1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. juustot

Juustokellarissa soi musiikki – Hip hop teki juustosta tömäkkää, Mozart mietoa

Sveitsissä tutkittiin, vaikuttavatko ääniaallot kypsyvään juustoon ja onko musiikin eri lajeilla erilainen vaikutus.

juustot
Emmentaljuustoa
Emmental on myös suomalaisten suosima juusto. Mikä suomalainen musiikki antaisi sille lisäpotkua? Christoph Ruckstuhl / EPA

Jos kuuntelisit samaa hip hop -kappaletta puoli vuotta ympäri vuorokauden, kuinka pian menisivät hermot? Kypsyvässä juustossa hip hopin ääniaallot ovat oivallinen maustaja, näyttää sveitsiläinen tutkimus (siirryt toiseen palveluun).

Bernin taideyliopiston tutkimuksessa annettiin musiikin soida kellarissa kypsyneille juustokiekoille kuuden kuukauden ajan. Juusto oli totta kai emmentalia, Bernin kantonissa sijaitsevan Emmentalin laakson nimikkojuustoa, jota on valmistettu siellä ainakin 800 vuotta.

Kukin kymmenkiloisista kiekoista oli omassa puulaatikossaan, jossa ääniaallot suunnattiin erityislaitteella täsmälleen juustoon.

Musiikkityyleiksi valittiin klassinen, rock, elektroninen, tekno ja hip hop:

  • Mozart: Yön kuningattaren aaria oopperasta Taikahuilu
  • Led Zeppelin: Stairway to Heaven
  • Yello: Monolith
  • Vril: UV
  • A Tribe Called Quest: Jazz (We've Got)

Voit kuunnella kappaleet tästä (siirryt toiseen palveluun).

Kolme muuta kiekkoa sai kuullakseen korkea-, keski- ja matalataajuista hurinaa, ja neljäs verrokkikiekko kypsyi kaikessa hiljaisuudessa.

Mittaukset ja maistelu tuottivat saman tuloksen

Bernin taideyliopistolla on tapana valita jokaisena lukuvuonna yksi paikallisten asukkaiden ehdottama tutkimusprojekti. Tällä kertaa valinta osui Beat Wampflerin ehdotukseen. Hän on päivisin eläinlääkäri mutta iltaisin innostunut juustomestari.

Wampfler oli juustoja tehdessään päätellyt, että maun tuottaviin bakteereihin eivät vaikuta vain kosteus, lämpötila ja ravinteet, vaan myös äänet ja ultraäänet.

Tieteellekään ajatus ei ole ventovieras, sillä ultraäänien on todettu vaikuttavan ainakin nesteisiin. Se on sonokemiaa.

Näille musiikkia soitettiin: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus helveticus ja Propionibacterium freudenreichii. Ne ovat emmentaljuuston valmistuksessa käytettyjä bakteereja.

Juustojen kypsyttyä ruokateknologit totesivat mittauksissaan (siirryt toiseen palveluun) hip hop -juuston aromiltaan rikkaammaksi ja maultaan voimakkaammaksi kuin muut musiikkijuustot.

Hip hop -juusto voitti myös sokkotestin, jonka paneelissa oli niin kokkeja ja kokkauskisojen voittajia kuin kisakaupungin Burgdorfin kaupunginjohtaja. Juustoa kiitettiin sekä tuoksultaan että maultaan "vahvan hedelmäiseksi ja selvästi muista poikkeavaksi".

Bluesjuustokin kiinnostaa

Tutkimus ei jää tähän, vaan seuraavaksi selvitetään, löytyykö juustoista myös rakenteellisia eroja.

Wampfler haluaa myös tutkia, onko eri hip hop -lajeilla erilainen vaikutus juustoon. Näihin testeihin on määrä panna viidestä kymmeneen juustokiekkoa.

Kaupallisiakin ajatuksia hänellä jo on, sillä ihmiset ovat kyselleet muun muassa blues- ja AC/DC-juustoja, hän kertoo uutistoimisto AFP (siirryt toiseen palveluun):lle.

Lue seuraavaksi