Puoli miljoonaa taidehankintoihin Lapin keskussairaalan laajennukseen

Puolet budjetista varataan keskussairaalan laajennusosan uuteen sisäänkäyntiin tulevalle taideteokselle.

taide
Lapin keskussairaalan laajennus vaihe 2, havainnekuva ITU
Havainnekuva uudesta Lapin keskussairaalasta.Arkkitehtitoimisto nimimerkillä ITU

Lapin keskussairaalan laajentamisen yhteydessä sairaalaan tulee uutta taidetta. Laajennuksen taidehankintoihin on varattu puoli miljoonaa euroa. Puolet budjetista varataan keskussairaalan laajennusosan uuteen sisäänkäyntiin tulevalle taideteokselle. Sen valitsemiseksi aiotaan järjestää valtakunnallinen kilpailu huhti-elokuussa.

Lisäksi uutta taidetta tulee nykyisen sairaalan ja laajennusosan yhdistävälle sisäkadulle sekä psykiatrian osastolle. Näihin kahteen teokseen aiotaan löytää taiteilijat niin sanotulla porfolio-haulla kesän aikana.

Taidekoordinaattori töihin

Taidehankintabudjetissa ovat mukana osa-aikaisen taidekoordinaattorin palkkakulut. Taidekoordinaattori on kuvanveistäjä ja plastisen sommittelun lehtori Tom Engblom.

Lapin sairaanhoitopiirin hallitus käsitteli laajennuksen taidehankintoja keskiviikkona.

Sairaanhoitopiiri aikoo hakea valtionavustusta Taiteen edistämiskeskukselta laajennuksen taidekuluihin. Laajennuksen projektijohtaja Janne Keskinarkaus sanoo, että avustus käytettäisiin taidekoordinaattorin palkkakuluihin ja taidekilpailun järjestämiseen.

Keskinarkaus lisää, että sairaanhoitopiiri kertoo enemmän taideprojektista tiedotustilaisuudessa 2. huhtikuuta.

Rovaniemen suurin rakennushanke

Vaikka 500 000 euron taidebudjetti kuulostaa suurelta, se on vain 0,36 prosenttia koko Lapin keskussairaalan laajennuksen kustannusarviosta.

Sairaanhoitopiirin hallitus päätti viime joulukuussa noudattaa niin sanottua prosenttiperiaatetta laajennusinvestoinnissa. Prosenttiperiaatteella tarkoitetaan sitä, että vähintään yksi prosentti rakennuskustannuksista käytetään taiteeseen. Periaate on vanha kansainvälinen käytäntö, jota on käytetty myös Suomessa jo vuosikymmeniä. Suurissa rakennushankkeissa taidehankintoihin käytettävä osuus on usein pienempi, esimerkiksi 0,3 - 0,5 prosenttia rakentamiskustannuksista.

Sairaalan laajennus maksaa arviolta 138 miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan sairaalan uusi pysäköintitalo. Laajennus on tiettävästi Rovaniemen historian suurin rakennushanke.

Laajennustyöt alkavat parkkitalon rakentamisella todennäköisesti ensi elokuussa ja sen pitäisi olla valmiina syksyllä 2020. Sairaalan varsinainen laajentaminen alkanee runsaan vuoden kuluttua. Laajennuksen ensimmäisen vaiheen pitäisi olla valmiina vuonna 2022 ja toisen vaiheen vuonna 2023.