BO: Kirkkoniemen rautakaivos sai luvan aloittaa uudelleen

Bartents Observer -uutissivuston mukaan Sydvaranger-kaivoksen omistaja aikoo avata rautamalmikaivoksen jo ensi vuoden keväällä.

kaivokset
Kartta, jossa ovat Bjørnevatnin ja Inarin sijainnit Pohjois-Suomessa.
Yle Uutisgrafiikka

Kaivosyhtiö Sydvaranger on saanut luvan aloittaa rautamalmin tuotannon uudelleen Pohjois-Norjassa lähellä Kirkenesin kaupunkia, kertoo uutissivusto Barents Observer (siirryt toiseen palveluun).

Yhtiö aikoo avata uudelleen rautakaivoksen 2 500 asukkaan Bjørnevatnin kaupungin vierellä. Yli sata vuotta vanha kaivos on suljettu kannattamattomana kaksi kertaa: ensin vuonna 1997 ja uudelleen vuonna 2015.

Sydvaranger on jo kertaalleen saanut luvan Norjan hallitukselta kaivoksen avaamiseen, mutta se ei ollut tyytyväinen lupaehtoihin. Nyt lupaehdot tyydyttävät kaivosyhtiötä.

Barents Observerin haastattelussa kaivosyhtiön hallituksen puheenjohtaja Peter Steiness Larsen lupaa, että yhtiö aloittaa malmintuotannon jo keväällä 2020.

Kaivosyhtiön tarkoituksena on louhia jopa 45 miljoonaa kuutiometriä rautamalmia avolouhoksessa vuoteen 2038 asti. Kaivos työllistää noin 400 henkilöä.

Kirkkoniemen kaivos Pohjois-Norjassa.
Arkistokuva kaivoksesta vuodelta 2012.Jarmo Honkanen / Yle

Kaivoshankkeen ympäristövaikutukset ovat mittavia. Kaivos saa laskea suuren määrän sivukiveä, rikastushiekkaa ja muuta rikastusjätettä läheiseen Bøkfjordin vuonoon.

Lisäksi rautamalmion päältä joudutaan poistamaan jopa 400 miljoonaa tonnia kiveä, jotta yhtiö pääsee käsiksi rautapitoiseen malmiin.

Korjattu 22.3.2019 klo 5:15 toiseksi viimeisessä kappaleessa "luonnonkiviä ja sivukiveä sekä rikastusjätettä" muotoon "rikastushiekkaa ja muuta rikastusjätettä".

Lue lisää

Kirkkoniemi: Kaivoskonkurssi käänsi työvoimapulan työttömyydeksi

Kirkkoniemen kaivos konkurssiin

Norjassa kiistellään kaivosjätteen laskemisesta Jäämereen