimeistään kahden kuukauden sisällä ja siirtyy syyteharkintaan, Huhtamäki sanoo.

Lapin poliisilaitoksen mukaan syyttäjän näkemys sekä mahdollisen tuomioistuimen ratkaisu ovat merkittävät jatkoa ajatellen.

– Kuluttajaturvallisuuslain alaisilla ohjatuilla moottorikelkkasafareilla sattuu talvikauden aikana Lapissa suuri määrä loukkaantumisiin johtavia onnettomuuksia, sanoo poliisilaitos tiedotteessaan.