Espanjassa koiria myydään yhä eläinkaupoissa, vaikka arvostelu kiihtyy – "Jos kolmevuotiaalle tullaan ostamaan chihuahuaa, sanon ei"

Espanjassa joka neljännessä kodissa on koira. Kauppa käy vilkkaana, ja koiria myös hylätään joka vuosi yli satatuhatta.

Málagassa sijaitsevalla koiratarhalla on paljon pienikokoisia entisiä perhekoiria. Tarhan johtajan mukaan ne on hylätty, koska ne eivät enää sopineet kuvioihin. Kuva: Maija Salmi / Yle

BARCELONA/MÁLAGA Sinistä kieltään riiputtava kiinanpystykorva tervehtii eläinkaupan asiakasta hyppimällä villisti vasten koppinsa lasiseinää. Koiran kaverina kaupan perällä sijaitsevassa karsinassa on siperianhuskyn pentu, joka järsii jyrsijöiden häkeistä tuttua vesipulloa.

Jyrsijöistä muistuttaa myös puru, jota on levitetty lasivitriinien näköisten koppien pohjalle.

Viereisissä kopeissa käy yhtä kova kuhina: suosituimpiin rotuihin kuuluvat pennut juoksevat niissä ympyrää. Pieniä koiria on yhdessä karsinassa noin viisi, suurempien rotujen edustajia vähemmän.

Barcelonan keskustassa sijaitsevan eläinkaupan kolmekymppinen myyjänainen esittelee pentuja innokkaasti.

– Tämän saa nyt halvemmalla, koska se on vähän vanhempi, hän sanoo ja osoittaa maltankoiran pentua.

Halpa tarkoittaa 400 euroa. Suomessa samanlaisesta koirasta saa pulittaa rotuyhdistyksen suositusten mukaan noin 2 000 euroa.

Barcelonalaisessa eläinkaupassa koirat elävät lasisissa kopeissa. Kuva: Maija Salmi / Yle

Pyydän myyjältä lupaa ottaa videota ja kuvia koirista. Hänellä ei ole mitään sitä vastaan ennen kuin kerron olevani toimittaja. Silloin hän sanoo, ettei oikeastaan voisi puhua koirien tilanteesta.

Vaikka Barcelonassa koirien myynti kaupoissa on sallittua, liikkeiden omistajat eivät innostu julkisuudesta. Eläinsuojelujärjestöt ovat kampanjoineet myynnin kieltämiseksi, sillä niiden mielestä koiria pidetään kaupoissa niille sopimattomissa oloissa.

Myyjä kehottaa minua kääntymään omistajan puoleen mutta suostuu kuitenkin kommentoimaan koirakauppaa nimettömänä.

Espanjalaiset ovat koirakansaa: arviolta joka neljännessä kodissa on koira. Maatalous- ja ympäristöministeriön mukaan koiria oli vuonna 2015 lähes 7,5 miljoonaa.

Koirakauppa käy vilkkaana paitsi liikkeissä, myös netissä. Sekalaisia ilmoituksia sisältävällä Mil Anuncios -palstalla on pelkästään Barcelonassa myytävänä hieman yli tuhat koiraa.

Koira saatetaan hankkia päähänpistosta. Pennut ovat syntymäpäivälahjoja ja söpöjä yllätyksiä lapsille. Ilman kunnollista harkintaa ostettujen pentujen alkuperää ei aina tarkisteta.

Eläinkauppoihin koirat päätyvät usein pentutehtaista. Espanjalaiset eläinsuojelujärjestöt arvioivat, että 42 prosenttia Espanjaan myytäväksi tuotavista koirista on tuotu maahan ilman asianmukaisia papereita.

Järjestöjen mukaan Espanjaan tuodaan pentutehtaista peräisin olevia koiria etenkin Sloveniasta, Slovakiasta ja Unkarista. Niissä koirien kasvatusta ei valvota yhtä tarkasti (siirryt toiseen palveluun)kuin läntisessä Euroopassa, sanoo Alba Jornet eläinsuojelujärjestö FAADA:sta.

