1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Porokolari

Porokello soi kohta myös Pohjois-Ruotsissa

Porokello alkaa toimia Ruotsissa, mutta vain rajoitetusti ja vain kaivosyhtiö Bolidenin toiminta-alueella.

Porokolari
Poroista varoittava Porokello -mobiilisovellus on nyt asennettavissa Apple ja Android älypuhelimiin.
Poroista varoittava Porokello -mobiilisovellus on nyt asennettavissa Apple ja Android älypuhelimiin.Raimo Torikka / Yle

RuotsiSuomen poronhoitoalueella suuren suosion saavuttanut Porokello-sovellus laajentaa toiminta-aluettaan Ruotsin puolelle. Sovellus alkaa varoittaa tiellä liikkuvista poroista keväällä pienimuotoisesti ja aikataulun mukaan syksyllä hieman laajemmin.

Koko Ruotsiin Porokello ei vielä jutaa, sillä se toimii aluksi vain Jällivaarassa Bolidenin kaivosyhtiön toiminta-alueella ja varoittaa vain rajattua joukkoa kuljettajista.

– Kun kuulimme Pohjois-Suomessa toimivasta yksinkertaisesta ja hyvästä varoitusjärjestelmästä, jota käyttävät muun muassa Kevitsan kaivoksen kuljetuksia hoitavat kuljetusyritykset, kiinnostuimme heti siitä, kertoo Boliden Aitik -kaivoksen projektipäällikkö Anders Forsgren Porokello-projektin tiedotteessa.

Pitkän tähtäimen tavoite on testata järjestelmää ja selvittää, miten Porokello voidaan avata kaikille käyttäjille Ruotsissa.

Porokello varoittaa heti, kun poroja on havaittu

Porokello varoittaa autonkuljettajia suuresta porokolaririskistä lähes reaaliaikaisesti. Sen toiminta perustuu siihen, että ammattinsa puolesta paljon teillä kulkevat henkilöt antavat varoituksen poroista kännykkäsovelluksella, kun niitä havaitsevat.

Muut Porokello-sovelluksen käyttäjät saavat varoituksen, kun he saapuvat alueelle, missä poroja on nähty viimeisen puolen tunnin aikana.

Suomessa Porokello on antanut varoituksen poronhoitoalueella jo noin 380 000 kertaa.

Lue lisää

Porokolareiden määrä halutaan puolittaa porokellon avulla

Poroista varoittava sovellus hälyttää entistä useammin – varoittajiksi saatu syrjäkylillä autoilevia maatalouslomittajia

Onnettomuusvaarasta varoittava Porokello-sovellus palkittiin Kuljetuskuutiolla

Porokello-sovellukselle poliisin liikenneturvallisuuspalkinto

Lue seuraavaksi