Rakennusliiton rahastonhoitaja kavalsi ammattiosaston rahoja yli 20 000 euroa – puheenjohtaja: "Näitä sattuu"

Tuomittu oli siirtänyt rahaa Kotkan ammattiosaston pankkitililtä omalle tililleen vuosien 2014 ja 2016 välisenä aikana.

kavallus
Mies asentaa viemäri- ja vesijohtoputkia.
Arkistokuva. Kuvan rakennustyömaa ei liity tapaukseen.Toni Pitkänen / Yle

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut 72-vuotiaan miehen kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä kavalluksesta.

Mies toimi Rakennusliiton Kotkan osaston rahastonhoitajana. Vuosien 2014 ja 2016 välisenä aikana hän oli siirtänyt ammattiosaston pankkitililtä oikeudettomasti omalle tililleen useita kertoja rahaa ja tehnyt useita käteisnostoja.

Kavallettu summa oli kaikkiaan 22 626 euroa, ja mies tuomittiin korvaamaan summa takaisin ammattiosastolle.

Syytteen mukaan kavalluksen kohteena on ollut suuri määrä varoja, ja ammattiosastolle on näin aiheutettu tuntuvaa vahinkoa. Teko oli kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska rahastonhoitaja oli käyttänyt hyväkseen erityisen vastuullista asemaansa.

Rahastonhoitaja on myöntänyt teon.

Kotkan ammattiosasto ei halua kommentoida tapausta. Rakennusliiton puheenjohtaja Kyösti Suokas ei tunne tapauksen yksityiskohtia, mutta sanoo yleisellä tasolla, että tällaisia tapauksia tulee ilmi silloin tällöin.

Ammattiosastot toimivat itsenäisesti, ja joillakin voi olla käytössään suuriakin summia.

– Näitä sattuu aika ajoin, ei välttämättä edes joka vuosi, mutta niitä sattuu. Kun ihmiset pääsevät rahoihin käsiksi, niin joskus käy näin. Onneksi tapaukset ovat harvinaisia. Kavalluksen estäminen on myös täysin mahdotonta, jos ihmisellä on tilin käyttöoikeus eikä välitä kiinnijäämisestä.