Valitus Kittilän kunnanjohtajan sovintosopimuksesta nurin KHO:ssa

Kittilän kunnan ja Anna Mäkelän välinen sovintosopimus ei ole laiton.

Kittilä
Anna Mäkelä palasi istuntosaliin kahvitauon jälkeen. Mäkelän kuuleminen on jatkunut jo yli viisi tuntia.
Maija-Liisa Juntti / Yle

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on hylännyt Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelän sovintosopimuksesta tehdyn valituksen.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen lopputulosta ei muuteta. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus päätti vajaa vuosi sitten, ettei kunnan ja Mäkelän välinen sopimus ei ole lainvastainen.

Sopimuksesta valittivat Oikeudenmukainen Kittilä- ryhmän kuntapäättäjät Inkeri Yritys ja Pentti Kangas. Heidät velvoitetaan korvaamaan Anna Mäkelän oikeudenkäyntikulut KHO:ssa 500 eurolla viivästyskorkoineen.

Valtuusto ei äänestänyt virheellisessä järjestyksessä

Yritys ja Kangas vaativat Kittilän kunnanvaltuuston sovintosopimusta koskevan päätöksen kumoamista. Valittajien mielestä päätös oli muun muassa siksi, että kokouksessa oli virheellinen äänestysjärjestys. KHO ei katsonut valtuuston päätöksen syntyneen virheellisessä järjestyksessä. Kunnanvaltuusto hyväksyi kunnan ja Mäkelän välisen sopimuksen äänestyksen jälkeen joulukuussa 2016.

Valittajat väittivät myös Kittilän kunnanhallituksen entisen puheenjohtajan Timo Kurulan (kesk.) osallistuneen sopimuksen valmisteluun esteellisenä. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus totesi toukokuussa 2017, ettei Kurula ollut esteellinen.

KHO ei perusteluissaan ottanut tähän väitteeseen kantaa. Sen sijaan KHO viittaa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen perusteluihin sekä KHO:ssa esitettyihin vaatimuksiin ja asiassa saatuun selvitykseen ja toteaa, ettei hallinto-oikeuden päätöksen lopputuloksen muuttamiseen ole perusteita.

Käräjäoikeuden tuomiota odotetaan

Anna Mäkelän irtisanomiseen liittyviä tapahtumia on käsitelty myös Lapin käräjäoikeudessa. Jutussa syytetään 27 kuntapäättäjää ja yhtä toimikunnan sihteerinä toiminutta henkilöä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Syyttäjä vaatii syytetyille päättäjille ehdollista vankeutta. Syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Pääkäsittely asiassa on päättynyt Lapin käräjäoikeudessa, mutta oikeus ei ole antanut vielä tuomiota.