1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uusi-Seelanti

Uusi-Seelanti kieltää puoliautomaattiaseet – laki tulossa voimaan jo huhtikuun alussa

Uudet aselait on tarkoitus ottaa käyttöön pikavauhtia.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern ilmoitti torstaina maan kieltävän puoliautomaattiaseet. Kuva: Boris Jancic / EPA

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern ilmoitti varhain torstaiaamuna Suomen aikaa, että maan uusi laki kieltää puoliautomaattiaseet sekä rynnäkkökiväärit, kertoo New Zealand Herald (siirryt toiseen palveluun).

Ilmoitus uusista aselaeista tuli vain kuusi päivää sen jälkeen, kun asemies tappoi noin 50 ihmistä kahdessa eri moskeijassa Uuden-Seelannin Christchurchissa. Pääministeri vannoi tuolloin aselakien muuttuvan.

– 15. maaliskuuta muutti meidän historiamme ikuisesti. Nyt meidän lait muuttuvat myös. Tartumme toimeen tänään kaikkien uusiseelantilaisten puolesta tehdäksemme aselaeistamme vahvempia ja maastamme turvallisemman, Ardern sanoi tiedotustilaisuudessa.

Pääministeri kertoi, että aseista voi luopua vailla pelkoa ongelmista virkavallan kanssa ja myös takaisinosto-ohjelma on hallituksella työn alla.

– Uskon vahvasti, että suurin osa laillisten aseiden omistajista Uudessa-Seelannissa ymmärtää, että nämä päätökset tehdään kansakunnan parhaaksi, ja että he ottavat nämä muutokset rauhallisesti vastaan.

Ardern kertoi puheessaan, että lain on tarkoitus tulla voimaan jo huhtikuun alussa, kun parlamentti kokoontuu kuun ensimmäisellä viikolla. Hän uskoo lain menevän läpi tuossa istunnossa.

Poliisi ja puolustusvoimat pitävät aseensa

Ihan kaikkia puoliautomaattiaseita Uudesta-Seelannista ei kuitenkaan poisteta. Poliisi ja puolustusvoimat tulevat myös tulevaisuudessa käyttämään puoliautomaattiaseita. Samoin poikkeuksia tehdään joidenkin ammattien kohdalla. Esimerkiksi tuholaistorjujat voivat vastaisuudessakin käyttää nyt suurelta yleisöltä kiellettäviä aseita, sisäministeri Stuart Nash kertoi samassa tiedotustilaisuudessa.

Metsästystarkoitukseen käytettävät 22-kaliiperiset kiväärit ja haulikot tulevat pysymään ihmisten käytössä, mutta niihinkin on luvassa rajoituksia.

Uuden-Seelannin tällä hetkellä voimassa olevan aselain mukaan aseen omistajan tulee olla vähintään 16-vuotias. Puoliautomaattiaseita ja esimerkiksi rynnäkkökiväärejä ei myönnetä alle 18-vuotiaille. Poliisin taustatarkistuksen läpäistyään kuka tahansa ikärajan ylittänyt voi saada aseenkantoluvan. Sen saatuaan voi omistaa niin monta asetta kuin haluaa, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Aseita ei tarvitse erikseen rekisteröidä, ellei kyse ole edellä mainituista 18-vuoden ikärajan aseista tai pistooleista. Tämän vuoksi poliisi ei tiedä, kuinka monta laillista asetta maassa on.

Kesäkuussa 2018 Uudessa-Seelannissa oli yhteensä 246 952 myönnettyä aseenkantolupaa.

Vuoden 1996 tiukat aselait muuttivat asenneilmapiiriä.

Lue myös:

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern ei aio koskaan lausua Christchurchin hyökkääjän nimeä – pyytää sen sijaan toistamaan uhrien nimiä(19.3.)

Christchurchin terrori-iskun uhrit: Syyriasta paennut perhe oli juuri saanut uuden elämän (18.3.)

Pikkupaikkakunnan poliisit pysäyttivät Uuden-Seelannin terroristin, mutta eivät pidä itseään sankareina – "Aika vaatimattomia kavereita"(18.3.)

Ghassan Alaraji menetti ystävänsä, Rob Classworthin usko murskattiin – Yle tapasi joukkomurhan järkyttämiä uusiseelantilaisia(17.3.)

Uudessa-Seelannissa muistettiin terrori-iskun uhreja ja osoitettiin tukea muslimiyhteisölle (17.3.)

Tämän tiedämme nyt Christchurchin iskuista: Australialainen pääepäilty vangittu, uhrien joukossa lapsia, Uusi-Seelanti aikoo kiristää aselakeja(16.3.)