Tytöt halutaan teknologia-alalle – Äidit voivat pitää yllä vääristyneitä mielikuvia ammateista

Yläkouluikäisten tyttöjen äidit halutaan Kainuussa saada ymmärtämään, että teknologia-alan ammatit eivät ole kuormittavia ja likaisia.

Kajaani
Mies putsaa käsiään.
Vanhoihin mielikuviin yritetään vaikuttaa nyt äitien kautta.Sakari Partanen / Yle

Kainuun Ammattiopistolla on ryhdytty tänä talvena oikomaan vääristyneitä mielikuvia teknologia-alan ammateista. Yläkouluikäisten nuorten äidit ovat vierailleet helmikuussa muun muassa järjestelmätoimituksiin ja alihankintaan erikoistuneessa Koneistamo Alm:ssa ja Skoda Transtechilla.

Ammatillisten oppilaitosten puolella on koettu, että äidit ovat vahvoja vaikuttajia siihen, mitä heidän lapsensa lähtevät jatko-opiskelemaan.

– Olemme huomanneet, että osa vanhemmista erottelee hyvin perinteisesti erikseen tyttöjen ja poikien alat. Ajattelu on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Teknologia-alan ammateista ajatellaan liian helposti, että ne eivät sovellu tytöille, kertoo Kainuun ammattiopiston projektipäällikkö Ville Loukusa.

Erityisesti yläkouluikäisten tyttöjen äitien kohdalla halutaan päästä eroon ajatuksesta teknologia-alan ammattien kuormittavuudesta ja likaisuudesta.

Loukusan mukaan ilman oppilaitosten esilletuloa mielikuvat voivat jatkaa matkaansa vääristyneinä.

– Äideillä on vahva asema ja he vaikuttavat päätöksen teossa. Varsinkin, kun nuori ei tiedä opintojensa suuntaa, sanoo Ville Loukusa.