1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vuokra-asunnot

Putkiremontti, tulipalo ja lutikoita: kihlaparin vuokrataival uudessa kotikunnassa alkoi takkuisasti – "Olisiko tämä nyt tässä?"

Vuokralaiset ry toivoo, että remonteista kerrotaan heti kun niistä tiedetään. Luteiden varalta taas olisi hyvä olla kriisisuunnitelma.

vuokra-asunnot
Tytti Tikkakoski ja Esa Läheaho sekä Kibe-koira.
Sari Vähäsarja / Yle

Tytti Tikkakoski ja Esa Läheaho muuttivat pääkaupunkiseudulta Tikkakosken synnyinkaupunkiin Kokkolaan viime elokuussa. Ensimmäinen asunto löytyi helposti. Siihen hyvä onni loppuikin.

Kävi ilmi, että taloyhtiössä oli tulossa iso putkiremontti, josta pariskunnalle ei ollut kerrottu. Ennen kuin sinne asti päästiin, kerrostalossa syttyi tulipalo. Pariskunta päätti etsiä toisen asunnon.

Sekin löytyi helposti. Harmi vain, että Tikkakoski ja Läheaho eivät olleetkaan yksin: makuuhuoneessa asusti jo lauma lutikoita.

– Alkoi vähän ikenet pakenemaan, hammasta kiristi ja kiukutti, tiivistää Läheaho.

Omaan taloon menee kyllä kaikki Supon pommiryhmästä ja manaajista lähtien katsomaan, että kaikki on kohdallaan.

Esa Läheaho

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtajalle Anne Viidalle kaikki pariskunnan kokemat vastoinkäymiset ovat tuttuja. Koko triplan osuminen samoille vuokralaisille on harvinaisempaa.

– En muista kyllä kuulleeni tällaista tapausta!

Remontteihin liittyviä ongelmia tulee vuokralaisten etuja valvovan yhdistyksen tietoon usein. Hyvä vuokratapa (siirryt toiseen palveluun) määrittelee, että kaikki tiedossa olevat remontit on kerrottava vuokraustilanteessa.

– Toki neuvon myös vuokralaisia aina kysymään asiasta, ettei näin pääse käymään, Viita ohjeistaa.

Tämän Tikkakoski ja Läheaho oppivatkin. Ludeongelma taas ei paljastunut näytössäkään, sillä lutikat ovat aktiivisia öisin. Pariskunta olisikin varpaillaan, jos joutuisi vielä etsimään vuokra-asuntoa. Tähtäimessä on kuitenkin seuraavaksi oma talo.

– Ja sinne menee kyllä kaikki Supon pommiryhmästä ja manaajista lähtien katsomaan, että kaikki on kohdallaan. Siellä pitää olla fengshuikin kunnossa, nauraa Läheaho.

Kibe-koira matolla.
Kibelle palomiesten tulo oli järkytys, ja yksi pelastajista joutuikin tuntemaan koiran hampaat kädessään.Sari Vähäsarja / Yle

Tikkakoski ja Läheaho olivat kuulleet jo pian ensimmäiseen asuntoon muutettuaan huhua tulevasta remontista, jonka alta koko 7-kerroksinen talo tyhjennetään. Varmistus asiasta tuli taloyhtiöltä vasta kuukausien päästä. Se sisuunnutti, ettei tietoa tullut aiemmin.

Ennen sitä ehti tulipalo.

Läheaho oli töissä ja Tikkakoski vanhemmillaan, kun pelastuslaitos joutui töihin helmikuisena perjantaiaamuna. Paikalle ehtinyttä pariskuntaa odotti lattialla kasa kakkaa ja parvekkeella paniikissa oleva Kibe-koira. Se oli ehtinyt purra yhtä sorkkaraudan kanssa sisään tulleista palomiehistä.

Asunto pääsi vähällä, ja Tikkakoski ja Läheaho selvisivät viikonlopun evakolla savuvahinkojen takia. Vuokrasopimuksen he kuitenkin irtisanoivat.

Aiemmin purkumiehet saattoivat tulla maanantaiaamuna kyselemään, että mitenkäs täällä vielä asutaan

Anne Viita, Vuokralaiset ry

Huoneenvuokralain mukaan remonteista on kerrottava kuusi kuukautta etukäteen. Asunto-osakeyhtiölaki tuo kuvioon oman lisänsä. Osakas ei ole velvollinen täyttämään tätä vaatimusta, koska remontti ei ole hänen tekemänsä. Niinpä osakkaan vuokralaisena olevat ovat eri asemassa kuin taloyhtiön vuokralaiset.

Vuokrasopimus tehtiin elokuussa, ja remontti alkaa kesäkuun alussa, joten aikaa siitä olisi ollut ilmoittaa yli kuusi kuukautta. Varma tieto pariskunnalle tuli vasta helmikuussa. Vuokranantaja vetosi siihen, ettei päivämäärä ollut aiemmin ollut tiedossa.

