Kalliokyyhky matkasi Teneriffalta Ouluun lentokoneen laskutelineessä ja selvisi siitä hengissä, nyt mietitään jo paluuta kotiin

Lintuharrastajat kertovat, etteivät muista vastaavaa tapahtuneen aikaisemmin Suomessa.

Kylmässä kyydissä ollut kyyhky voi nyt hyvin. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Kanariansaarten Teneriffalta Ouluun lentäneestä matkustajakoneesta löytyi keskiviikon vastaisena yönä elävä kalliokyyhky.

Kyyhky ei suinkaan matkannut noin seitsemän tunnin lentomatkaa mukavasti matkustamossa tai ruumassa, vaan lentokoneen laskutelinetilassa.

Olosuhteet lentokoneen rungon sisällä olevassa laskutelinetilassa ovat usein mille tahansa elävälle kuolettavat.

– Koneen ulkopuolella on kymmenessä kilometrissä reilut 60 astetta pakkasta, eli todella kylmä on ollut myös laskutelinetilassa. Happeakaan ei varmasti ole ollut paljoa saatavilla, kertoo linnun yhdessä lentokonemekaanikon löytänyt kuormaaja Jouni Kuisma.

Kanarian lintu

Kuisman tavallinen työvuoro kuormaustehtävissä muuttui ikimuistoiseksi, kun laskeutunutta konetta tarkastanut lentomekaanikko pyysi häntä mukaansa katsomaan laskutelinetilaa.

– Sieltä se löytyi kylmettyneenä ja tokkuraisena, Kuisma kertoo.

Hetken aprikoinnin jälkeen Kuisma löysi käsiinsä jätesäkin, jonka avulla hän sai linnun kiinni. Hän vei kylmettyneen linnun oitis lämpimään hallitilaan.

Linnun virotessa Kuisma soitti hätäkeskukseen, josta hänet ohjattiin poliisin juttusille. Tässä vaiheessa Kuisma ei vielä ollut huomannut, että lintu oli rengastettu.

Poliisin opastamana Kuisma kirjoitti viestin Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Ari-Pekka Auviselle, joka muun muassa auttaa loukkaantuneita lintuja.

– Hän pyysi minua tarkistamaan onko kyyhky rengastettu, ja löytyykö siitä maatunnusta. Niinhän siellä luki "Canaria Spain", Kuisma muistelee yön tapahtumia.

Kyyhkyn jalasta löytyvässä renkaassa on tietoja, joiden avulla kyyhkyn omistaja voidaan paikantaa. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Tämän löydöksen jälkeen harrastaja pyysi Kuismaa pistämään kyyhkyn pahvilaatikkoon kera vesikupin ja laatikon hämärään.

– Siellä se yhdellä jalalla seisten nukkui, Kuisma hämmästeli.

Kanamuna ja liotettu leipä auttaneet toipumisessa

Linnun yö ja aamu vierähtivät lentokentällä, kunnes Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen vapaaehtoinen Pauliina Rautio haki sen kotihoitoonsa.

– Veden lisäksi se on saanut keitettyä kanamunaa ja vedessä liotettua leipää. Lintu on selvästi piristynyt muutamassa tunnissa, Rautio arvioi.

Kuormaaja Jouni Kuisma (vasemmalla) ja lintuharrastaja Ari-Pekka Auvinen (oikealla) tutkivat Teneriffalta Ouluun lentokoneen laskutelineessä kulkeutuneen kalliokyyhkyn vointia. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen varapuheenjohtaja Ari-Pekka Auvisen mukaan kyyhky on rengastettu viime vuonna sen syntymän jälkeen eli kyseessä on nuori yksilö.

Kulkurikyyhkyn lentomatka Suomeen on hyvin harvinainen, arvioi noin 30 vuotta lintuja harrastanut ja tutkinut Ari-Pekka Auvinen.

– Itse en omalta uraltani vastaavaa tiedä, eikä muiltakaan lintuharrastajilta ole tullut tietoa toisesta tällaisesta tapauksesta, Auvinen kertoo.

Hänen mukaansa lentämisen kannalta tärkeät rintalihakset ovat kyyhkyllä vahvat, ja se syö hyvin. Auvisen mukaan nämä ovat hyviä merkkejä siitä, että lintu voisi olla lentokuntoinen jo lähipäivinä.

Auvisen ja Raution mukaan kyyhkyn lentoharjoittelu ja säännöllinen ruokailu kotilakassaan Kanariansaarilla ovat voineet auttaa linnun selviytymistä vähähappisesta ja jäisestä lentomatkasta Suomeen.

Millä siivillä kyyhky lentää kotiin?

Lintuasiantuntija Ari-Pekka Auvinen on silminnähden tyytyväinen kalliokyyhkyn voinnista.

– Nyt näyttää vahvasti siltä, että lintu selviää ja voisi lähteä kotimatkalle jo lähipäivinä, Auvinen arvioi.

Kokenut lintuharrastaja Auvinen kertoo, että seuraavaksi tavoitellaan kyyhkyn omistajaa ja kysytään, miten hän haluaa linnun takaisin kotiinsa.

– Periaatteessa voisi olla mahdollista, että kyyhky lentäisi ja suunnistaisi itsekin takaisin kotilakkaansa, mutta se on omistajan päätös.

Auvisen mukaan noin 5000 kilometrin matka ei sinällään ole kilpa- tai kirjekyyhkylle ongelma.

– Lintuun voisi vielä asentaa pienen satelliittipaikantimen, jonka avulla voisi seurata sen kotimatkaa, Auvinen pohdiskelee.

Toinen vaihtoehto on selvittää lentoyhtiön kanssa paluulento Kanariansaarille, mutta tällä kertaa mukavasti paineistetussa ja lämpimässä tilassa toisin kuin Suomeen tullessa.