Siperianhuskyn ja kiinanpystykorvan pennut on laitettu eläinkaupassa samaan karsinaan. Kuva: Maija Salmi / Yle

Barcelonalaisessa eläinkaupassa on iltapäivällä hiljaista. Liikkeen ikkunat on peitetty mainosteipillä eikä ulkoapäin voi päätellä, että liikkeen takaosassa myydään koiranpentuja.

Myyjä kertoo, että osa karsinoissa olevista koirista on peräisin Espanjasta, mutta monet ovat ulkomailta. Mistä, sitä hän ei tiedä tai halua kertoa.

Päätän kysyä koirien alkuperästä liikkeen omistajalta. Pyydän omistajan yhteystietoja, mutta myyjä kertoo mieluummin välittävänsä soittopyyntöni eteenpäin.

Omistajan soittoa ei koskaan kuulu. Otan yhteyttä myös muihiin barcelonalaisiin eläinkauppoihin, mutta yksikään omistaja ei halua antaa aiheesta haastattelua.

Eläinsuojelujärjestöt ovat ajaneet Espanjaan eläinkauppoja koskevaa koirien myyntikieltoa jo pitkään. Niiden mukaan eläimet stressaantuvat, kun niitä pidetään kaupoissa ahtaissa tiloissa, joissa ei ole esimerkiksi tarpeeksi virikkeitä.

Espanjassa koiria myydään jopa perinteikkään tavarataloketjun El Corte Inglésin Madridin-liikkeeseen kuuluvassa kaupassa. Eläinoikeusyhdistys Justicia Animal nuhteli viime vuonna ketjua, sillä sen mukaan koirien olot eivät täyttäneet lain vaatimuksia. Lisäksi osa koirista oli alennusmyynnissä.

– Eläimiä myydään vitriineissä niin kuin esineitä eikä kukaan valvo, millaisissa olosuhteissa ne elävät, sanoi yhdistyksen johtaja Matilde Cubillo.

Vuonna 2014 lakia oltiin jo muuttamassa, mutta lakialoite ei lopulta saanut tuulta alleen.

Málagan koiratarhalla kotia odottaa yli 500 koiraa. Monet joutuvat odottamaan uutta kotia pitkään. Kuva: Maija Salmi / Yle

Espanjan lisäksi koiria ja kissoja näkee eläinkauppojen ikkunoissa yhä monissa muissakin Euroopan maissa, etenkin Etelä-Euroopassa. Britanniassa koirien ja kissojen myyntikielto kaupoissa astui voimaan vasta hiljattain. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa koiria ei saa myydä eläinkaupoissa.

EU-maat saavat järjestää asian mielensä mukaan, sillä EU:lla ei ole varsinaista seuraeläinten myyntiä koskevaa lainsäädäntöä.

Barcelonassa koiria saa myydä eläinkaupoissa, mutta niitä ei saa pitää näytillä kauppojen ikkunoissa. Pääkaupungissa Madridissa koirien myyminen kaupoissa on ollut kiellettyä vuodesta 2016 asti, mutta eläinsuojelujärjestöjen mukaan kieltoa ei valvota tarpeeksi.

Koiria saa lisäksi yhä myydä liikkeissä ennakkotilauksella eli niin sanotusta katalogista.

Kultainennoutaja Gorda hylättiin ylipainosta johtuvien terveysongelmien vuoksi. Kuva: Maija Salmi / Yle

Barcelonalaisessa eläinkaupassa myyjä kertoo, että suurin osa koiran ostajista on lapsiperheitä.

– Jos kolmevuotiaalle tullaan ostamaan chihuahuaa, siinä vaiheessa sanon ei, hän vakuuttaa.

Valtaosa näytillä olevista koirista kuuluu suosittuihin muotirotuihin. Kaupan takaosassa majailee esimerkiksi kiistelty cavalierkingcharlesinspanieli, jonka jalostaminen tulisi joidenkin tutkijoiden mukaan kieltää kokonaan rotua vaivaavien sairauksien vuoksi.

