Herätys: Humalassa tapettiin aiempaa enemmän, Uusi-Seelanti kiristää aselakiaan, Haavisto vierailee Ylen tentissä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Poliisin eristämä alue Parkanossa
Humalapäissä tehtiin viime vuonna kymmeniä surmia aiempaa enemmän.Veikko Eromäki / Yle

Humalassa tehtyjen tappojen määrä kasvoi viime vuonna selvästi

Humalapäissä tehtiin viime vuonna kymmeniä surmia aiempaa enemmän, ilmenee Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin eli Krimon ennakkotiedoista. Yliopistotutkija Martti Lehti pitää kasvua yllättävän suurena.

Uusi-Seelanti tiukentaa aselakiaan moskeijaiskujen takia

Ihmiset vetoavat puoliautomaattiaseiden kieltämiseksi Uuden-Seelannin pääkaupungissa Wellingtonissa 21. maaliskuuta.
Ihmiset vetoavat puoliautomaattiaseiden kieltämiseksi Uuden-Seelannin pääkaupungissa Wellingtonissa 21. maaliskuuta.Dave Lintott / AFP

Uusi-Seelanti kiristää aselakiaan. Maassa kielletään rynnäkkökiväärit ja sotilastyyliset puoliautomaattiaseet. Lisäksi maassa kielletään korkean kapasiteetin ammuslippaat ja niin kutsuttujen bump-stockien kaltaiset lisävarusteet. Aselakia tiukennetaan, koska 28-vuotias australialaismies hyökkäsi viime viikon perjantaina kahteen moskeijaan Christchurchissa tappaen 50 ihmistä.

Vihreiden Pekka Haavisto Ylen puheenjohtajatentissä

Pekka Haavisto
Ylen puheenjohtajatentissä on tänään vuorossa Pekka Haavisto.Kalevi Rytkölä / Yle

Ylen puheenjohtajatentissä on tänään vuorossa vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto. Tentti näytetään suorana Areenassa ja TV1:llä kello 21 tänä iltana. Ennen tenttiä kerromme verkossa, mistä asetelmista vihreät lähtee vaalikamppailuun.

FBI mukaan Boeing-tutkintaan

Southwest-yhtiön Boeing 737 Max 8.
Joe Raedle / AFP

Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI on liittynyt mukaan Boeingin 737 Max -koneita koskevaan rikostutkintaan. Myös oikeusministeriö tutkii asiaa. Rikostutkimuksissa on selvitelty muun muassa Boeingin turvallisuus- ja sertifiointimenettelyjä sekä lentokoneen markkinointia. Kaksi samankaltaista lentoturmaa samalla konetyypillä ovat vaatineet viime kuukausien aikana lähes 350 ihmisen hengen.

Näin valmistuu ruoka yhdessä Suomen suurimmista keittiöistä

Sairaalaruoan annostelua
Vuorovastaava työskentelee linjaston loppupäässä. Hänen työhönsä kuuluu tarkastaa, että ruoka tarjottimella vastaa potilaskortin tietoja. Virheitä ei saisi tulla. Kuva: Paula Collin / Yle

Monella on mielipide sairaalaruoasta, mutta mistä se oikein tulee? Turun yliopistollisen keskussairaalan yhteydessä olevassa keittiössä tehdään ruoka päivittäin yli 1 500 ihmiselle. Lukuisien erikoisruokavalioiden valmistaminen ei ole aina ihan yksinkertainen juttu.

Loppupäiväksi sateita

Torstain sääennuste.
Yle Sää

Päivä alkaa pääosin poutaisena ja aurinkoisena, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Maan eteläosassa lämpötila voi kohota 5–7 asteeseen. Loppupäivästä Pohjois-Pohjanmaalle ja Etelä-Lappiin saapuu lumisateita. Päivällä pilvisyys lisääntyy myös etelässä, ja illalla voi tulla vesikuuroja. Pohjoistuuli voimistuu illalla puuskaiseksi maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.