Israelin oikeusministeri suihkauttaa videolla "Fasismi"-hajuvettä – erikoinen vaalimainos herättää pahennusta

Israelilaistoimittajan mukaan mainos yrittää tehdä pilaa ministerin vastustajien fasismisyytöksistä.

Israel
Ayelet Shaked tummissa vaatteissa
Oikeusministeri Ayelet Shaked Israelin hallituksen kokouksessa holokaustin muistopäivänä 27. tammikuuta.Abir Sultan / EPA

Israelin politiikan oikeistosiipeä edustavan oikeusministerin Ayelet Shakedin vaalimainosvideo herättää kohua Israelissa.

Videolla Shaked kävelee hidastetusti alas portaita ja suihkauttaa päälleen parfyymiä, jossa on teksti "Fasismi".

Kertojaääni listaa hepreaksi Shakedin uudistusehdotuksia, kuten oikeuslaitoksen muutoksia ja korkeimman oikeuden vallan rajaamista.

Suihkauttaessaan hajuvettä Shaked sanoo: "Tuoksuu minusta demokratialta."

Hepreaa taitamattomat katsojat ovat ymmärtäneet videosta vain fasismi-sanan. Tämä on saanut jotkut ymmärtämään, että Shaked kannattaisi fasismia.

Israelilainen toimittaja Eylon Levy tviittasi, että mainoksen on suunnitellut joku, joka olettaa liiaksi tavallisten ihmisten ymmärtävän viittauksen.

Vaalimainoksissa murhaisku ja piereskelevä virtahepo

Uutistoimisto AFP:n mukaan video leikittelee Shakedin vastustajien syytöksillä siitä, että Shaked ajaisi fasismin kaltaista politiikkaa. Tarkoitus on osoittaa, että politiikka on itse asiassa demokraattista.

Israelissa järjestetään 9. huhtikuuta ennenaikaiset parlamenttivaalit, ja Shakedin laitaoikeistolainen HaYamin HeHadash (Uusi oikeisto) -puolue on menettänyt mielipidekyselyjen mukaan kannatustaan.

Televisiomainokset ovat vielä tässä vaiheessa kiellettyjä, joten kampanjat sosiaalisessa mediassa käyvät kierroksilla.

Vaalimainoksissa on nähty myös esimerkiksi Hamasin sotilasjohtajaan kohdistuva murhaisku (siirryt toiseen palveluun) ja piereskelevä virtahepo (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Israelissa järjestetään ennenaikaiset vaalit – uusi parlamentti valitaan huhtikuussa

Lähteet: Reuters, AFP