Hyppää sisältöön

Äärioikeiston ennakoitu voitto aluevaaleissa pakottaa Hollannin pääministerin etsimään uusia tukijoita

Populistipuolueen johtaja seuraa teemoissaan Donald Trumpin viitoittamalla tiellä.

Hollannin pääministeri Mark Rutte kommentoi vaaleja Haagissa keskiviikkona. Kuva: Lex Van Lieshout / EPA

Äärioikeistolaisen populistipuolueen voitto Hollannin aluevaaleissa sotkee maan hallituksen kuvioita.

Alustavat tulokset näyttivät torstaina aamulla, että vasta vuonna 2016 politiikkaan astellut Foorumi demokratialle -puolue nousee Hollannin senaatissa suurimmaksi puolueeksi. Jos tulos vahvistuu, pääministeri Mark Rutten VDD-puolue putoaa senaatin kakkoseksi.

Tämä tarkoittaisi, että Rutten keskustaoikeistolaisen hallituskoalition täytyy hakea ulkopuolelta tukea, jos se mielii saada lakeja läpi.

Foorumi demokratialle -puoluetta johtaa 36-vuotias Thierry Baudet, joka seuraa poliittisissa teemoissaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin jalanjäljissä. Hän vastustaa maahanmuuttoa ja korostaa Hollanti ensin -teemaa kulttuuri- ja talousasioissa. Lisäksi hän vastustaa euroa ja haluaa Hollannin eroon Euroopan unionista.

Rutten koalition enemmistön katoamista oli ennustettu jo viikkoja. Utrechtin mahdollinen terrori-isku aiemmin tällä viikolla näyttää kuitenkin innoittaneen eritoten maahanmuuton vastustajia uurnille, arvioi mielipidekyselyitä tekevä Maurice de Hond uutistoimisto Reutersin mukaan.

Raitiovaunuammuskelusta on pidätetty 37-vuotias turkkilaissyntyinen mies. Hänen motiivinsa teolle on yhä epäselvä.

Tukea vihreiltä?

Ennusteet näyttävät, että Rutten VDD putoaisi 13 paikasta kahteentoista ja hänen hallituskoalitionsa kokonaisuudessaan putoaisi 38 paikasta 31:een.

Senaatissa on 75 paikkaa. Foorumi demokratialle olisi ottamassa niistä 12 paikkaa.

Oletuksena on, että Rutte yrittää hakea hallitukselleen tukea vihervasemmistolta ja työväenpuolueelta.

Hollannin vaalilautakunta julkaisee lopulliset tulokset 25. maaliskuuta.

Senaatin tehtävä on tarkistaa päätökset, jotka suuremmalla vallalla varustettu alahuone hyväksyy. Senaatin kokoonpanon määrittävät aluevaalit.