Tuhansia pelastettu Mosambikissa, mutta hätä on yhtä syvää kuin lieju – Ylen toimittajan kuvakooste Beirasta

Beirassa on alkanut tulvan keskellä esiintyä myös ryöstelyä ja väkivallantekoja.

Mosambik
Mosambik Beira
Hätämajoitusta on järjestetty Beirassa esimerkiksi telttoihin.Liselott Lindström / Yle

Pelastusviranomaiset ovat saaneet kymmeniä tuhansia ihmisiä pelastettua tulvan keskeltä Beiran kaupunkia ympäröivässä Sofalan maakunnassa, kertoo mosambikilainen sanomalehti O País (siirryt toiseen palveluun).

Pelastustyöt jouduttiin kuitenkin keskeyttämään keskiviikkona huonon sään vuoksi, ja kymmeniä tuhansia ihmisiä odottaa edelleen apua tulvavesien saartamina.

Beiran lentokentällä toimii pelastustöiden koordinointikeskus, jossa toimivat avustusjärjestöt, kuten Mosambikin Punainen Risti. Paikalla on myös kansainvälistä henkilökuntaa useista maista.

O Paísin mukaan (siirryt toiseen palveluun) ryöstely on hätätilan seurauksena yltynyt Beirassa ja lähialueilla. Ihmisten koteja on vallattu ja joihinkin on käyty käsiksi.

Ylen toimittaja Liselott Lindström on tavannut luonnonkatastrofin uhreiksi joutuneita ihmisiä Beirassa. Alla on Lindströmin ottamia kuvia.

Mosambik Beira
Ylen toimittaja Liselott Lindström on Beirassa.Yle
Mosambik Beira
Leivän hinta on kolminkertaistunut katastrofin takia.Liselott Lindström / Yle
Mosambik Beira
12-vuotias Fatma tuhoutuneen talonsa ulkopuolella Beirassa.Liselott Lindström / Yle
Mosambik Beira
Tulvan valtaama asuinalue.Liselott Lindström / Yle
Mosambik Beira
Lapset ovat yrittäneet käsitellä tragediaa leikin kautta.Liselott Lindström / Yle

Lisää Mosambikin katastrofista:

Ihmisiä yhä jumissa katoilla ja puissa – YK: sykloni saattaa olla eteläisen pallonpuoliskon historian pahin sään aiheuttama katastrofi

"Sade vain jatkuu ja jatkuu ja jatkuu" – Ylen toimittaja pääsi hirmumyrskyn runtelemaan Beiran satamaan Mosambikissa, jatkuva sade pahentaa paikallisten hätää

Suomi on tukenut syklonin runtelemaa Mosambikia vuosikymmeniä, mutta säähavaintojärjestelmän kehitystyö loppui leikkausten takia