1. yle.fi
  2. Uutiset

Tanskalaiset miljardöörit haluavat palauttaa valtavan alueen Skotlantia luonnontilaan – kauriinmetsästäjiltä vastalauseita

Skotlannin luonto on kärsinyt vuosisatojen ajan hakkuista ja liian suuresta kaurismäärästä.

Skotlanti
Maisema Skotlannista.
Maisema Skotlannista.Mark Boulton / Ardea / AOP

Skotlannissa on käynnissä suuria hankkeita alueen luonnon kohentamiseksi.

Suurimman yksittäisen hankkeen ovat käynnistäneet tanskalainen miljardööripariskunta Anders ja Anne Holch Povlsen. He omistavat Skotlannin Ylämaata 80 000 hehtaaria.

Povlsenit ovat Asos-muotiliikeketjun suurimmat omistajat. Heidän maaomistuksensa jakaantuu 12 tilalle, joilla sijaitsee useita huviloita ja metsästysmajoja.

Skotlanti oli 2 000 vuotta sitten pääosin metsän peitossa. Roomalaiset sotilaat, jotka tuolloin yrittivät vallata Skotlantia, kertoivat suurista ongelmista, joita tiheä metsä heille aiheutti.

Myöhempinä vuosisatoina Skotlannin metsät suurelta osin katosivat, kun puut kaadettiin talon- ja laivanrakennukseen sekä polttopuiksi. Ylämaa on muuttunut kanervanummeksi ja istutetuiksi, yksilajisiksi puupelloiksi, Povlsenit sanovat Telegraph-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Povlsenien, samoin kuin skotlantilaisten luonnonsuojelijoiden mukaan alueen luonnon suurin ongelma on liian suureksi paisunut lampaiden ja kauriiden määrä. Lampaita kasvatetaan villan ja lihan vuoksi, kauriit ovat suositun metsästysharrastuksen kohteita.

Povlsenien suunnitelma on pitkän ajan, kymmenien, jopa satojen vuosien kuluessa vähentää radikaalisti kauriiden ja lampaiden määrää, jotta nyt sirpaleiksi kutistunut alkuperäinen luonto pääsee taas elpymään, kertoo The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Kanervikon muuttaminen alkuperäiseksi metsäksi auttaisi lukuisia harvinaistuneita eliölajeja, kuten Brittein saarilta lähes kadonnutta Euroopan oravaa, villikissaa ja metsoa.

Suuria suunnitelmia ja vastalauseita

Povlsenit eivät ole ainoita, jotka pyrkivät elvyttämään Skotlannin luontoa. Viime syksynä julkistettiin suunnitelma, jonka puitteissa jopa 600 neliökilometriä maaseutua elvytettäisiin luonnonmukaisemmaksi.

Suojelutoimien erityinen tavoite on luoda ekologisia käytäviä, jotta nyt hajallaan ja eristyksissä olevat eliöyhteisöt pääsevät kosketuksiin toistensa kanssa ja lisääntymään, kertoo Britannian kuninkaallisen lintujensuojelujärjestön RSPB:n edustaja Jeremy Roberts.

Luonnonsuojeluhankkeiden vastustajiksi ovat nousseet metsästäjät. Isokauriin (Cervus elaphus) metsästys on Skotlannissa paitsi harrastus, myös merkittävää liiketoimintaa. Kauriiden määrän raju vähentäminen uhkaa työpaikkoja.

isokauris
IsokaurisAOP

Povlsenit ilmoittavat, että heidän ohjelmaansa kuuluu myös antaa tukea paikalliselle yritystoiminnalle.

Oma lukunsa suojeluohjelmassa on Skotlannin hallinnon aikomus pilkkoa suuria maatiloja. Hallituksen mukaan maanomistus on keskittynyt hyvin harvoihin käsiin. Maata omistavat Skotlannissa harvalukuinen joukko yksityishenkilöitä, hyväntekeväisyysjärjestöjä ja julkisia laitoksia.

Hallituksen mielestä keskittynyt maanomistus muodostaa monopolin kaltaisen tilan. Hallitus suosittaa maanomistuksen jakamista suuremmalle joukolle kansalaisia.

Povlsenit vastustavat ajatusta tilusten pakkomyynnistä. Heidän mukaansa luonnonsuojeluohjelma on helpompi toteuttaa, jos maa on yhdellä, asiaan suopeasti suhtautuvalla omistajalla.

Lue seuraavaksi