Myyjän mukaan julkkisten rotuvalinnat näkyvät myynnissä. Kun Real Madridin jalkapalloilija Isco Alarcón Suárez otti pomeranianin, rodun suosio räjähti Espanjassa. Kestosuosikkeja ovat muutkin pienikokoiset rodut kuten chihuahuat ja yorkshirenterrierit.

– Joskus mietin, että ihmiset ostavat koiria hetken mielijohteesta. Se on totta kai väärin, myyjä sanoo.

Impulssiostaminen näkyy myös koiratarhoilla.

Málagan koiratarha toimii lähes pelkästään lahjoitusvaroin. Kuva: Maija Salmi / Yle

Etelä-Espanjassa Málagassa sijaitsevan mäen päällä seisoo kaksi hylätyille koirille tarkoitettua tarhaa.

Ylempää, kunnallista tarhaa kutsutaan koirapiireissä nimellä "tappotarha". Koiraa pidetään siellä korkeintaan muutama viikko ennen kuin se lopetetaan.

Alemmassa, suojelutarhassa olevilla koirilla on hieman valoisampi tulevaisuus. Täällä koiraa pidetään siihen asti, kunnes joku adoptoi sen. Odotus voi tosin kestää, sillä koiria on tarhalla yli 500.

Tarhan johtaja Carmen Manzano marssii tarhan pihan poikki koirat kannoillaan.

– Tämä hylättiin tänne ylipainon aiheuttamien terveysongelmien vuoksi, hän sanoo ja kyykistyy silittämään auringossa makaavaa kultaistanoutajaa.

Manzano on johtanut tarhaa lähes 20 vuotta ja nähnyt, miten koiria kohdellaan Espanjassa. Hän puhuu taukoja pitämättä.

– Suurin osa tänne tuoduista on perhekoiria, jotka eivät vain enää sovi kuvioihin, hän sanoo.

Carmen Manzanon mukaan koirien hylkääminen ei ole vähentynyt, vaikka Espanjan taloustilanne on parantunut. Kuva: Maija Salmi / Yle

Espanjassa koiria ei ole perinteisesti nähty samalla tavalla perheenjäseninä kuin Suomessa. Usein myös ajatellaan, että koirat eivät sovi kerrostaloihin tai kaupunkeihin. Kun esimerkiksi talouskriisin aikaan espanjalaiset joutuivat muuttamaan pienempiin asuntoihin, moni hylkäsi lemmikkinsä tilanpuutteen vuoksi.

Manzanon tarhalle päätyy myös metsästyskoiria.

– Niitä on nyt metsästyskauden loputtua erityisen paljon, hän sanoo ja näyttää kohti häkkejä, joissa podenco-rotuiset koirat hyppivät häkin reunaa vasten.

Metsästyskauden jälkeen metsästäjät voivat tappaa hyödyttömäksi käyneet koiransa. Espanjalainen sanonta "huono koira ei ole edes luodin arvoinen" pitää edelleen paikkansa: metsästyskoirina käytettäviä espanjanvinttikoiria eli galgoja löytyy hirtettynä metsästä.

Tarhoille päätyy paljon niin sanottuja vaarallisia rotuja edustavia koiria. Kuva: Maija Salmi / Yle

Suuri ryhmä koiratarhoilla ovat myös niin sanottujen vaarallisten rotujen edustajat kuten pitbullit ja amerikanstaffordshirenterrierit. Madridissa tarhoille hylätyistä koirista yli 70 prosenttia kuuluu El País -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan näihin rotuihin.

Espanjassa vaarallisiksi katsottujen rotujen omistamista varten tarvitaan erityinen lupa, ja niiden pitämiseen liittyy lukuisia velvollisuuksia. Koiria ei saa esimerkiksi pitää vapaana, ja niillä pitää olla julkisilla paikoilla kuonokoppa.

Näiden koirien omistaminen on vaativaa, mikä näkyy hylkäämisinä.

Manzanon mukaan koiria hylätään erityisen paljon loma-aikoina.