Vuokralaiset ry:llä on selkeä toive: että taloyhtiöt pitävät osakkaat ajantasalla tulevista remonteista, että osakkaat osallistuvat kokouksiin tai edes lukevat asioita koskevat paperit ja että he myös kertovat faktat vuokralaisille mahdollisimman varhain.

Asunto-osakeyhtiölaki on parantanut sitä, miten remonteista tiedotetaan, vaikka tilanne ei vieläkään ole hyvä.

– Aiemmin purkumiehet saattoivat tulla maanantaiaamuna kyselemään, että mitenkäs täällä vielä asutaan, sanoo Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Patja lattialla.
Pariskunnan sänky on tällä hetkellä kaksi patjaa lattialla. Tavarat on pidettävä irti seinistä, että lutikkatorjunta saadaan hoidettua loppuun.Sari Vähäsarja / Yle

Toinen vuokra-asunto Läheaholle ja Tikkakoskelle löytyi vieläpä aiempaa paremmalta paikalta. He livat ehtineet purkaa muuttopäivänä valtaosan vaatteista kaappeihin ja olivat menossa nukkumaan, kun huomasivat, että seinällä kipitti luteita.

Sänky meni vaihtoon, samoin petivaatteet. Muut tekstiilit odottavat jätesäkeissä parvekkeella ärmäkkää pesua tai pakastusta. Luteiden hävitys on vielä kesken, ja isäntäväki nukkuu niiden syöttinä patjoilla, kunnes homma on hoidossa.

Uusi vuokranantaja saa kiitosta siitä, miten hyvin otti asian hoitaakseen. Hänellä ei pariskunnan mukaan selvästikään ollut tuholaisista mitään tietoa.

– Mutta olisihan tässä mieluummin laittanut asunnon asumiskuntoon kuin asuisi täällä romukasojen keskellä, sanoo Esa Läheaho.

Jätesäkillisiä tavaraa parvekkeella.
Tikkakoski ja Läheaho olivat ehtineet purkaa vaatteet kaappiin, ennen kuin tuholaisongelma paljastui. Nyt vaatteet odottavat käsittelyä parvekkeella.Sari Vähäsarja / Yle

Myös lutikoista tai muista tuholaisista on ehdottomasti kerrottava vuokralaisille. Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita suosittelee, ettei asuntoon muutettaisi, jos ei ole aivan pakko. Tuholaisista voi tulla kallis paukku, jos irtaimistoa menee uusiksi paljon.

– Tuhoaminen on myös hidasta ja työlästä – eikä Suomessa vielä ole normaalia asumista se, että lutikat ovat samassa kämpässä.

Lutikat ovat vuokranalennuksen peruste, ja vuokranantajan on myös ryhdyttävä hävittämään tuholaisia.

Viita toivoisi taloyhtiöiden tekevän yleistyneiden lutikoiden varalta toimintasuunnitelman, jossa esimerkiksi yhtiön sauna valjastettaisiin torjuntakäyttöön heti siinä vaiheessa, kun hävittäminen on helpompaa ja kompaktimpaa.

Lutikoita pakasterasiassa.
Pyydetty todistusaineisto alivuokralaisista on pakasterasiassa.Sari Vähäsarja / Yle

Vastoinkäymisistä huolimatta Tytti Tikkakoski ja Esa Läheaho ovat tyytyväisiä muuttoon ja Kokkolaan. Tikkakosken sukulaiset ovat lähellä – niin kuin kaikki muukin: kenttä, jolla Veikkausliigaan noussut KPV aloittaa pian kautensa, jäähalli, jossa pelaa Mestiksen runkosarjan voittanut Hermes. Hyvät rullaluistelumaastot, työpaikat pyörämatkan päässä.

Korvausten saamiseen pari ei usko.

– Nyt on lähinnä sellainen tunne, että olisiko tämä nyt tässä ja pääsisikö asettumaan aloilleen. Mutta vielä ei uskalla nuolaista ennen kuin tipahtaa, sanoo Tikkakoski.

Esa Läheaho ja Tytti Tikkakoski.
"Näillä mennään." Läheaho ja Tikkakoski katsovat nyt eteenpäin ja kohti oman talon hankintaa. Sari Vähäsarja / Yle

Asuntosijoittamisen lisääntyminen on Vuokralaiset ry:n Anne Viidan mukaan lisännyt kahtiajakoa vuokranantajien keskuudessa. Pääasiassa tuottoa hakevat vuokraajat eivät saa vuokralaisten edunvalvojalta kiitosta.

– Osa sijoittajaosakkaista ei käy kokouksissa tai nouki tietoja, vaikka se olisi vuokralaisen vuokrauspäätöksen ja asumismukavuuden kannalta erinomaisen tärkeää.

Toisaalta on Viidan mukaan yhä paljon vuokranantajia, jotka hoitavat kaiken asiallisesti ja pitävät vuokralaiseen yhteyttä muutenkin kuin kertoakseen että vuokra nousee.

– Täytyy sanoa, että siinä on eroa, onko kyseessä sijoittaja vai vuokrantaja.

Lue seuraavaksi