Jopa republikaanit ovat pöyristyneitä Trumpin ristiretkestä viime vuonna kuollutta senaattori John McCainia vastaan

Useat amerikkalaiset poliitikot ovat nousseet puolustamaan presidentin arvostelemaa edesmennyttä senaattoria.

John McCain
Senaattori John McCain poistui senaatista äänestettyään nurin terveydenhuoltouudistuksen kaatamista koskevan esityksen kesällä 2017. McCain kuoli seuraavan vuoden elokuussa.
Senaattori John McCain poistui senaatista äänestettyään nurin terveydenhuoltouudistuksen kaatamista koskevan esityksen kesällä 2017. McCain kuoli seuraavan vuoden elokuussa. Michael Reynolds / EPA

Jopa Donald Trumpin oman puolueen edustajat ovat nousseet vastustamaan presidentin ristiretkeä senaattori John McCainia vastaan. McCain kuoli aivosyöpään viime vuoden elokuussa.

Viime lauantaina Trump julkaisi tviitin:

Tviitissä Trump siteeraa erikoissyyttäjä Kenneth Starria, joka kommentoi Trumpin mukaan valheellisen ja väärennetyn kansion jakamisen "valitettavasti tahrineen pahoin John McCainia".

Trump huomauttaa jatkoksi, että McCainilla oli paljon pahempiakin tahroja, mukaan lukien hänen käännöksensä Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen kaatamisen suhteen.

Trump viittaa kansiolla entisen brittivakoojan Christopher Steelen vuonna 2016 kirjoittamiin muistioihin, jossa puhutaan laajasta yhteistyöstä Trumpin kampanjan ja Venäjän hallinnon välillä. Molemmat osapuolet kieltävät väitteet.

Kaikkia Steelen papereiden väitteiden todenperäisyyttä ei ole saatu selville. Osa pitää paikkansa kokonaan tai osittain, raportoi CNN tammikuussa (siirryt toiseen palveluun).

Steele on itsekin myöntänyt, että hän sisällytti muistioonsa vahvistamattomia tietoja (siirryt toiseen palveluun).

Kansio päätyi McCainin joukkoihin kuuluvalle ex-diplomaatille, joka toimitti ne Buzzfeedille. Sivusto julkaisi koko kansion sisällön. McCain on kieltänyt antaneensa tietoja Buzzfeedille, mutta on kertonut antaneensa ne FBI:lle.

Obamacare-viittaus taas liittyy republikaanien yritykseen kaataa Obaman aikainen terveydenhuoltouudistus. McCain äänesti esitystä vastaan ja se kaatui lopulta.

Ei kiitosta hautajaisjärjestelyistä

Senaattorina pitkän uran tehnyt McCain oli Vietnamin sodan veteraani, joka vietti viisi vuotta sotavankina ja joutui kidutetuksi. Hän oli republikaanien presidenttiehdokas vuonna 2008. Trump vältti Vietnamin sodan muun muassa jalkavaivan vuoksi (siirryt toiseen palveluun).

Trump kommentoi McCainia vielä sunnuntaina Twitterissä – ja aloitti mustamaalauksen uudelleen kampanjatyylisessä tilaisuudessa Ohiossa keskiviikkona.

Trump sanoi kuulijoilleen todisteita esittelemättä, että McCain on ajanut sotaa ja pettänyt amerikkalaiset veteraanit. Trump antoi vielä ymmärtää järjestäneensä McCainin hautajaiset ilman kiitosta.

– Annoin hänelle sellaiset hautajaiset kuin hän halusi, Trump sanoi toimittajille uutistoimisto AP:n mukaan.

– En saanut kiitosta, mutta se sopii.

Itse asiassa McCain oli itse suunnitellut hautajaisensa ja kutsunut sinne puhumaan presidentit George W. Bushin ja aiemman kilpakumppaninsa Barack Obaman.

McCainin perhe oli pyytänyt Trumpia pysymään poissa. Trump hyväksyi McCainille sotilaskuljetuksen ja lähti golfaamaan, AP muistuttaa.

Trump on nälvinyt McCainia usein ennenkin, mutta viime päivät ovat olleet liikaa kaikenlaiseen jo tottuneille republikaanien johtohahmoillekin.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell tviittasi McCainin olevan harvinainen patriootti ja aito amerikkalainen sankari senaatissa. Hän sanoi kaipaavansa hyvää ystäväänsä.

– Hänen muistonsa muistuttaa minua yhä päivittäin siitä, että maatamme ylläpitävät sankareiden uhraukset, McConnell kirjoitti.

McConnell ei maininnut Trumpia, mutta muut ovat. Esimerkiksi georgialainen senaattori Johnny Isakson kutsui Trumpin kommentteja paheksuttaviksi.

Republikaanien vuoden 2012 presidenttiehdokas Mitt Romney puolestaan tviittasi ettei ymmärrä, miksi presidentti jälleen halventaa niin esimerkillistä miestä kuin "ystäväni John McCain".

Hän kutsui McCainia sankarilliseksi, rohkeaksi, isänmaalliseksi, kunnioitettavaksi, vaatimattomaksi, uhrautuvaksi ja empaattiseksi ihmiseksi, jota ajaa eteenpäin velvollisuus perhettä, maata ja Jumalaa kohtaa.

Vastapuolue demokraatteja senaatissa johtava Chuck Schumer puolestaan tviittasi, että odottaa innolla mahdollisuutta esitellä uudelleen lakiesityksensä, joka nimeäisi senaatin Russell-rakennuksen uudelleen "amerikkalaisen sankarin, senaattori John McCainin mukaan".

Epäselvää on, hidastaako tämä presidenttiä.

Lähteet: AP