Soite ei ymmärrä Vaasan sairaalan halua suitsia potilasvirtaa Pietarsaaresta Kokkolaan

Pietarsaaren seudun potilaskäynnit ja hoitojaksot lisääntyivät viime vuonna edellisvuodesta 20–30 prosenttia

potilaat
Opastekyltti sairaalan etuseinällä.
Sari Vähäsarja / Yle

Vaasan keskussairaala haluaa pysäyttää Pietarsaaren seudulta Kokkolaan valuvan potilasvirran (siirryt toiseen palveluun) (Österbottens Tidning). Sen mukaan potilaiden hoitaminen Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa maksaa seudun kunnille enemmän kuin heidän hoitamisensa Vaasassa.

Pietarsaaren seudulta Kokkolaan tulevien potilaiden määrä on kasvanut rajusti viime vuosina Malmin sairaalan supistusten vuoksi.

Vuonna 2018 Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa hoidettiin 4 600 Pietarsaaren, Pedersören, Luodon ja Uudenkaarlepyyn asukasta. Potilaskäynnit ja hoitojaksot lisääntyivät edellisvuodesta 20–30 prosenttia.

Soite ei "taistele sieluista"

Soiten johtajaylilääkäri Pirjo Dabnell ihmettelee Vaasan keskussairaalan suunnitelmia. Hänen mukaansa pohjalaiset keskussairaalat ovat vuosia sitten sopineet yhteistyöstä ja potilaiden valinnanvapaudesta.

Sen perusteella potilaat saavat itse valita, mihin erikoissairaanhoidon yksikköön he haluavat mennä, jos siihen on perusteita ja lähettävän lääkärin kanssa niin sovitaan.

– Emme me ole ohjailleet emmekä taistelleet sieluista. Kyllä nämä ovat aivan potilaan omia valintoja, Dabnell painottaa.

Dabnellin mukaan potilaita ei voi kieltää tulemasta hoitoon Kokkolaan.

– Mielestäni se ei ole mahdollista eikä siihen ole mitään syytä. Potilaan oma tarve, hoito ja laatu määrittelevät sen, missä häntä hoidetaan. Minusta on todella arveluttavaa, jos sitä ruvetaan ohjailemaan poliittisen tai jonkun muun syyn takia, Dabnell puuskahtaa.