1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

May brexitin myöhästymisestä: "Suuri henkilökohtainen pettymys" – EU:n Tusk: Brittiparlamentin on tuettava erosopimusta jatkoajan saamiseksi

Lyhyt EU-eron lykkäys on Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan mahdollinen.

Brexit
Britannian pääministeri piti lyhyen puheen virka-asunnollaan keskiviikkona. Britannian lähtö EU:sta lykkääntyy.
Britannian pääministeri piti lyhyen puheen virka-asunnollaan keskiviikkona. Britannian lähtö EU:sta lykkääntyy.Chris J. Ratcliffe / EPA

Britannian pääministeri Theresa May vetosi tunteikkaasti brittiparlamenttiin, että hänen brexit-sopimuksensa hyväksyttäisiin.

– Tämä on suuri henkilökohtainen pettymys minulle, May sanoi viitaten brexitin lykkääntymiseen.

Hän sanoi, että ei halua lykätä EU-eroa kesäkuun loppua pidemmälle. May myös sulki uuden brexit-kansanäänestyksen mahdollisuuden.

– Olemme kysyneet teiltä ja te olette antaneet vastauksenne, May sanoi viitaten ensimmäiseen kansanäänestykseen.

EU ilmoitti aiemmin keskiviikkona, että Britannia saa EU-lähdölleen lisäaikaa vain, jos maan parlamentti tukee tukee Mayn brexit-sopimusta. Parlamentin on määrä äänestää sopimuksesta jälleen ensi viikolla.

May sanoi virka-asunnollaan pitämässään puheessa, että parlamentin jäsenet ovat nyt tarpeeksi pitkään jauhaneet siitä, mitä he eivät halua brexitiltä, ja että kansalaiset ovat kyllästyneet edustajien keskinäiseen kinasteluun.

Pääministerin mukaan vaihtoehtoja on kolme: lähteä EU:sta sopimuksen kanssa, ilman sopimusta tai olla lähtemättä laisinkaan.

– Nyt on korkea aika tehdä päätöksia. Haluatte brexitin tämän vaiheen olevan ohitse. Olen sama mieltä, olen teidän puolellanne. Nyt on kansanedustajien aika päättää, May totesi kansalaisille suorassa lähetyksessä Downing Streetiltä.

Tusk: Brexit-sopimusta ei enää avata

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.Stephanie Lecocq / EPA

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk asettaa brittiparlamentin tuen erosopimukselle brexitin lykkäämisen ehdoksi.

Tuskin mukaan lyhyt eropäivän lyhyt siirtäminen on mahdollista, jos Britannian parlamentti äänestää pääministeriMayn erosopimuksen puolesta ensi viikolla.

Tusk ei ottanut lausunnossaan kantaa lykkäyksen tarkkaan pituuteen. Tuskin mukaan pääministeri Theresa Mayn keskiviikkona ehdottama lykkäys kesäkuun loppuun herättää kuitenkin kysymyksiä.

EU-maista esimerkiksi Ranskan ulkoministeri uhkasi keskiviikkona, että Ranska hylkää kolmen kuukauden lykkäyksen, ellei May voi taata brittiparlamentin hyväksyntää erosopimukselleen.

Tusk ei pidä toistaiseksi välttämättömänä järjestää brexitistä ylimääräistä EU:n huippukokousta ensi viikolla.

Tusk totesi myös, että Britannian ja EU:n neuvottelemaa erosopimusta ei avata uudelleen. EU on ollut asiassa johdonmukainen.

Kolmas äänestys torpattiin

Brittiparlamentti on hylännyt Mayn erosopimuksen äänestyksissä kaksi kertaa. May ehdotti kolmatta äänestystä tälle viikolle, mutta parlamentin puhemies John Bercow torppasi äänestyksen, ellei sopimukseen tehdä merkittäviä muutoksia.

Brittihallituksen brexit-ministeri Stephen Barclay ilmoitti keskiviikkona, että parlamentti pääsee keskustelemaan brexitiin liittyvästä aloitteesta ensi maanantaina.

Brittiparlamentilla on kolmetuntinen hätäkokous brexitistä myös tänä iltana. Sieltä ei odoteta uusia päätöksiä.

Britannia eroaa EU:sta ensi viikon perjantaina, jos EU-maat eivät myönnä eropäivämäärään lykkäystä.

Lisää aiheesta:

May: Pyydämme EU-eron lykkäystä kesäkuun loppuun asti – EU:ssa ajateltu joko toukokuuta tai pitkää lykkäystä

EU vaatii ratkaisua brexit-kaaokseen, May aikoo pyytää lykkäystä eropäivämäärään

Puhemies luki 1800-luvun sääntökirjaa ja brexit meni jälleen sekaisin – brittiparlamentissa jöötä pitää mies, jonka kissankin nimi on Order

Lähteet: Reuters, STT

Lue seuraavaksi