Porin suurlukio vastatuulessa – iso kouluverkkouudistus jäämässä puolitiehen

Suurlukion kaatuminen tarkoittaisi, että keskustaan ei perustettaisi uusia yhtenäiskouluja Porin suomalaiseen yhteislyseoon ja lyseoon eikä useita alakouluja välttämättä lakkautettaisi.

Pori
PSYL Porin suomalainen yhteislyseo, Pori
Porin suomalaisessa yhteislyseossa toimii tällä hetkellä yläkoulu ja lukio.Katja Halinen / Yle

Porin kouluverkkouudistus on ottamassa uuden suunnan. Ylen tietojen mukaan suurlukion perustaminen on vahvassa vastatuulessa.

Sivistyspuolen toimialajohtaja Esa Kohtamäki esitti helmikuun alussa Poriin isoa kouluverkkouudistusta.

Pääkohdiltaan virkamiesesitys sisälsi suurlukion rakentamisen Satakunnan ammattikorkeakoulun kampuksen viereen, useiden yhtenäiskoulujen perustamisen Pohjois- ja Länsi-Poriin sekä keskustaan ja lisäksi alakoulujen lakkauttamisia.

Ei suurlukiota?

Alun perin ratkaisu kouluverkosta piti tehdä valtuustossa maaliskuussa, mutta poliitikot siirsivät valtuustokäsittelyn toukokuulle. Heti alkuun kävi ilmi, että uuden suurlukion rakentaminen SAMKin kampuksen yhteyteen ei todennäköisesti toteudu.

Porin sivistystoimen toimialajohtaja Esa Kohtamäki
Toimialajohtaja Esa Kohtamäki esitti Poriin isoa kouluverkkouudistusta.Antti Laakso / Yle

Nyt poliitikkojen käsittelyssä on alkanut näyttää siltä, että ajatus suurlukion perustamisesta olemassaoleviin koulutiloihin ei saa sekään riittävästi kannatusta.

Näin ollen Porin suomalainen yhteislyseo ja lyseo jatkaisivat molemmat erillisinä lukioina. Samoin PSYLlin ja lyseon yläkoulut jatkaisivat eivätkä muuttuisi yhtenäiskouluiksi.

Ei yhtenäiskouluja?

Jos yläkoulut jatkavat, se tarkoittaa, ettei Pohjois-Poriin todennäköisesti rakennettaisi suurta yhtenäiskoulua vaan Toejoen ja Ruosniemen huonokuntoiset alakoulut voitaisiin korvata uudella alakoululla. Se rakennetaan todennäköisesti uuden Pohjoisväylän varrelle samalle paikalle, jonne sivistysjohtaja Kohtamäki esitti yhtenäiskoulua.

Porin Ruosniemen koulu
Ruosniemen koulu on huonossa kunnossa.Katja Halinen / Yle

Länsi-Porin osalta on vielä auki, rakennetaanko alueelle uusi yhtenäiskoulu vai alakoulu. Myös uuden koulun paikka on epäselvä. Vanha Vähärauman alakoulu on huonossa kunnossa.

Tilanne auki

Jos edellä kuvattu malli toteutuu, useat lakkautettavaksi esitetyt alakoulut saisivat todennäköisesti jatkaa ainakin jonkin aikaa. Esimerkiksi Kalaholmassa ja Uudellakoivistolla tämä herättää toivoa, sillä kaupunginosien omien koulujen lakkauttaminen on saanut vanhempainyhdistykset takajaloilleen.

Myös Cygnaeuksen koulun kohtalo on epävarma. Sivistysjohtaja Esa Kohtamäen esityksessä koulu olisi lakkautettu ja sen tiloihin olisi siirretty vapaan sivistystyön toimintaa kuten kansalaisopisto.

Porin kaupunginvaltuusto kokouksessaan 24.9.2018
Porin valtuusto tekee päätökset kouluverkosta.Antti Laakso / Yle

Helmikuun alussa esitelty uudistusehdotus on siis muuttumassa merkittäviltä osin ja osa päätöksistä saatetaan lykätä tulevaisuuteen. On myös hyvin mahdollista, että tilanne elää vielä suuntaan tai toiseen ennen kuin poliitikot tekevät päätöksiä toukokuussa.

Uudistuksen saamia uusia käänteitä käsitellään valtuustoryhmissä lähiviikkoina.

Keskustelu auki 21.3. klo 22 asti.