Tarhalle koirista päätyy ainoastaan murto-osa, sillä ihmiset eivät halua maksaa niistä luovutusmaksua. Manzano kertoo portin pieleen yön aikana köytetyistä koirista, joista on kaivettu mikrosiru ulos.

– On meillä ollut myös koiria, jotka oli yritetty hävittää heittämällä ne ulos liikkuvasta autosta. Onneksi ne selvisivät ja päätyivät tänne, Manzano sanoo.

Koirat elävät tarhassa häkeissä, ja vapaaehtoiset ulkoiluttavat niitä ainakin kerran päivässä. Kuva: Maija Salmi / Yle

Hänen mukaansa Espanjan kohentunut talous ei näy ainakaan vielä hylkäämisten vähentymisinä. Viime vuonna koiratarhoille päätyi yli satatuhatta koiraa.

– Tarha on jatkuvasti liian täynnä. Tällä hetkellä emme voi ottaa yhtään enempää, hän kertoo.

Tarhan toiminnasta vastaa yhdistys, joka saa rahoituksensa pääasiassa yksityisiltä lahjoittajilta. Lisäksi ulkomailta, myös Suomesta, adoptoidaan tarhan koiria.

Aurinkorannikolla on lukuisia suomalaisia yhdistyksiä, jotka toimivat yhteistyössä tarhan kanssa.

Yksi koirien adoptioita hoitavista on yli 30 vuotta Marbellan kupeessa Calahondassa asunut Tina Lindén.

Lindénille päätyvät usein koirat, joita kukaan muu ei halua. Hän pelastaa koiria kaduilta ja tappotarhalta, vie ne suojelutarhalle tai yrittää löytää niille väliaikaisen kodin.

– Minulla on ollut koiria siitä asti, kun muutin tänne. Aluksi oli kaksi, nyt vähän enemmän, Linden nauraa.

Tina Lindénille päätyvät usein koirat, joita kukaan muu ei halua. Kuva: Maija Salmi / Yle

Hänen jaloissaan pyörii 11 pelastettua koiraa. Sohvia on suojattu peitoilla, ja lattialla on puruluita ja palloja.

Lindén rapsuttaa sylissään olevaa kiinanharjakoira Sukia. Pian viereen ilmestyy myös lauman suurin jäsen, yli 60-kiloinen mastiffi Simba.

– Poikani löysi Simban maantieltä, jonne se oli ilmeisesti heitetty tahallaan. Sukia taas käytettiin vuosikausia pentutehtailuun, hän kertoo.

Laumasta löytyy myös pentutehtailuun käytetty chihuahua ja roskalaatikkoon vastasyntyneinä hylätyt bodeguerot Sintti-Tintti ja Rambo, joita Lindén ja hänen miehensä ruokkivat äidinmaidonkorvikkeella alkuvaiheessa kolmen tunnin välein. Vastoin odotuksia koirat selvisivät hengissä.

Tina Lindén sanoo omistaneensa elämänsä koirille. Kuva: Maija Salmi / Yle

Koirien kohtalo järkyttää Lindéniä yhtä paljon kuin 30 vuotta sitten. Espanjassa eläinten oikeuksia ei oteta samalla tavalla vakavasti kuin Suomessa, hän sanoo.

–Toivon, että joskus minun ei tarvitsisi enää pelastaa koiria, mutta se tuntuu kaukaiselta haavelta.

Kaikesta huolimatta Lindén jaksaa toivoa. Hänen mukaansa myös Espanjassa asenteet ovat muuttumassa.

– Ennen ei olisi voinut ajatella, että ihmiset adoptoisivat hylättyjä koiria. Nyt myös espanjalaiset ovat tulleet tietoisemmiksi siitä, että adoptio on ostamista parempi vaihtoehto, Lindén sanoo.

Minkälaisia eroja olet huomannut koirien kohtelussa liikkuessasi ulkomailla? Osallistu keskusteluun! Barcelonassa asuva toimittaja Maija Salmi vastasi keskustelussa yleisön kysymyksiin kello 10–12. Kommenttipalsta suljetaan kello 22.00.

Lue lisää: