Hyppää sisältöön

Laajentuminen söi Lappsetin voittoa

Rovaniemeläinen yritys hakee uutta kasvua Kiinasta ja USA:sta.

Pekingin veistospuistossa Ding Pengqi kiipeilee suomalaisen Lappset-yhtiön valmistamissa kiipeilytelineissä. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

ROVANIEMI Rovaniemeläinen leikki- ja liikuntavälineiden sekä teemapuistojen valmistaja Lappset myi ennätyksellisen paljon tuotteitaan viime vuonna. Lappset Groupin liikevaihto tilikaudella 2018 oli 63,5 miljoonaa euroa, mikä on 25 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin (50,8 milj. euroa).

Kasvu oli erityisen nopeaa kahdessa konsernin kolmesta liiketoiminta-alueesta. Teemapuistot ja muu kansainvälinen myynti vetivät erityisen hyvin. Hieman hiljaisempaa kasvua oli konsernin kolmannella liiketoiminta-alueella eli kotimaassa.

Konsernin toimitusjohtaja Tero Ylinenpää sanoo, että nopean kasvun taustalla on kaksi syytä: noin vuosi sitten tehty strateginen yhteistyösopimus teemapuistojätti Merlin Entertainmentin kanssa sekä liiketoiminnan laajentaminen palvelutuotantoon Ruotsissa.

– Uskomme, että teemapuisto-liiketoiminta kasvaa tänä ja ensi vuonna kiihtyen. Myös perinteinen (leikkivälineiden) vienti ylitti kasvu- ja tulostavoitteensa, erityisesti Venäjälle ja Hollantiin.

Voitto pysyi edellisvuoden tasolla

Lappset teki kuitenkin voittoa suurin piirtein yhtä paljon kuin vuotta aiemminkin. Viime vuonna liikevoitto oli 2,9 miljoonaa, eli 4,5 prosenttia liikevaihdosta, kun toissa vuonna se oli 3,1 miljoonaa euroa.

Yhtiön tulostiedotteen mukaan voitto ei kasvanut lisääntyneen myynnin mukana sen vuoksi, että henkilöstökustannukset kasvoivat ja kansainväliseen urakointiin liittyi "kannattavuushaasteita".

Toimitusjohtaja Tero Ylinenpää kertoo, että haasteet liittyvät nopeaan laajenemiseen ulkomaille.

– Merlinin kanssa tehdyn sopimuksen vuoksi meidän piti etabloitua hyvin nopeasti täysin uusille markkinoille ja perustimme tytäryhtiöt Kiinaan ja USA:han. Siellä meillä on paljon uusia kumppaneita, sillä pääosa urakoista teetetään alihankkijoilla.

– Ja kyllä siellä hiukan oppirahojakin maksettiin, mutta olemme pyrkineet oppimaan virheistä ja suhtaudumme positiivisesti tuleviin vuosiin.

KORJATTU: Aiempi virheellinen otsikko.

.
.