Serbijohtaja Radovan Karadžićin kansanmurhatuomio kovennettiin elinkautiseksi

Aiemmin Karadžić oli tuomittu Haagissa 40 vuoden vankeuteen Srebrenican kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. 

Radovan Karadžićin tuomio koventui keskiviikkona elinkautiseksi. Hänen valitustaan käsiteltiin YK-tuomioistuimessa Haagissa. Kuva: Peter Dejong / EPA

YK-tuomioistuin on koventanut 73-vuotiaan serbijohtaja Radovan Karadžićin kansanmurhasta saamaa tuomiota elinkautiseksi.

Tuomio muuttui, kun Karadžićin valitusta hänen vuonna 2016 saamastaan tuomiosta käsiteltiin Haagissa. Tuomioistuin hylkäsi valituksen.

Bosnian serbien entinen johtaja Karadžić tuomittiin keväällä 2016 Haagissa 40 vuoden vankeuteen Srebrenican kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Vetoomustuomioistuimen tuomarit lausuivat keskiviikkona Haagissa, että aiempi 40-vuotinen tuomio oli liian kevyt ottaen huomioon sotarikosten vakavuuden ja Karadžićin vastuun teoista.

Tuomion lausuminen sai yleisön oikeussalin ulkopuolella puhkeamaan aplodeihin.

Karadžić itse kuunteli tuomiota ilmeettömänä oikeussalissa. Hänen asianajajansa Peter Robinson sanoi, että Karadžić tuntee moraalista vastuuta teoistaan muttei ole samaa mieltä siitä, että hän olisi yksilöllisessä rikosvastuussa.

Tuomio Srebrenican kansanmurhasta

Srebrenicassa surmattiin vuonna 1995 Bosnian sodan aikana noin 8 000 muslimimiestä ja -poikaa. Kansanmurha oli Euroopan pahin sotarikos sitten toisen maailmansodan.

Vuonna 2016 annetussa tuomiossa oikeus totesi, että Karadžićin tarkoitus oli tappaa kaikki Srebrenican muslimimiehet.

Tuomio koski myös Karadžićin muita rikoksia Bosnian sodassa, jossa kuoli yli 100 000 ihmistä ja miljoonat joutuivat pakenemaan kodeistaan. Karadžić johti sodassa Bosnia ja Hertsegovinasta itsenäiseksi julistautunutta serbitasavaltaa Republika srpskaa.

Elinkautistuomion antoi Haagissa työskentelevä vetoomustuomioistuin, joka jatkaa kaksi vuotta sitten lopetetun entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimen työtä.

Karadžićin tapaus oli yksi viimeisistä Jugoslavian hajoamissotien sotarikosoikeudenkäynneistä. Tapauksesta voi lukea tarkemmin tuomioistuimen sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta: