1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nursultan Nazarbajev

Vallanvaihto kazakstanilaisittain: Presidentti astui syrjään, pääkaupunki nimettiin uudelleen – tytär kenties tyrkyllä uudeksi presidentiksi

Syrjään siirtyvän presidentti Nursultan Nazarbajevin tytär Dariga on nimetty senaatin uudeksi puheenjohtajaksi.

Nursultan Nazarbayev suukotti tytärtään Dariga Nazarbajevaa vuonna 2005 vaalivoiton jälkeen. Kuva: Sergei Chirkov / EPA

Tiistaina Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev ilmoitti luopuvansa vallasta liki kolmen vuosikymmenen jälkeen.

Keskiviikkona Nazarbajevin vanhin tytär Dariga Nazarbajeva, 55, nimitettiin maan senaatin puheenjohtajaksi.

Tämä tulkittiin heti merkiksi siitä, että Dariga Nazarbajeva olisi kilpailemassa presidentin paikasta. Vaalit on määrä järjestää ensi vuoden huhtikuussa.

Nursultan Nazarbajev ilmoitti televisiopuheessa tiistaina, että hän lopuu presidentin tehtävästä. Nazarbajevin mukaan väliaikaiseksi presidentiksi nousee senaatin puheenjohtaja Kassym-Jomart Tokajev, 65.

78-vuotias Nazarbajev on johtanut Kazakstania vuodesta 1990. Entinen terästehtaan työntekijä on itsenäisen Kazakstanin ensimmäinen presidentti.

Nazarbajev on luotsannut öljyvaltiota otteilla, jotka ovat tuoneet hänelle syytöksiä ihmisoikeusrikkomuksista. Länsimaissa Kazakstanin vaaleja ei ole koskaan pidetty rehellisinä (siirryt toiseen palveluun).

Kun Nazarbajevin seuraajilla on spekuloitu (siirryt toiseen palveluun), sekä Tokajev että Nazarbajeva ovat olleet esillä. Vaikka tyttären etuna voi pitää isän oletettua tukea, hänen kompastuskivekseen saattaa muodostua sukupuoli.

Kazakstanin virkaatekevä presidentti on nyt Kassym-Jomart Tokajev. Kuva: EPA

Nazarbajeva toimi Kazakstanin varapääministerinä vuodet 2015–2016. Hänellä on vahvat suhteet mediaan.

Tokajev on puolestaan toiminut kaksi kertaa maan ulkoministerinä ja on kokenut diplomaatti.

Yksi mahdollinen ehdokas seuraajaksi on myös uusi pääministeri Askar Mamin, 53.

Astana katoaa kartalta

Vaikka isä-Nazarbajev on jättämässä presidentin tehtävän, hänellä on yhä perustuslaillinen asema maan johtajana. Siten Nazarbajev pysyy esimerkiksi valtion turvallisuuskomitean puheenjohtajana ja valtapuolueen johdossa.

Nursultan Nazarbajev nousi Kazakstanin johtoon ennen kuin se itsenäistyi Neuvostoliitosta ja oli itsenäisen maan ensimmäinen presidentti. Hän ilmoitti tiistaina siirtyvänsä syrjään. Kuva: Stephani LeCoq / EPA

Tokajev sanoi virkaanastujaisseremoniassaan keskiviikkona, että Nazarbajevin kanta on edelleen ykkössijalla maan strategiaa mietittäessä.

– Maamme johtajan arvostettu mielipide on erityinen ja uskoakseni tärkeysjärjestyksen kärjessä, kun strategisia päätöksiä kehitetään ja otetaan käyttöön.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Nazarbajevia kunnioitettiin keskiviikkona muutenkin. Uutistoimisto Tass raportoi Kazakstanin parlamentin päättäneen, että maan pääkaupungin nimi vaihdetaan Astanasta Nursultaniksi.

Vaihtoa ehdotti Tokajev.

Astana on ollut maan pääkaupunki vuodesta 1997.