"Tällä kaikella on kohtuuttomat seuraukset, enkä puhu nyt rahasta", KRP:n päällikkö Robin Lardot tylytti syyttäjiä – Yle seurasi hetki hetkeltä

Lardotia syytetään virkarikoksista poliisijohdon tietolähdeoikeudenkäynnissä. Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen seurasi tapahtumia Helsingin käräjäoikeudessa.

virkavirheet
Helsingin poliisin virasta pidätetty päällikkö Lasse Aapio (vas.), keskusrikospoliisin KRP:n virasta pidätetty päällikkö Robin Lardot ja Aapion asianajaja Kari Jaatinen (oik.) odottavat käytävällä poliisijohdon virkarikosjutun käsittelyyn Helsingin käräjäoikeuteen 21. maaliskuuta.
Helsingin poliisin virasta pidätetty päällikkö Lasse Aapio (vas.), keskusrikospoliisin KRP:n virasta pidätetty päällikkö Robin Lardot ja Aapion asianajaja Kari Jaatinen (oik.) odottavat käytävällä poliisijohdon virkarikosjutun käsittelyyn Helsingin käräjäoikeuteen 21. maaliskuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynti on loppusuoralla.

Oikeudenkäynnissä on kyse Helsingin huumepoliisin tietolähteiden käytöstä ja niiden valvonnasta vuosina 2009–2013.

Puolustus pääsee ääneen torstaina, kun puolustuksen loppulausunnot alkavat.

Ensimmäisenä loppulausuntonsa pitää keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot. Hän on virkarikossyytteiden vuoksi hyllytytettynä krp:n päällikön tehtävästään.

Syyttäjä katsoo Lardotin tienneen Poliisihallituksessa työskennellessään, että Helsingin poliisilaitos ei ole sitoutunut tietolähdetoimintaa koskevien määräysten noudattamiseen. Syyttäjän mukaan Lardot on laiminlyönyt valvonta- ja selvitysvastuunsa.

Lardot on kiistänyt esitutkinnassa ja oikeudessa jyrkästi virkarikossyytteet. Hän katsoo, että hän on nimenomaan pyrkinyt selvittämään Helsingin huumepoliisin toimintaa ja tietolähteiden käyttöä siellä.

Torstaina oikeus kuuli kaksi loppulausuntoa

Helsingin käräjäoikeudessa kuuli torstaina myös Helsingin poliisilaitoksen entisen komentajan Jukka Riikosen loppulausunnon. Syyttäjä katsoo myös hänen laiminlyöneen valvontavastuunsta tietolähteiden käytössä. Myös Riikonen on kiistänyt alusta lähtien virkarikosepäilyt.

Virkarikoksista ovat syytteessä myös entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin poliisilaitoksen päällikön tehtävästä hyllytetty Lasse Aapio, Helsingin poliisilaitoksen entinen komentaja Jukka Riikonen ja Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio. Myös he kiistävät virkarikossyytteet.

Syyttäjän loppulausunto kuultiin oikeudessa tiistaina. Lue tästä hetki hetkeltä -seuranta syyttäjän loppulausuntopäivästä.

Tästä jutusta näet, mistä nykyisiä ja entisiä poliisijohtajia syytetään

Yle seuraa kello 9 alkaen hetki hetkeltä oikeudenkäyntiä torstaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Seuranta päivittyy tähän artikkeliin.

Lue myös:

Syyttäjä poliisipomoista käräjillä: "Se että komentaja piti mykkäkoulua, se ei poista apulaisjohtajan vastuuta" – Yle seurasi hetki hetkeltä

Historian suurin poliisirikosoikeudenkäynti alkaa – Katso tästä, mistä poliisipäälliköitä syytetään

Päivi Räsänen: Poliisi ei suostunut antamaan sisäministerille selvitystä tietolähteiden käytöstä

Poliisijohtajien vastuista kinataan ja kiistellään oikeudessa kuukausia – Näihin neljään kysymykseen törmättiin jo ensi metreillä

Kohukäräjien ensimmäinen päivä päättyi tuomarin kysymykseen: "Lardot, miten teidän nimenne lausutaan?" – Poliisijohtajat kiistivät virkarikossyytteet, Yle seurasi hetki hetkeltä oikeudenkäyntiä